PARK U SLAVU 33 BORCA DEVEDESETIH: U Kuli podignut spomenik mladićima koji su dali živote na prostorima bivše Jugoslavije

Z. RAJIĆ

05. 08. 2022. u 22:46

U KULI je danas svečano otkriven i osveštan Spomenik borcima devedesetih, poginulima u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije. Obeležje je postavljeno u centru grada, na uglu ulica Maršala Tita i Stevana Sremca, na prostoru koji je pretvoren u spomen-park.

ПАРК У СЛАВУ 33  БОРЦА ДЕВЕДЕСЕТИХ: У Кули подигнут споменик младићима који су дали животе на просторима бивше Југославије

Foto: Tomi Tamaš

Na spomeniku su uklesana imena 33 borca. 

Reč je o mladićima iz pet naselja u kulskoj opštini i trojici čije su posmrtne ostatke ovamo prenele izbegličke porodice iz Hrvatske i BiH.

- Ovo će biti spomen-obeležje koje će ljude podsećati na ogromnu žrtvu koju su naši sugrađani podneli braneći slobodu. Naša je obaveza da ih ne zaboravimo - rekao je predsednik opštine Damjan Miljanić.

Foto: Tomi Tamaš

Spomenik, čiji je autor arhitekta Karolj Pioker, sastoji se iz dva krila, između kojih praznina čini krst. Sedamnaest imena je na jednom, a 16 na drugom krilu spomenika. Imena su poređana po vremenu pogibije. Ispod oznake "Živote dali za otadžbinu", ispisane i na rusinskom i mađarskom jeziku, prvo je ime Jovana Vlaškalića iz Sivca, koji je 1991. poginuo kao vojnik, u napadu na kasarnu u Zadru. Na istom mestu je život izgubio i Jovan Pejanović iz Kule. Njegov zemljak Stevan Zvekić stradao je 1991. na Trpinjskoj cesti kod Vukovara, a Milan Milenković u Divošu, u istočnoj Slavoniji. Branislav Bikicki iz Sivca je 1991. poginuo u Borovu, Romko Olejar iz Ruskog Krstura je nestao u Tenjskom Antunovcu u Slavoniji, i kosti mu do danas nisu pronađene, a Zoltan Varga iz Kule je izgubio život u Vukovaru.

Foto: Tomi Tamaš

Dvanaestorica mladića poginula su 1992. kao pripadnici Teritorijalne odbrane, u Torjancima kod Belog Manastira. Petorica su iz Sivca: Velimir Vuksanović, Nenad Jakšić, Aleksandar Furtula, Nenad Žeželj i Jožef Vajs, šestorica iz Kule: Momir Plavšić, Miloš Petković, Zvonko Hardi, Šandor Nađ, Mihajlo Repčak i Slavko Afić, i iz Ruskog Krstura Đura Džudžar.

Iste godine su živote izgubila Kuljani - Simo Panić u Trebinju, Ilija Verguljas u Brčkom i Srđan Ćukalović u Memićima, u BiH. U Hrvatskoj su 1993. poginuli Miladin Kresojević iz Kule - u Benkovcu i Velimir Rajačić iz Lipara - u Tenji. Oficir Rado Čuturić iz Kule položio je život 1995. na Ozrenu, a policajac Zoltan Bicok iz Crvenke 1998. na Kosovu. U južnoj srpskoj pokrajini su 1999. poginuli vojnici Dejan Petrić i Borislav Dimitrić iz Crvenke, policajac Bogdan Tiragić iz Kule i borac sa Košara Miroslav Marinkov iz Sivca. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani