SEDAM NACIJA IGRALO BANATSKO KOLO: Tradicionalnim preplitanjem ruku svih učesnika završen 23. „Vršački venac“

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

14. 07. 2022. u 12:53

ORILO se sinoć banatsko kolo Gradskim trgom u Vršcu, kao simboličan znak da je spuštena zavesa na još jedan, 23. po redu, Međunarodni festival folklora „Vršački venac“.

СЕДАМ НАЦИЈА ИГРАЛО БАНАТСКО КОЛО: Традиционалним преплитањем руку свих учесника завршен 23. „Вршачки венац“

Grad Vršac

Isprepletanih ruku i nesigurnih koraka, u kolu su bili predstavnici svih ansabmala učesnika, koji su dolazili sa tri kontinenta – iz Meksika, Perua, Indonezije, Italije, Rumunije, Severne Makedonije i Srbije.

Bila su to tri dana konstantne pesme, igre, osmeha i aplauza, koji su, posle dve godine pauze zbog korone, u potpunosti razigrala ceo Vršac.

-“Vršački venac“ kroz tradiciju dočarava raznovrsnost običaja među narodima, koje muzika uvek spaja. Isto tako, pokazuje nam da se i srpska igra i muzika neguju među mladima i da se čuju u najudaljenijim krajevima sveta. A najveće bogatstvo ovog festivala je što godinama stvara neraskidiva prijateljstva – rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Grad Vršac

 

Zahvaljujući članstvu vršačkog festivala u CIOFF-u, internacionalnoj organizaciji pri UNESKO, i ove godine su uspeli da dovedu ovako atraktivne ansamble, sa ukupno 500 folkloraša, a publici su uvek najzanimljiviji oni koji dolaze iz dalekih zemalja.

U sklopu festivala, koji je trajao od 11. do 13. jula, održan je i etno-sajam, na kom su domaći i strani gosti mogli da probaju neke od domaćih specijaliteta i vide i kupe srpske rukotvorine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!