DVA ČUVARA BRANE 16.500 HEKTARA: Entuzijasti iz Sivca čuvaju od lopova prirodna bogatstva

Z. RAJIĆ

13. 07. 2022. u 08:35

PODRUČJE Sivca, koje zauzima 16.500 hektara, najveći je seoski atar u Vojvodini, a o njemu brinu samo dva poljočuvara.

ДВА ЧУВАРА БРАНЕ 16.500 ХЕКТАРА: Ентузијасти из Сивца чувају од лопова природна богатства

Foto: Zl. Žekić

Jedan od njih, Miroslav Lazić, istovremeno je i ribočuvar-volonter, koji sa kolegom Strahinjom Đakovićem štiti od ribokradica 12 kilometara Velikog bačkog kanala kroz Sivac i obližnji Mali Stapar, kao i više kilometara Malog bačkog kanala od Malog Stapara prema Kruščiću.

- Ranije je sivački atar, čiji je obim 125 kilometara, branilo čak sedam poljočuvara, a sad samo kolega Goran Kalentić i ja. "Na papiru" radimo jednu smenu, a faktički 24 sata na dan. Sprečavamo požare na njivama i krađe useva, a u poslednje vreme sve više i bespravnu seču drveća - navodi Lazić.

Kubik ogrevnog drveta u Sivcu i okolini dostigao je cenu od 11.000 dinara, pa ne čudi što su mnogi krenuli u atar da se sami snabdeju ogrevom.

- Na mnogim lokacijama zaustavili smo "drvoseče" da nam ne oduzmu kiseonik, a poslednju veću akciju imali smo na granici Sivca i Bačkog Brestovca, gde smo osujetili izgrednika iz Kruščića da ne uništi još više bagrema, pošto je već posekao dosta stabala pored Malog bačkog kanala - predočava Lazić.

LjUBAV PREMA PRIRODI

LAZIĆ je aktivan i kao član Eko-sekcije Humanitarnog udruženja "1.000 za 1.000", koja je nedavno očistila priobalje kanala u Malom Staparu, a pre nekoliko dana levu i desnu obalu VBK od ustave kod Malog Stapara do Velikog mosta u Sivcu i sam kanal iz čamca. Na pitanje kako postiže da bude i poljočuvar, i ribočuvar, i ekolog, Lazić kaže da je odgovor jednostavan - voli prirodu.

Nedavno je preduzeće "Vode Vojvodine" dodelilo 27 značaka za ribočuvare-volontere, koji su položili test iz poznavanja zakona i pravilnika o ribolovu. Direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević rekao je da 16 profesionalnih ribočuvara ovog preduzeća ne može da odgovori potrebama na terenu, pa je pomoć zatražena od volontera. Prvi koji su, još prošle godine, dobili značke ribočuvara bili su Sivčani Lazić i Đaković.

Oni su lane, sa ekipama lovočuvara i pecaroša, na VBK uhvatili grupu ribokradica, kojima su oduzeli 2.000 metara mreže i sprečili ih da izvuku tri-četiri tone ribe.

- Proletos smo učestvovali u dve akcije u susednoj Crvenki, gde smo zaplenili 10 mreža za bespravni ribolov i svu ulovljenu ribu vratili u kanal. U Sivcu smo krađe suzbili, o čemu svedoči povećana prodaja pecaroških dozvola - zadovoljan je Lazić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REKONSTRUKCIJA KOLOVOZA MENJA TRASE: Autobusi u Sremskoj Kamenici saobraćaće novim pravcima