DELU BALKANSKE IME HEROJA: Predloženo da Miroslav Marinkov iz Sivca, borac sa Košara, dobije uličnu tablu

Z. RAJIĆ

04. 04. 2022. u 12:19

UDRUŽENjE "Prijatelji 72. Specijalne" uputilo je ovog meseca predlog Savetu MZ Sivac da se deo Balkanske ulice u tom selu u kulskoj opštini preimenuje u Ulicu Miroslava Marinkova, koji je poginuo na Košarama.

ДЕЛУ БАЛКАНСКЕ ИМЕ ХЕРОЈА: Предложено да Мирослав Маринков из Сивца, борац са Кошара, добије уличну таблу

Deo ulice koji bi poneo Miroslavljevo ime / Foto Z.

- Celokupan rad i život Miroslava Marinkova, a posebno njegovo učešće u velikom broju borbenih zadataka u odbrani otadžbine, dovoljni su da se po ovom heroju imenuje deo ulice, koji prolazi ispred kuće u kojoj je rođen i živeo. Rodni Sivac, opština Kula i cela Srbija imaju obavezu da poštuju Miroslavljevu žrtvu - naveo je general Milorad Stupar, predsednik UO Udruženja "Prijatelji 72. Specijalne".

General Stupar je prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije, u kojoj je Marinkov u činu vodnika prve klase poginuo tokom NATO agresije na SRJ u svojoj 28. godini od snajperskog metka 19. aprila 1999. u rejonu karaule Košare, na obroncima Prokletija, u okolini Đakovice. Ukazom predsednika Republike odlikovan je Ordenom za hrabrost 16. juna 1999.

Prema predlogu "Prijatelja 72. Specijalne", ime Miroslava Marinkova poneo bi deo Balkanske ulice od Ulice Petra Drapšina do raskrsnice sa Ulicom Nenada Popova. Savet MZ saglasio se sa predlogom, ali uz napomenu da je Sivac u ratovima devedesetih podneo najveću žrtvu u opštini Kula, te da i ostalih sedam poginulih mladića iz ovog sela zaslužuje ulične table. Taj stav je prosleđen Opštinskoj komisiji za imenovanje ulica u Kuli, a u skladu je sa peticijom koju su meštani potpisivali pre tri godine.

Jovan i Zorica, roditelji Miroslava Marinkova, takođe se zalažu da, uz njihovog sina, ulice dobiju i Nenad Jakšić, Nenad Žeželj, Velimir Vuksanović, Jožef Vajs i Aleksandar Furtula, koji su kao pripadnici Teritorijalne odbrane u sastavu oružanih snaga SFRJ izgubili živote 3. aprila 1992. u blizini naselja Torjanci u Baranji, kao i Jovan Vlaškalić, vojnik JNA, poginuo 1991. u kasarni u Splitu, i Branislav Bikicki, dobrovoljac, stradao iste godine u borbama u Vukovaru.

VETERANI 72. SPECIJALNE

MARINKOVU u čast je 2020. godine na dečjem igralištu prekoputa njegove rodne kuće u Sivcu podignuta spomen-česma, a na kući je postavljena spomen-tabla. Udruženje veterana 72. specijalne brigade je tom prilikom iznad spomen-table probno stavilo već izrađenu uličnu tablu sa njegovim imenom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas