LOGOROVANJE PONOVO U MODI: Deca iz Srbije od sutra se okupljaju u Malom Staparu kod Sivca, na "Regina festu"

Z. Rajić

16. 06. 2022. u 08:00

MALI Stapar pokraj Sivca, oaza prirode na obalama Velikog i Malog bačkog kanala, biće predstojećeg vikenda obasjan logorskom vatrom i bakljama i ispunjen zvucima najrazličitijih žanrova muzike.

ЛОГОРОВАЊЕ ПОНОВО У МОДИ: Деца из Србије од сутра се окупљају у Малом Стапару код Сивца, на Регина фесту

Uređen kanal u Malom Staparu, Foto V. Mijatović

Udruženje građana "Štrand" iz Sivca, uz podršku Opštine Kula, organizovaće od 17. do 19. juna logorovanje dece iz cele Srbije i manifestaciju "Regina fest".

- Želimo da obnovimo nekadašnju tradiciju logorovanja na Malom Staparu, na koje su odlazili učenici 7. razreda sivačke osnovne škole. Sada je učešće dobrovoljno, a boraviće deca iz svih krajeva naše zemlje kojima roditelji obezbede šator, kombi ili kamp-prikolicu i sve ostalo što je neophodno za smeštaj u prirodi - rekao je Milan Krstonošić iz UG "Štrand".

Kamp će biti postavljen na obali Velikog bačkog kanala, u šumi ispred bivše malostaparske škole. Deca koja logoruju oprobaće se u sportskim nadmetanjima, višeboju u spretnosti, adrenalinskoj avanturi "zip lajn", pecanju, vožnji čamcem... Lekari i maratonci iz Sombora, Dubravko i Bojana Marić, učiće decu o zdravlju i ekologiji.

Foto V. Mijatović

Znamenitost Malog Stapara je spomenik zvani Carica (originalno: Regina Pannonia - Kraljica Panonija), podignut na kamenu temeljcu položenom 1872, kad je počelo kopanje Malog bačkog kanala. Po carici ime dobija i "Regina fest", na kojem će nastupiti gajdaš Maksim Mudrinić i vokalni solisti Doma kulture iz Sivca, kao i ovdašnji reperi Geto i Pipac, uz beogradskog hiphopera E1, koji je napravio pesmu "Sivac". Za dobru atmosferu biće zaduženi i di-džejevi, grupe "Faust" i Syntax Error, kao i perkusionisti sa afro-ritmovima. Posebne atrakcije biće nastupi svetski poznatog bluzera Slavka Hilverta iz Požarevca, novosadskih pankburaša (pank i vojvođanski etno) "Zbogom Brus Li" i Srpskog pravoslavnog hora "Sveti car Konstantin i carica Jelena" iz Sombora.

Koncerti u Rambovoj šumi

SVI koncerti "Regina festa" biće održani kod Rambove šume, nazvane po Rambu Amadeusu, borcu za očuvanje prirode na Malom Staparu. Bina će biti i blizu rekonstruisanog mlina na malostaparskoj prevodnici, biseru vodoprivredne baštine u Vojvodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)