NOVA KAPA ZA TORANJ CRKVE: Reformatski hram u Sivcu pod lupom zavoda za zaštitu spomenika

Z. Rajić

27. 06. 2022. u 06:10

RUINIRANO zdanje Reformatske hrišćanske crkve (RHC) u Sivcu, koje je ugrozilo bezbednost prolaznika zbog opasnosti da se sruši, konačno bi trebalo da bude sanirano.

НОВА КАПА ЗА ТОРАЊ ЦРКВЕ: Реформатски храм у Сивцу под лупом завода за заштиту споменика

Brod crkve u relativno dobrom stanju, Foto Z. R.

Naznaku tog preko potrebnog poduhvata dali su stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (PZZSK), koji su, prema rečima sekretara MZ Sivac Milenka Rajića, iznenada stigli u selo sa zadatkom da "snime" stanje Švapske crkve, kako je Sivčani zovu, jer su njeni nekadašnji vernici bili Nemci, pre nego što su odavde proterani posle Drugog svetskog rata, kad je ovaj hram počeo da propada.

- Nama su u selu bile vezane ruke kad je reč o sanaciji Reformatske crkve, jer novac za potrebe MZ dobijamo iz opštinske kase, a to je i prevelika investicija da bismo mogli da je finansiramo. Bez obzira na to, nije nam svejedno što je crkva, koja se nalazi u glavnoj ulici, uz magistralni put Novi Sad - Sombor, postala ruglo Sivca i pretnja svima koji pored nje prolaze, prvenstveno deci na stazi do škole i vrtića u njenoj blizini - rekao je Rajić.

Foto Z. R.

Slobodan Otić, inženjer - konzervator u PZZSK kazao je da su on i koleginica Gina Mrkić, arhitekta - konzervator, dobili hitan nalog iz Vlade Vojvodine da obave tehničko snimanje zapuštene sivačke crkve.

- Počeli smo snimanje kako bismo utvrdili stepen oštećenja, posle čega ćemo uraditi projektnu dokumentaciju za sanaciju tornja crkve, a prvo što je potrebno uraditi je izrada nove kape tornja - izneo je Otić.

- Projektna dokumentacija biće urađena za 30 radnih dana, a očekujemo da crkva bude sanirana do kraja godine.

DOGODINE POD ZAŠTITOM

OTIĆ je kazao da je za razliku od tornja, koji je devastiran, brod crkve, sa svodovima i krovnom konstrukcijom, u relativno dobrom stanju i da "može lepo da se restaurira". Dodao je da veruje kako će reformatska crkva u Sivcu, koja je izgrađena 1811. godine, dogodine biti stavljena pod zaštitu države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN PAPA JE BIO SRBIN Zvali ga gvozdeni i zadužio je Rim