TORANJ SAMO ŠTO NE PADNE: Snimak dronom ukazao na alarmantno stanje Reformatske hrišćanske crkve u Sivcu

Z. Rajić

11. 06. 2022. u 06:33

ZDANjE Reformatske hrišćanske crkve (RHC) u Sivcu je decenijama zapušteno, ali je stanje sada krajnje alarmantno, što su pokazali snimci koje je dronom načinio fotograf Zlatko Žekić.

ТОРАЊ САМО ШТО НЕ ПАДНЕ: Снимак дроном указао на алармантно стање Реформатске хришћанске цркве у Сивцу

Crkva odavno ostala bez vernika, Foto Z. R.

Vladan Mijatović, koji stanuje u blizini ove crkve, ističe da je pitanje dana kada će se njen toranj srušiti, napominjući da su u opasnosti stotine dece koja svakodnevno prolaze pored nje idući u školu i vrtić.

- Crkva nema portu kao odstupnicu u slučaju urušavanja, nego je direktno na uglu ulica Maršala Tita i Sandžačke, a zaštitna drvena nadstrešnica oko nje je istrunula i odavno ne služi svrsi. Žekić je napravio fotografije pre poslednjih vremenskih nepogoda, posle kojih je crkva dodatno oštećena za još 30 odsto - upozorio je Mijatović.

Biskup RHC u Srbiji Bela Halas potvrdio je za "Novosti" da je crkva u Sivcu opasna po okolinu, ali je rekao da reformatska zajednica nema finansijskih mogućnosti da sanira ovo zdanje. On kaže da je prošle jeseni dobio obećanje da će Vlada Vojvodine pružiti podršku da se crkva obnovi. Povodom toga će nastojati da ponovo uspostavi kontakt sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem.

Zub vremena izgrizao toranj/Biskup Bela Halas, Foto Z. Žekić/Z. R.

Crkva, koja je izgrađena 1811. godine, ostala je bez većine vernika posle Drugog svetskog rata proterivanjem podunavskih Švaba. Do pre pola veka u njoj se okupljalo još desetak pripadnika nemačke i mađarske nacionalnosti, a onda su bogosluženja prestala i hram je počeo da propada.

- Iz Ambasade Nemačke dobili smo odgovor da ova država po zakonu ne može da nam pomogne, a Vlada Mađarske van matične zemlje, pa tako i u Srbiji, obnavlja crkve u kojima se održava verski život mađarske manjine, što u sivačkoj crkvi nije slučaj - rekao je biskup.

On veruje da bi pomoć za obnovu sivačke crkve ipak mogla da stigne iz Nemačke, kao i iz Mađarske, gde su i premijer, i predsednica, i predsednik parlamenta pripadnici reformatske zajednice.

- Zahtev za pomoć uputiću šefu mađarskog parlamenta, a posredstvom sveštenika iz Nemačke, koji je nedavno boravio kod nas, pokušaćemo da dođemo do potomaka sivačkih Nemaca, koji bi bili spremni da učestvuju u obnovi crkve svojih predaka - kazao je biskup.

CRKVENO KULTURNO NASLEĐE

VELIKA očekivanja biskup Halas, koji stoluje u Pančevu, ima od Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, sa čijim će se predstavnikom sastati krajem juna u Maradiku, u Sremu. U opisu poslova Uprave je i "pružanje podrške i pomoći u sakralnom graditeljstvu i u zaštiti crkvenog kulturnog nasleđa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!