PROVOKACIJA LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Srpskim sveštenicima zabranjen ulaz na liturgiju, oglasio se Petković

D. Z.

02. 06. 2022. u 11:15

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju - Pripadnici Kosovske policije zabranili su jutros nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u Crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe liturgiju povodom Spasovdana.

ПРОВОКАЦИЈА ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО: Српским свештеницима забрањен улаз на литургију, огласио се Петковић

Foto: Tanjug

Kada su se jutros vernici i sveštenstvo okupili ispred Hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu Hramu Hrista Spasa, niti da uđu u svetinju.

Ovo je jutros saopštila Kancelarija za KiM, dodajući da su, kako bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC pozvali okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija.

Piksabej

Brane nam da se pomolimo Bogu

- Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu - ističe se u saopštenju Kancelarije i dodaje da se Srbima na Kosovu i Metohiji brani da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM.

Podsećamo i da su prošle godine na ovom istom Hramu ispisani grafiti „Isus mrzi Srbe“, uz brojne druge pogrdne poruke.

- Krajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide s kakvim se progonom suočavaju Srbi na KiM i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petar Petković zapitao je da li su vrednosti za prijem u Savet Evrope to što je Priština jutros zabranila liturgiju u Crkvi Hrista Spasa u Prištini, dok istovremeno dozvoljava rekonstrukciju kuće saradnika nacista Džafera Deve.

- Priština je zabranila Srbima da prisustvuju liturgiji u Crkvi Hrista Spasa, ali dozvoljava rekonstrukciju kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve. Niko ne bi trebalo da se pravi da ne vidi religijsko nasilje Aljbina Kurtija- rekao je Petković, obraćajući se misijama EU i OEBS u Prištini.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri