UKRAJINCI ZAPALILI MANASTIR TOKOM POVLAČENJA? Gađali svetinju zapaljivom municijom, stižu različite informacije iz Moskve i Kijeva (VIDEO)

Novosti online

04. 06. 2022. u 18:48

MINISTARSTVO odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas novinarima da su ukrajinski vojnici, povlačeći se iz Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, zapalili drvenu manastirsku crkvu u Sveto-uspenskoj lavri.

УКРАЈИНЦИ ЗАПАЛИЛИ МАНАСТИР ТОКОМ ПОВЛАЧЕЊА? Гађали светињу запаљивом муницијом, стижу различите информације из Москве и Кијева (ВИДЕО)

Foto: Tviter/@fontanka_news/@sovushka_ja

- Tokom povlačenja jedinica 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski nacionalisti su zapalili drveni skit Svih Svetih zemlje Ruske Sveto-Uspenske Svjatogorske lavre - saopštilo je ministarstvo.

Oni se pozivaju na reči lokalnog stanovništva da su Ukrajinci ispalili zapaljivu municiju iz mitraljeza velikog kalibra u drvene zidove hrama, nakon čega su velikom brzinom otišli u pravcu Sidorova, mesta koje se nalazi pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane je istaklo da ruske jedinice, koje se nalaze severno od Svjatogorska, ne izvode vojne operacije u ovoj oblasti i ne pucaju na ovaj zaštićeni spomenik.

Podaci o poginulima i povređenima još nisu dostupni.

Sa druge strane, nezavisni ukrajinski medij Hromadske tvrdi da je crkva pogođena i zapaljena tokom ruskog granatiranja, i da nema povređenih. Oni se pozivaju na izjave koje su stigle iz Ukrajinske pravoslavne crkve i ukrajinske vojske.

Skit Svih Svetih Ruske zemlje podignut je u Svjatogorsku 2009. godine, na mestu istoimenog hrama, koji je uništen 1947. godine. Ovo je drveni hram sa 17 kupola, izgrađen u tradicijama ruske arhitekture iz 16. i 17. veka.

Svjatogorska lavra je već bila na udaru ukrajinskih trupa. Tu su 1. juna poginuli arhimandrit Galaktion i dvojica monaha, dok su trojica povređena.

Krajem marta, nedaleko od mosta koji se nalazi na ulazu u manastir, pala je bomba i udarni talas je izbio prozore i vrata na hramovima. U Lavri se tada nalazilo više od 500 izbeglica, među kojima 200 dece. Srećom, u tom napadu niko nije poginuo.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, glavni zadaci prve etape su već završeni – borbeni potencijal Ukrajine je značajno smanjen. Glavni cilj sada je oslobođenje Donbasa.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!