DRVA PREČA I OD – BRAŠNA: Piroćanci se užurbano pripremaju za predstojeću, krajnje neizvesnu zimu, a ogrev poskupeo skoro duplo

V. ĆIRIĆ

08. 06. 2022. u 08:10

STARA mudrost ovog kraja, "da je zimi bolje bez brašna nego bez drva", ovih dana je najčešća u gotovo svim razgovorima koji se tiču energije i energenata.

ДРВА ПРЕЧА И ОД – БРАШНА: Пироћанци се ужурбано припремају за предстојећу,  крајње неизвесну зиму, а огрев поскупео скоро дупло

Foto: V. Ćirić

Jer, godinama unazad, vlasnici individualnih ložišta kojih je u Pirotu između 12.000 i 15.000 ogrev kupuju na isteku jedne, za sledeću sezonu - zbog nižih cena. One su, međutim, ovog proleća povećane za oko 50 odsto, a potražnja nikada nije bila veća.

Kod privatnih drvoseča, kubik bukovine trenutno košta između 7.000 i 7.500, a do pre nekoliko meseci je vredeo oko 5.000 dinara. Cena hrastovine je za nekoliko stotina dinara veća, jer je reč o kaloričnijem ogrevu...

- Cena je "skočila" zbog poskupljenja nafte i svega ostalog. Takođe, sve je manje ljudi koji za dnevnicu veću i od 3.000 dinara, uz obezbeđenu hranu, hoće da "beru" drva. Osim toga, komplikovana je i procedura oko pribavljanja dokumentacije za seču - objašnjava jedan drvoseča sa starim ruskim vojnim kamionom i vitlom kojim iz dubodolina Stare planine izvlači stabla bukovine, a zatim ih seče, metri i, uz pomoć radnika, tovari na kamion.

Foto: I. Mitić

Leskovac

A, minulih godina su u ovo vreme drvoseče jurile kupce i sada je jedina srećna okolnost lepo vreme, koje omogućava da se u šumi radi bez problema...

ALTERNATIVE

CENA uglja u pirotskom kraju je, kao i u ostatku Srbije, od 12.000 dinara po toni, pa naviše. Istovremeno, pelet je dostigao cenu od 40.000 dinara po toni, što je - po mnogima - neopravdano skupo.

- Za kuću od stotinak kvadrata je potrebno bar 12 kubika, ukoliko je zima prosečna, što znači da je samo za kupovinu potrebno i do 90.000 dinara. Ovome treba dodati i cenu sečenja, te mašinskog "cepanja" koje trenutno košta 700 dinara po kubiku. Kada se sabere, to je dvostruko više nego lane. Druga varijanta je da se ide u vlastitu šumu, ukoliko je imate, ali i to je skupo jer treba platiti radnike, gorivo i prevoz, te obezbediti ishranu - nabraja Radiša Mladenović, koji ima vlastito grejanje, ali ne želi drugi ogrev osim bukovine koju kupuje u maju, da bi se do oktobra prosušila.

Kriza u Ukrajini pogodila i jug Srbije: Na muci i leskovački domaćini

PRODAVCI ogrevnog drveta koje se u Leskovcu trenutno krčmi i za 60 evra po kubiku kažu da je energetska kriza zbog sukoba u Ukrajini i ovde uslovila nikada veću potražnju, koju je teško zadovoljiti. Kažu, cene su i bukvalno eksplodirale, pa i oni vlasnicima šuma plaćaju do 15 evra više u odnosu na lane, a veća je i cena goriva. Zbog svega toga, rastu i cene sečenja, odnosno mašinskog cepanja koje sada košta 400 dinara za kubik - 100 više nego prošlog juna. Inače, u leskovačkom kraju tona peleta košta 300 evra, ali ni njega nema dovoljno, pa prodavci prave spiskove za isporuku, ali cenu ne garantuju… (I. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju