ZANATI UMESTO KAFIĆA: Niški kreativci i majstori dobijaju prostor u zaštićenom kulturno - istorijskom spomeniku

D. MILjKOVIĆ

28. 05. 2022. u 07:15

LOKALI u niškoj Tvrđavi, u kojima su prethodnih godina radili kafići i diskoteke, dobiće sasvim drugu namenu jer je lokalna samouprava odlučila da ih ustupi ovdašnjim zanatlijama - najavila je, tokom posete ovom lokalitetu kojem predstoji rekonstrukcija, gradonačelnica Dragana Sotirovski.

ЗАНАТИ УМЕСТО КАФИЋА: Нишки креативци и мајстори добијају простор у заштићеном културно - историјском споменику

Foto: D. Minjković

Neprofitne zanatlije, koje ne prodaju svoje proizvode, moći će da zakupe prostor za petinu cene zakupa, a ostali će plaćati punu kiriju. S obzirom da se radi o većim prostorima, više majstora će moći da se udruži, pa da na rade jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija i pokazuju našim ljudima, ali i turistima kako se zanati čuvaju od zaborava.


- Ipak, neće biti iseljeni baš svi kafići iz Tvrđave, koji daju draž ugostiteljskoj ponudi Niša, a mnogi imaju ugovore o zakupu na tri do pet godina, pa tu ništa nije sporno. Svi će, međutim, morati da poštuju Zakon o zaštiti spomenika kulture, jer je ovo baština čitavog regiona - ističe Sotirovski.


Maja Sević, predsednica Udruženja za negu tradicije "Višnja" kaže da su niške zanatlije i kreativci prezadovoljni odlukom lokalne samouprave, jer je Tvrđava pravo mesto da se predstave namernicima.


- Ovo nam je velika satisfakcija, jer su nadležni prepoznali značaj našeg rada - kaže Maja Sević, dok direktorka Turističke organizacije Niša Dragana Božić ističe da je Tvrđava najinteresantnija za turiste i od nje započinju svaku turu u gradu.


Zato je, naglašava, i podržana ideja da se započne saradnja sa zanatskim udruženjima koja se bave očuvanjem nematerijalne tradicije srpskog naroda.

U nišama pored Beogradske kapije biće organizovane i svakodnevne radionice, kako za zainteresovane goste grada na Nišavi, tako i za ovdašnju omladinu koja je zanteresovana da nastavi tradiciju. 

 

DžAMIJA


- U SARADNjI sa Egipćanima, planiramo i rekonstrukciju Bali-begove džamije, te formiranje trajne izložbe predmeta iz manastira Svete Katarine, na teritoriji Južnog Sinaja, u kojem je, između ostalih, boravio i Sveti Sava. Biće to još jedan način kulturne saradnje našeg grada sa Egiptom - poručila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!