VELIŠA MILJENIK NAJMLAĐIH POSETILACA: Bik težak 1,7 tona atrakcija 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma (FOTO)

S. B.

21. 05. 2022. u 15:44

NA Novosadskom sajmu, danas je počeo 89. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem se do 27. maja predstavlja 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje sveta.

ВЕЛИША МИЉЕНИК НАЈМЛАЂИХ ПОСЕТИЛАЦА: Бик тежак 1,7 тона атракција 89. Међународног пољопривредног сајма (ФОТО)

S.BAjić

U zatvorenom i na otvorenom prostoru najstarije sajamske kuće u ovom delu Evrope, Novosadskom sajmu, danas je počeo 89. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem se do 27. maja predstavlja 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje sveta.

Pored samostalnih nastupa, izlagači iz nekoliko zemalja svoju privredu predstavljaju na kolektivnim izložbama, kao privrednici iz Mađarske, Češke, Italije, Holandije, BiH, Crne Gore, Španije, Indonezije, a prvi put objedinjeno nastupaju i privrednici iz Maroka.

Poseban segment smotre agrara predstavljaju Izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme za prehrambenu industriju, izložba hrane i pića, promovišu se i osiguravajuća društva, banke, institucije... a već uvodnog dana održani su i poslovni i stručni skupovi.

Ovogodišnju smotru agrara tradicionalno prate Nacionalna izložba stoke i Izložba genetskih potencijala, koje se organizuju pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Poznato je da je kruna Izložbe stočarstva - Dan stočara, koji će biti održan u četvrtak, 26. maja, na Manježu Novosadskog sajma, kada će najboljim odgajivačima biti uručena priznanja uz tradicionalan defile nagrađenih grla.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede su i izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla sa oznakom “Srpski kvalitet”.

Posetioci mogu da vide deo eksponata iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu a reč je o projektu koji kao edukativno-istorijski sadržaj usmerava pažnju na istoriju agrara u Vojvodini.

Manifestacija „Gastro Srem“ u organizaciji opštine Stara Pazova, inače dobitnik priznanja „Najbolje iz Vojvodine“ na poseban način predstavlja se na sajmu poljoprivrede i posetiocima, koji degustiraju sremačke specijalitete, „Jorgovanovu rakiju“ i „namacke“ i štrudle s makom, pruža i doživljaj majstora pera i žice, tamburaškog orkestra „Ladan špricer“ iz Golubinaca.

KOMBAJN za silažu, „Krone big iks 680“, najskuplji eksponat na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, vredan 450.000 evra, prodat je već uvodnog dana manifestacije. U firmi „ITN grupa“, koja ga je izložila na sajamskoj priredbi, ističu da je kupac iz Srbije.

Taj silažni kombajn je težak 17 tona a radni zahvat mu je 7,5 metara.

NA desetak lokacija Novosadskog sajma, formirani su restorani na otvorenom sa kompletnom uslugom, a miris sa roštilja i ražnja, mami posetioce, posebno one koji dolaze sa strane i ostaju čitav dan na sajmu.

Roštiljdžije ističu da se najviše traže praseće i jagnjeće pečenje i pljeskavice a da su cene uobičajene, jer, s obzirom na to je velika poseta i mnogo dobar promet, mogu da pošteno zarade.

Foto: S.B.

 


BIK VELIŠA 

BIK Veliša, četvorogodišnji „simentalac“ težak 1,7 tona, miljenik je najmlađih posetilaca sajma, i centralna figura stočarske izložbe. U vlasništvu je „Salaša Crnobarskog“ u opštini Bogatić, i prvi put se predstavlja na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

- Ima sve, veoma dobre karakteristike, miran je i deca redovno dolaze da se fotografišu s njim i da ga maze- kaže vlasnik Radenko Jeremić i ističe da se na njihovoj farmu gaju i 400 komada tovne junadi.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!