MAJSKE SVEČANOSTI U NEGOTINU: Promocija knjige i izložba o Mici Miletić

S. M. J.

19. 05. 2022. u 11:02

NARODNA biblioteka “Dositej Novaković” u Negotinu promovisaće u okviru Majskih svečanosti knjigu “Životni put Mice Miletićeve” o Negotinki koja je živela u Kruševcu i Beogradu u prošlom veku.

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ У НЕГОТИНУ: Промоција књиге и изложба о Мици Милетић

Foto: S.M.Jovanović

Knjiga “Životni put Mice Miletićeve” nastala je u okviru istoimenog projekta  koji je finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. U projektu su, pored negotinske Narodne biblioteke “Dositej Novaković”, učestvovali i Muzej Krajine i Narodni muzej Kruševac.

Rukopis autobiografije Milice Mice Miletić, rođene 1890. u Negotinu, ćerke Milana Miletića, predsednika Okružnog suda i Stake, rođene Ponjavić, sa dragocenim zapisima o životu u Negotinu, Kruševcu i Beogradu između dva svetska rata, priredila je Vesna Miletić.

Promociju knjige danas,  19. maja od 19 časova u galeriji Mokranjčeve kuće prati i izložba reprodukcija crteža i dokumenata iz porodične arhive porodice Miletić. Tom prilikom će o knjizi govoriti Radomir J. Popović sa Istorijskog instituta i Bora Dimitrijević, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Ovo je, inače, druga promocija knjige “Životni put Mice Miletićeve” o ženi koja je svoj radni vek provela u državnoj statistici, pohađala svojevremeno likovnu školu Riste i Bete Vukadinović, ali je iza sebe, osim ovog rukopisa, ostavila i preko 20 crteža u A3 formatu, nastalih dvadesetih godina prošlog veka, koji su poklonjeni Muzeju Krajine.

Prva promocija je upriličena u aprilu u E- čitaonici Narodne biblioteke u Kruševcu kada su o ovom delu govorili Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac i Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke „Dositej Novaković“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a