UMESTO STARE FABRIKE ŽICA, ATELJEI UMETNIKA: Zanatlijsko mesto stare fabrike žica u Kineskoj četvrti potpuno renovirano

S. B.

15. 04. 2022. u 13:46

NEKADAŠNjE zanatlijsko mesto stare fabrike žica u Kineskoj četvrti, u potpunosti je renovirano i preuzelo je ulogu radionice za vizuelnu umetničku produkciju.

УМЕСТО СТАРЕ ФАБРИКЕ ЖИЦА, АТЕЉЕИ УМЕТНИКА: Занатлијско место старе фабрике жица у Кинеској четврти потпуно реновирано

v.veličković

To potvrđuju u fondaciji „Novi Sad evropska prestonica kulture 2022“ i ističu da će nova radionica u Krerativnom distriktu početi da radi 28. aprila, kada se u nju vrate vrsni novosadski umetnici koji su tu stvarali u neuslovnim prostorima, sada reprezentativnim ateljeima.

- Veoma nam je drago da je ovaj deo grada nakon više decenija konačno doživeo transformaciju i da je zaživela ideja kulturnog distrikta- kaže Petar Mirković, likovni umetnik iz nekadašnje Kineske četvrti.- Smatramo da se čitav proces odvija u dobrom pravcu, s obzirom na to da je sačuvan identitet lokacije i da je prilagođen novim sadržajima i korisnicima. Ovih dana se useljavamo u svoje stare – nove ateljee koji su sada daleko bolji i prikladniji za stvaralački rad.

Umesto bučnih mašina i uslužnih zanata, kako ističu u NS EPK 2022, u Radionici obnovljenoj zahvaljujući delegaciji EU u Srbiji, uskoro će početi da rade umetnice tkalje Ateljea „61”. Jedinstvena ustanova u Evropi, i po kolekciji tapiserija ali i načinu i kvalitetu rada, upotpuniće viziju obnove i razvoja stogodišnje istorije autentičnog industrijskog i zanatskog nasleđa.

Takođe ističu da će taj objekat će biti sinonim za prostor koji okuplja publiku i umetnike i mesto za edukativne radionice, tribine, fimske projekcije, a umetnici će imati priliku da stvaraju, razvijaju i izlažu svoje radove, u posebno prilagođenom, atraktivnom i novom prostoru. Sve to će doprineti razvoju novosadske kulturno-umetničke scene, kao i razvoju publike što je svakako zajednički cilj.

Kako od zapuštenog i nebezbednog prostora do ateljea i izložbi kojima će se Novi Sad i Srbija ponositi, posetioci će videti od 28. do 30. aprila tokom programa „Zastava budućnosti”.

U Radionici će biti otvorena i prva izložba „Crteži putuju vremenom” koja obuhvata radove generacija dece više od pola veka unazad. Time će i ovaj obnovljeni prostor, uz Fabriku, Skladište, Menzu, Biro i KS Liman, biti predat mladima, da ga ponovo ožive raznovrsnim umetničkim stvaralaštvom kroz 70 događaja u Kreativnom distriktu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024