TRETMAN VEGETACIJE U ZASADIMA VOĆA: Kako se obavlja tretiranje

Z. GLIGORIJEVIĆ

25. 01. 2022. u 11:33

ZIMSKO ili rano prolećno tretiranje vegetacije u zasadima voća značajno je zbog suzbijanja više vrsta štetnih organizama.

ТРЕТМАН ВЕГЕТАЦИЈЕ У ЗАСАДИМА ВОЋА: Како се обавља третирање

Foto:Z.Gligorijević

Njime se može smanjiti brojnost štetočina, kao što su kruškina buva, lisne vaši, jabučni smotavac, crveni pauk, krvava vašdudova štitasta vaš, šljivina štitasta vaš, kalifornijska štitasta vaš i druge, savetuje diplomirani inženjer Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Jagodina.

Ona dodaje da zimsko ili rano prolećno prskanje mora biti visokog kvaliteta. Kako se jaja vaši lista i drugih štetočina nalaze na vrhovima krošnji, svi delovi voćki, od najviših vrhova do korenovog vrata, moraju biti dobro nakvašeni pripremljenom emulzijom, suspenzijom ili rastvorom preparata. Tečnost mora da se cedi sa voćke. Zato se ovo tretiranje popularno naziva -kupanje voćaka. Tretiranje se obavlja na temperaturi iznad 5 Celzijusa i po tihom vremenu.

Radnici koji obavljaju prskanje moraju da imaju zaštitnu odeću i obuću, a strogo je zabranjeno tretiranja u blizini vodotokova, posebno izvora vode, na vodopropusnim terenima i zemljištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri