SAMO MAGLA I OPSENA ZA NAIVNE: Bojan Panaotović o sudbini zahteva SNP-a da se hitno potpiše Temljni ugovor sa SPC

V. N.

23. 01. 2022. u 10:41

SOCIOLOG Bojan Panaotović smatra da je “zaista dirljivo pročitati i čuti kako je potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC za SNP visoko na listi prioriteta te partije” i da je ta partija na sastancima sa novim partnerima insistirala da se dato pitanje u što hitnijem roku reši.

САМО МАГЛА И ОПСЕНА ЗА НАИВНЕ: Бојан Панаотовић о судбини захтева СНП-а да се хитно потпише Темљни уговор са СПЦ

Foto: KCNS

- Fascinatna je magla i opsena koja se širi kako bi se žedni preveli preko vode. Ima li nekoga ko će poverovati da će DPS, SDP, SD i ostali koji su organizovali žestoke demonstracije protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, pet meseci kasnije podržati vladu koja bi potpisalatemeljni ugovor sa SPC !? Ima li neko racionalan ko će poverovati da će oni koji su glasali za suštinsku konfiskaciju crkvene imovine sada podržati vladu koja bi Temeljni ugovor potpisala? – pitanje je koje postavlja Panaotović.

On u nastavku postavlja i pitanjje: Da li neko politički zreo veruje da će oni koji su hapsi mitropolita Joanikija i koji su ga procesuirali (juče je trebalo da bude na optuženičkoj klupi) sada podržati manjinsku vladu koja bi potpisala Temeljni ugovor?  Da li postoji neko ko prati politička zbivanja u našem regionu a ko se ne seća da je celokupno rukovodstvo URE(izuzev gospodina Abazovića koji je dakako mitropolita ubeđivao da odustane) bilo protiv ustoličenja na Cetinju te da su poslanici URE Ustavnom sudu podneli zahtev o oceni usklađenosti pojedinih članova izmenjenog Zakona o slobodi veroispovesti, odmah po izglasavanju istog...

- Manjinska vlada dakle neće imati među ciljevima da konsoliduje odnose sa SPC i reši pitanje odnosa ove religijske zajednice sa državom na jednakim osnovama kao i sa ostalim verskim zajednicama, već upravo suprotno! Manjinska vlada biće efikasna u rešavanju pitanja Temeljnog ugovora u istoj onoj meri u kojoj je u tom pregnuću bila efikasna i Krivokapićeva vlada. Možda ne treba sumnjati u iskrene namere SNP-a da se založi za rešavanje ovog pitanja ali novo političko društvo u kome će se, formiranjem manjinske vlade, verovatno naći, obećava upravo suprotno - da od konsolidacije odnosa sa SPC nema ništa – zaključuje Panaotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih