REFORMATSKA CRKVA U KIKINDI NA METI PROVALNIKA: Nepoznati počinilac napravio materijalnu štetu

R. Š.

20. 01. 2022. u 15:59

OBJEKTI Reformatske crkve u centru Kikinde, u Dositejevoj ulici, bili su na meti provalnika u noći između utorka i srede.

РЕФОРМАТСКА ЦРКВА У КИКИНДИ НА МЕТИ ПРОВАЛНИКА: Непознати починилац направио материјалну штету

Foto: R. Šegrt

Tada je nepoznati počinilac ili više njih, preskočio uličnu ogradu i pokušao na silu da uđe na vrata male zgrade u kojoj je molitvena sala.  

- Štetu je primetila supruga kada je u sredu ujutro došla da obiđe crkvu. Provalnik nije mogao da uđe, pa ništa nije ukradeno, ali je nastala materijalna šteta koju će crkva sama morati da snosi. Silom su razvaljene brave na dvoja vrata i polomljeni su štok i šalukatre. Još ne znamo koliko će nas popravka koštati -  opisuje Ištvan Tot, predsednik crkvenog odbora.

Zgrada crkve je pod prethodnom zaštitom, pa se sve radnje na njoj, pa i zamena vrata i prozora, moraju raditi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika iz Subotice. Izgrađena je 1912. godine u stilu narodne secesije iz Erdelja, po ideji arhitekte Ede Mađara, koji je u Segedinu projektovao čuvenu palatu Rek.

- Svaka interevencija na crkvi je skupa. Po preporuci Zavoda iz Subotice vrata moraju da budu od laminiranog drveta – navodi Tot, koji je i staratelj objekata.

U Policijskoj upravi saznajemo da im je prijavljen slučaj pokušaja provale.

- Slučaj nam je prijavljen u sredu. Policija je izašla na teren, obavila uviđaj na licu mesta, obavestila tužilaštvo i po nalogu tužioca preduzima sve mere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti događaja – potvđeno nam je u PU u Kikindi.

Imovina ove crkve u Dostitejeovj ulici proteklih desetak godina često je bila na meti provalnika, najčešće Parohijski dom sa molitvenom salom. Čak je Savet hrišćanske Reformatske crkve pre 14 godina pismeno tražio od policije zaštitu objekata, jer su izgrednici tada ciglama oštetili vrata i razbili prozor na parohijskoj zgradi. Crkva je 2007. bila pokradena i tada je nestalo nekoliko starih knjiga i sakralno obredno posuđe. Ništa od toga nije kasnije pronađeno. Inače, ova verska zajednica u Kikindi je osnovana 1887. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POZIV LESKOVČANIMA: Preventivni pregledi bez zakazivanja