TRADICIONALNI OBIČAJ: U crkvi u Kikindi pripremljena česnica za 800 vernika

R. Š.

07. 01. 2022. u 13:36

OBIČAJ deljenja česnice na Božić u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Nikolaja u centru Kikinde prošle godine je preskočen, zbog epidemije koronavirusa, a ove je organizovan na drugačiji način nego ranije.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ОБИЧАЈ: У цркви у Кикинди припремљена чесница за 800 верника

Foto: R. Šegrt

Uz pomoć priložnika Crkvena opština je obezbedila česnicu od 800 parčadi, koju su sveštenici, nakon liturgije, pričešće i čitanja poslanice patrijarha Porfirija, podelili u rukavicama. Svako parče podeljeno je vernicima i građanima na papirnoj tacni i uz papirne salvete. Veliki  bozićni slatki kolač crkvi je darovao Dom učenika i studenata “Nikola Vojvodić”. U česnici su bili zlatnik, koji su poklonili Veselin i Minja Petkov, i dva  srebrnjaka, koje je obezbedila crkvena opština. Budući da je bilo više parčadi česnice, nego vernika, mnogi sui  kući poneli po neko parčle, za članove svoje porodice. Zbog toga nije ni poznato ko je dobio sve novčiće sreće, jer je u crkvi pronađen samo jedsn srebrnjak. Neizmernu sreću i radost doneo je Danijeli Kosić, koja je s porodicom bila na liturugiji.

- Ovo je neizmerna radost, svetlost i toplota. Prvi put sam obradovana na ovaj način. Želim i drugima da osete ovakvu sreću. Svim želim da u svojim domovima osete radost, sreću i da imaju dobro zdravlje - poručila je Danijela, kojoj je neočekivani dar doneo veliko uzbuđenje.

Liturgiji u crkvi Sv. Nikole prisustvovali su gradonačelnik Nikola Lukač, njegova zamenica Dijana Jakšić Kiurski, članovi Gradskog veća Dragan Pecarski i Valentina Mickovski.

- Zahvaljujemo se našim priložnicima na pomoći da na ovakav način organizujemo proslavu Božića u našem hramu – poručio je protonamesnik Vujadin Stokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!