SEĆANJE NA ŽRTVE RACIJE U ČURUGU: Obeležena 80. godišnjica zloglasne fašističke akcije u Drugom svetskom ratu

Z. GRUMIĆ

06. 01. 2022. u 14:52

MOLITVENIM pomenom u Muzeju žrtava racije i polaganjem venaca na spomenik kraj Tise, u Čurugu je danas obeleženo punih osam decenija od početka zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u kojoj je, tokom ledenih januarskih dana 1942. godine, u više gradova i sela na prostoru južne Bačke pobijeno nekoliko hiljada civila uglavnom Srba, kao i brojnih Jevreja, Roma i pripadnika drugih naroda.

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ РАЦИЈЕ У ЧУРУГУ: Обележена 80. годишњица злогласне фашистичке акције у Другом светском рату

N. Karlić

Racija je počela 4. januara baš u Čurugu, gde je za samo nekoliko dana na najsvirepiji način likvidirano skoro 900 nevinih muškaraca, žena, dece i staraca, samo zato što su bili druge vere i nacije.

Pripadnici Hortijeve okupacione vojske, policije i žandarmerije, kao i dela lokalnog mađarskog življa, hapsili su bespomoćne civile, zatvarali ih u Topalov magacin u centru sela i odatle ih odvodili na likvidaciju kraj Tise. Mnogi su pobijeni i u svojim kućama i dvorištima ili na čuruškim šorovima.

Na te tragične dane, uz poruku da se tako nešto više nikad ne ponovi, podsetio je ukratko protoprezviter Milorad Mirović posle parastosa žrtvama, koji su sveštenici Eparhije bačke služili u prostoru nekadašnjeg Topalovog magacina, koji je od 2013. godine obnovljen i pretvoren u Muzej žrtava racije.

- U našim molitvama nismo spomenuli zlo ni zločince nego smo se molili za pokoj duša svih nevino postradalih, koji su se radovali u danima nastupajućih praznika, pripremajući božićnu trpezu i poklone za svoje mile i drage, čiji su životi prekinuti iz neshvatljive mržnje i bezumlja.

Sećajući se tih tragičnih događaja, dodao je otac Milorad, treba uvek da se trudimo da izgrađujemo dobru volju jednih prema drugima i da nam ti događaji budu opomena, da se nikad ne bi ponovili.

Okupljeni Čuružani i gosti su se, nakon parastosa u centru sela, uputili ka Tisi gde je kraj Spomenika žrtvama racije održan mali pomen. Vence i cveće su položili predstavnici Opštine Žabalj, Jevrejske opštine Novi Sad, Mesne zajednice Čurug, nacionalnih saveta nacionalnih manjina romske i mađarske kao i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i Memorijalnog društva „Racija 1942“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri