KIKINĐANI IDEALNI DOMAĆINI PTICAMA: U centru Kikinde orintolozi danas brojali sove utine

Рада Шегрт
Rada Šegrt

26. 11. 2021. u 16:24

ORINTOLOZI iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije danas su na stablima u centru Kikinde izbrojali 244 sove utine.

КИКИНЂАНИ ИДЕАЛНИ ДОМАЋИНИ ПТИЦАМА: У центру Кикинде оринтолози данас бројали сове утине

Foto: R. Šegrt

Samo u krošnjama oko Pravoslavne crkve nalazi se 90 ptica, čime ovaj grad potvrđuje da je i dalje najveće urbano zimovalište utina na svetu, a Kikinđani da su idealni domaćini ovim pticama.

- Kikinđani, kao dobri ljudi, razumeju šta sovama treba, a one im vraćaju tako što je Kikinda širom sveta prepoznata kao grad utina, kao mesto gde se rado dolazi radi sova. Ovaj novembar je previše topao za sove. Zima za zimom, sve je toplije vreme, pa sove nisu još došle u broju u kojem bi bilo očekivano za ovo doba godine. Na stablima je prosečan broj ptica za ovo doba godine - napomenuo je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On i njegove kolege danas su u centru Kikinde brojali sove na stablima u društvu učenika kikindskih škola, ali i grupe đaka koja je došla iz Melenaca kod Zrenjanina da vidi sove utine.

- Prvi put sam dovela petoro đaka da posmatraju, broje sove i učestvuju u kvizu o njima. Utina ima i u Melencima na dva drveta pored zapuštene privatne kuće. Ona se sada renovira pa su se ptice preselile u centar sela. Ima ih i u Banji „Rusanda“, tamo su primećene još pre desetak godina, ali je Kikinda ubedljiva u zaštiti i promociji sova utina - rekla je Slavica Pajić, nastavnica biologije u OŠ „ Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca

Ružić je savetovao da mora da se povede više računa o tome gde sove borave, ne samo zimi, i pohvalio je Gradsku upravu u Kikindi koja je počela veliku akciju pošumljavanja, posebno seoskih područja, gd eje sve manje stabala. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije doniraće nekoliko stotina stabala hrastova kako bi ptice imale gde da se gnezde.

- Obradovani smo da je u Kikindi, u dvorištu biblioteke, postavljen hotel za vrapce, a ideja je potekla od naših članova. To neće spasiti vrapce, ali je izuzetno značajno , jer skreće pažnju javnosti na to da su neke obične vrste ptica u svakodnevnoj opasnosti i da treba da ih štitimo – poručio je Ružić.

REKORDI

- Najviše sova u Kikindi bilo je 2009. godine, 734 jedinke. Samo na jednom stablu bilo je 145 ptica što je oko 33 kilograma. Taj rekord teško da će se ponoviti – podsetio je Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati