IZ ŠVEDSKE SE VRATIO U SRBIJU I POSTAO HEROJ: Aleksandar izvukao nepokretnu staricu iz zapaljene kuće, dobio poklon od gradonačelnika

Рада Шегрт
Rada Šegrt

04. 11. 2021. u 16:38

Vatrogasac-spasilac Aleksandar Taleski (28) iz Kikinde, za koga je proteklih dana čula cela Srbija, ali i regija, zbog hrabrog gesta spasavanja nepokretne sugrađanke Ljiljane Novović (82), u čijoj je kući izbio požar, jedan od onih mladih ljudi koji se iz inostranstva vratio u svoj grad. I postao heroj, svog poziva i svog grada.

ИЗ ШВЕДСКЕ СЕ ВРАТИО У СРБИЈУ И ПОСТАО ХЕРОЈ: Александар извукао непокретну старицу из запаљене куће, добио поклон од градоначелника

Foto: R. Šegrt

Tri godine je živeo u Švedskoj, a onda se pre nešto više od tri, vratio kući i prijavio na kurs za vatrogasca. Završio je četvoromesečnu obuku i postao član Vatrogasno-spacilačke brigade MUP-a. U nedelju uveče, kada je iz sobe pune dima izneo totalno nepokretnu sugrađanku, nije bio na dužnosti. Pokazao je veliku profesionalnost i istu takvu snalažljivost, jer je u kuću ušao kroz prozor. Zbog hrabrog gesta, u četvrtak ga je primio gradonačelnik Nikola Lukač, koji mu je za iskazanu hrabrost i darovao ručni sat i majicu sa natpisom: „Heroj Kikinde“. Taleskog je u ponedeljak primio ministar policije Aleksandar Vulin.

- Nisam očekivao ovakvu pažnju, od ministra policija, gradonačelnika, mog načelnika i građana, ali moram da kažem da mi prija. Učinjeno je humano delo, što je i suština mog poziva, i ono mora da bude primer ponašanja mladim ljudima. Ovo je prvenstveno human poziv, a obuka i iskustvo pomogli su mi da te večeri budem miran, staložen i da reagujem kako treba. Preporučujem svim mladim ljudima da se opredeljuju za ovaj poziv– objasnio je Taleski, koji tri godine radi kao vatrogasac.

Kaže da je i ranije imao sličnih situacija, spasavao je ljude iz požara i iz teških saobraćajnih nesreća. Iz dva teška saobraćajna udesa pomogao spasavanje četvoro ljudi.

- U vatrogasno-spasilačkoj ekipi imamo hrabre momke. Dvojica su letos učestvovala u gašenju velikih požara u Grčkoj, sada je Aleksandar pokazao herojski čin. Na skroman način odajemo mu priznaje – rekao je Lukač.

Aleksandar Taleski je pomogao i Ljiljaljinom suprugu Mileti Novoviću da se snađe u požaru, koji je izazvala upaljena, ostavljena slavska sveća, je rje bio Sveti Luka. U trenutku nevolje, Mileta je pomagao teško bolesnoj ćerki, koja živi u dvorišnoj kući. Vatrogasac je pozvao  vatrogasnu i Hitnu službu. Spasena je porodica i celokupna imovina, bez kapi vode, jer se vatra nije rasplamsala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!