KRST NA DAR: Jadar slavi Jovana Cvijića

V. Mitrić

16. 10. 2021. u 17:42

U OKVIRU ovogodišnje manifestacije „Dani Jovana Cvijića“, posvećene srpskom naučniku, Jovanu Cvijiću, rođenom Lozničaninu i Jadraninu predstavljene su naučne i kulturn ustanova Srbije i njihovih projekata, kao i popularizaciji nauke.

КРСТ НА ДАР: Јадар слави Јована Цвијића

Foto V. Mitrić

Predstavio se u Cvijićevom i Vukovom zavičaju i Centar za promociju nauke sa svojom izložbom o drugom srpskom naučniku, Milutinu Milankoviću. Izložba se sastoji iz deset panoa postavljenih u pet ramova u obliku valjka. Na svakom ramu predstavljen je po jedan segment iz naučnikovog života i to: Milanković kao đak, Milanković kao inženjer, Milanković kao klimatolog, Milanković kao astronom, Milanković kao popularizator nauke.

Jedan od Milankovićevih doprinosa nauci jeste teorijsko objašnjenje klimatskih promena -kaže mr Snežana Nešković Simić,direktorkaCentra za kulturu „Vuk Karadžić“, kojiorganizuju ovu manifestacijiju. . Milanković je blisko sarađivao sa Jovanom Cvijićem, te i iz tog raloga smo se opredelili za predstavljanje ove izložbe u okviru manifestacije Dani Jovana Cvijića. Osim toga, Cvijić je predložio Milankovića za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije.

U Galeriji „Mina Karadžić“ u Vukovom domu kulture, u Loznici otvorena je izložba na kojoj je govorila dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke.

Predstavljena je publikacija profesora emeritusa dr Stevana Stankovića, profesora Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugogodišnjeg saradnika Centra za kulturu, koji čitav svoj radni vek posvetio istraživalju rada i života srpskog naučnika Jovana Cvijića. Ovo izdanje Centra za kulturu predstavljeno je u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Predstavljen je dopunjeni sadržaj Digitalne muzejske postavke o životu i radu Jovana Cvijića. Sadržaj ovog digitalnog muzeja obogaćen je reprodukcijama dokumenata iz Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti i Muzeja grada Beograda. Osim reprodukcija, digitalni muzej je obogaćen i sa dodatnim tekstom i zanimljivim podacima iz naučnikovog života. U okviru digitalnog muzeja biće predstavljena i digitalna karta koja će se sastojati iz nekoliko važnih tačaka iz naučnikovog rada i života. Predstavljanje Digitalne muzejske postavke biće tokom ovog meseca. Projekat izrade Digitalne muzejske postavke o životu i radu srpskog naučnika Jovana Cvijića podržan je od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Povodom svetkovine „Dani Jovana Cvijića“ na spomenik na mestu gde je bilanje njegova kuća postavljen je veliki krst,specijalno urađen u čast velikog naučnika,dar akademika Dragoljuba Draga Mirkovića iz Bijeljine,likovnog umetnika i njegove supruge Rose,profesora likovne umetnosti,sa porodicom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!