SVETSKI DAN PRVE POMOĆI: U Kraljevu obeležen važan praznik, u fokusu školarci (FOTO)

G. Ć.

11. 09. 2021. u 18:35

NIZOM aktivnosti i radionica na punktovima u centru Kraljeva, u organizaciji aktivista i volontera Crvenog krsta na prigodan i edukativan način obeležen je Svetski dan prve pomoći.

СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ: У Краљеву обележен важан празник, у фокусу школарци (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

 Ove godine u fokusu obeležavanja ovog značajnog datuma bila su školska deca uz poruku "Prva pomoć deci – prva pomoć za decu".

Kako je istaknuto, zbog psihofizičkih karakteristika deca u mlađem uzrastu se tokom igre i svakodnevnih aktivnosti mogu naći u situaciji koja ugrožava njihovo zdravlje i predstavnja rizik za povredu. U starijem školskom uzrastu rizici povreda su vezani za intenzivne sportske aktivnosti, izlaganje rizičnim situacijma, kao i učešće u saobraćaju.

- Važno je učiti decu od najranijeg uzrasta da pravilno reaguju u slučju nezgode i kako da pruže prvu pomoć. Bitno je i da svi vaspitačni, nastavnici i sportski treneri znaju koje su najčešće povrede kod dece i kako da pruže prvu pomoć – rekao je ovom prilikom Ljubomir Miladinović, generalni sekrtar Crvenog krsta Srbije. - Svako dete može biti u sitzaciji da mu je potrebna prva pomoć. U isto vreme svako od nas može da nauči da pruži prvu pomoć. Nisu potrebni ni čarobni štapić, ni supermoći da biste postali dečji heroj. Potrebni su samo znanje i odvažnost da ga primenite u trenutku kada je potrebno.

BONUS VIDEO: REPORTER "NOVOSTI" NA MASIVU PIRINA: Slovenski Olimp - mesto gde je zloduh zatrpan kamenjem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OD RUDOG POLJA DO KRALJEVA: Kraljevčani danas obeležavaju imendan svog grada