OTVOREN 16. SAJAM ŠLJIVE: Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Osečini

B. P.

27. 08. 2021. u 15:13

MINISTAR poljoprivrede Branislav Nedimović, otvorio je danas 16. Sajam šljiva u Osečini, koji je okupio oko 200 izlagača iz Podgorine i svih krajeva Srbije, koji su predstavili brojne proizvode od ovog voća.

ОТВОРЕН 16. САЈАМ ШЉИВЕ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић у Осечини

Foto: B. P.

Osečina se s pravom smatra srpskom prestonicom šljive, jer je Podgorina rekorder u proizvodnji ovog sirovog, ali i osušenog voća.

Iz ovog dela Srbije na tržište se plasira oko 20 miliona kilograma sveže šljive godišnje. Međutim, po procenama stručnjaka, ove godine rod šljive je znatno manji, u nekim predelima čak i prepolovljen. Ipak, otkupna cena je znatno viša nego prethodnih godina. Ove godine kilogram šljive mogao bi da dostigne 50 dinara u otkupu, dok lane nije dostigla ni 20 dinara.


- Mnogo šljive ove godine otići će u konzumnu, neće toliko u preradu, zato što je dobra cena – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. - Ova godina bila je prilično čudna za poljoprivredu, sa neverovatno dobrim cenama i nešto slabijim rodom u voćarstvu. Suše u julu sprečile su da rod bude dobar, tako da će, u ukupnom zbiru, društveni bruto proizvod u poljoprivredi biti na nivou prošlogodišnjeg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna