“DANI LUDAJE” U KIKINDI: Čekaju se tikve teže od 640 kilograma i duže od 3,6 metara

R. Š.

27. 08. 2021. u 14:04

OVOGODIŠNjA turistička manifestacije “Dani ludaje” u Kikindi biće održana mesec dana ranije nego što je to pre trideset godina bilo uobičajeno.

“ДАНИ ЛУДАЈЕ” У КИКИНДИ: Чекају се тикве теже од 640 килограма и дуже од 3,6 метара

Foto: R. Š.

Ranije je za ovu banatsku feštu u čast bundeva bio rezervisna prvi vikend u oktobru, a sada će se najteže i najduže tikve slaviti od 9. do 12. septembra.

Program počinje u četvratak, a centralni događaji su u subotu, kada se održava takmičenje proizvođača najtežih i najdužih bundeva. Iz Turističke organizacije Kikinde pozivaju povrtare da se prijave toga dana , od 9 do 11 sati, a merenje džinovskih plodova je u 14 sati.
- Najteža izmerena lepotica do sada je imala 639,5 kilograma i proizveo je Dušan Jankov iz Čuruga, a najduža 366 centimetara i odgajio je Goran Lazić iz Kikinde. Naš Kikinđanin je nosilac i Ginisovog rekorda u proizvodnji dugačkih ludaja, jer je na takmičenju u Mozirju, u Slovenij, oborio je rekord sa plodom od 394,5 centimetara. Svi rekordi ostvareni su 2019. godine - podsećaju iz Turističke organizacije Kikinde.

Kako kažu iskusni odgajivači, ova godina nije bila dobra za uzgoj, jer su tokom leta duže vreme temperature bile tropske. Goran Lazić, prošle godine je pobedio sa bundevom dugom 312 centimetara, a sada ima tri duđe od tri metra. Ima i dve džinovske tikve od po 400 kilograma, a hoće li na takmičenje stići teže, tek će da se vidi.

Za „Dane ludaje“ Kikinda postaje narandžasti grad i pretvara se u „najveću gostinsku sobu Evrope“. Goste očekuje bogat banatski fruštuk, sa jelima iz oovg dela, ali i drugih krajeva Vojvodine, pa i Bosne, Rumunije i Mađarske.

Foto: R. Š.

- Od skromne gradske priredbe stvorena je manifestacija koja promoviše sve turističke, ali i privredne i kulturne potencijale Kikinde, kao i vrednosti ove severnobanatske sredine ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu. Tih dana poseti nas više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke, Bugarske, Republike Srpske, koji su ne samo posetioci, nego i učesnici različitih  programa – saopštavaju iz Turističke organizacije.

KONCERTI

Ovogodišnje “Dane ludaje” obeležiće i nekoliko velikih koncerata. Najpre će u četvrtak pevati operska diva Jadranka Jovanović, zatim će nastupati „Kerber“ i „Riblja čorba“, a u subotu Ceca Ražnatović. U nedelju je koncert Zvonka Bogdana.

PROMOCIJE

“Dani ludaje” predstaviće se u nekoliko gradova. Već su promovisani u Boru, u petak u Somboru, a poziva da posete Kikindu dobiće u ponedeljak Novosađani i Zrenjaninci, a u utorak Beograđani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024