ORGANSKA MALINA ZA EVROPU: Proizvođači u planinskim selima prijepoljske opštine napokon zadovoljni otkupnom cenom

A. ROVČANIN

21. 08. 2021. u 06:21

U planinskim selima prijepoljske opštine privodi se kraju berba malina. Za razliku od poslednjih nekoliko godina, proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom, koja iznosi rekordnih 425 dinara za jedan kilogram.

ОРГАНСКА МАЛИНА ЗА ЕВРОПУ: Произвођачи у планинским селима пријепољске општине напокон задовољни откупном ценом

Rod dobar, cena još bolja / Foto A.Rovčanin

Dodatnih 75 dinara sleduje onima koji je uzgajaju na organski način, a takvih je u opštini Prijepolje sve više.

Jedan od začetnika organske proizvodnje maline u Prijepolju je Mirsad Obućina, koji sa svojom porodicom obrađuje malinjak u selu Osoje. Truda i rada ima mnogo ali se i isplati jer je cena roda ove maline mnogo veća od konvencionalne.

- Malinarstvom se bavim duže od tri decenije. Kada sam počinjao, u Prijepolju, a i okolnim gradovima nije postojala nijedna hladnjača za otkup, već smo rod prodavali u Pljevljima na pijaci u sirovom stanju. Sada su se vremena promenila - kaže Obućina.

Proizvodnja organske maline zahteva dosta više rada, nego u slučaju konvencionalne. Mirsad je tokom minule tri godine prošao put prelaska sa konvencionalne proizvodnje maline na organsku. Prvenstveno zbog pogodne klime za njeno uzgajanje i bolje zarade.

- Osnovna pravila organske proizvodnje malina su stajsko đubrenje malinjaka i ručno okopavanje. Osim stajnjaka, za bolji prinos koristi se i paletirano kokošje đubrivo koje je dozvoljeno u organskoj proizvodnji. Minimum dva puta okopavamo malinjak i uklanjamo travu bez upotrebe herbicida i prskanja protiv korova. Zaštita maline vrši se na biljnoj bazi, gde nemamo problema sa pčelarima i možemo da prskamo tokom dana jer preparati nisu otrovni - navodi Obućina.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi u selu Osoje, već nekoliko godina uzgaja se malina bez upotrebe pesticida. Od 70 tona, koliko se prema procenama stručnjaka u prijepoljskom kraju proizvede organske maline, gotovo jedna trećina potiče iz malinjaka koji se nalaze u ovom selu.

- Za organsku malinu imamo siguran plasman, a samim tim i veću cenu. Prošle godine za kilogram ove maline hladnjačari su plaćali 270 dinara. Ove godine cena je 500 dinara, a ima nagoveštaja da bude i veća - dodaje Mirsad.

U pretežno planinskim selima Prijepolja uzgaja se malina na organski način, čiji je plasman, zahvaljujući ugovorima sa inopartnerima unapred obezbeđen. Malina iz ovog kraja osvojiće inostrano tržište. Njenom cenom zadovoljni su i proizvođači i izvoznici. Za kilogram organske maline otkupljivači plaćaju 500 dinara, a kompletan ovogodišnji rod izvoze. Otkup je bio zagarantovan, popularno "crveno zlato" otkupljivano je na parcelama.

BERAČI

Ove godine, malinari nisu imali problema ni sa beračima. Bilo ih je dovoljno i mogli su dobro da zarade.

- Sve zavisi ko kako bere, tri i po do četiri hiljade su berači dnevno mogli da zarade, što je jedna dobra direktorska plata - ističe Obućina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)