ČUVAJU NARODNO STVARALAŠTVO: Dušan i Mila Antić, brat i sestra iz Pirota, vrhunski frulaši

V.Ć.

26. 07. 2021. u 16:04

BRAT i sestra Dušan (20) i Mila Antić (9), iz Pirota, čuvaju narodno stvaralaštvo, bar kada je o muzici reč, na najbolji mogući način.

ЧУВАЈУ НАРОДНО СТВАРАЛАШТВО: Душан и Мила Антић, брат и сестра из Пирота, врхунски фрулаши

Foto: Privatna arhiva

Frula je u njihovoj porodici instrument koji se oduvek svirao, a ovo dvoje Antića polako, ali sigurno postaju vrhunski muzičari, o čemu govore i sve češća priznanja koja osvajaju na raznim nadmetanjima frulaša.

Najdraži im je poslednji nastup u prestonici frule u Prislonici kog Čačka, gd je Dušan osvojio drugo mesto u kategoriji narodnog stvaralašta, ali i savremene kompozicije,dok je njegova sestra dobila zahvalnicu , jer je konkurencija u njenoj kategoriji bila ofgromna. Pre nastupa u Prislonici, kvalifikovali su se, na predtakmičenju u Varnju, gde je Mila među mladim frulašima osvojila prvo mesto.

 - Tradiciju sviranja frule sam nasledio od dede, a ja nastojim da svoje znanje prenesem na sestru Milu, koja ima talenta za ovaj iskonski narodni instrument. Stalno je podučavam, zajedno vežbamo i mislim da će daleko dogurati. Na Sabor frulaša “Oj Moravo” u Prislonici smo otišli jer smo se na prethodnim mnogbrojnim nastupima. Ja sam osvojio drugo mesto u konurenciji tridesetak frulaša iz cele Srbije. Naravno da ničeg ne bi bilo da nemamo ogromnu podršku roditelja, ali i pomoć koju nam oko nastupa daju grad Pirot, poznati muzičar Nikola Kitanović, Silvija Nešić, Stefan Ćirić i ansambl ovdašnjeg Doma kulture - kaže Dušan koji je frulu počeo da svira pre desetak godina. Ovaj daroviti mladić, namerava da snimi spot za jednu svoju savremenu kompoziciju kojom je i osvojio drugo mesto na pomenutom državnom takmičenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru