APEL NOVOSAĐANIMA DA ŠTEDE VODU ZA PIĆE: Nenamenska potrošnja uvodi restrikcije

Z.G.

07. 07. 2021. u 14:49

ČLAN novosadskog Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković apelovali su danas na Novosađane da u ovim danima ekstremno visokih temperatura štede pijaću vodu, kako ne bi bile uvedene restrikcije.

АПЕЛ НОВОСАЂАНИМА ДА ШТЕДЕ ВОДУ ЗА ПИЋЕ: Ненаменска потрошња уводи рестрикције

Foto: Pres služba grada

Prilikom obilaska fabrike vode na Limanu, radi provere količine isporučene vode i opterećenosti kapaciteta, oni su istakli da to postrojenje radi uobičajenim režimom i da će tako ostati, samo ukoliko građani budu racionalno trošili vodu.

- Apelujemo da se ne zalivaju bašte, terase i travnjaci jer u tom slučaju moramo pristupiti restrikcijama. Jednostavno, ne postoji fabrika vode koja može da proizvede dovoljno ako su sve slavine otvorene. Verujem da će Novosađani pokazati solidarnost u ovim vrelim danima i unapred zahvaljujem svima koji se budu odgovorno ponašali – rekao je Jelušić.

Foto: Pres služba grada

 

Perković je napomenuo da se za sada proizvodi dovoljno vode i dodao da se sistem održava ali je prenapregnut.

- Ako se voda bude nenamenski trošila, pogotovo noću kada je ogromna potrošnja, moraćemo da reagujemo – poručio je on naglasivši da je najveća potrošnja jedne večeri, u jedan sat posle ponoći, bila je 1.860 litara u sekundi a Vodovod proizvodi 1.300 litara, što je više nego dovoljno.

Zbog takve nenamenske potrošnje bile su uvedene restrikcije, pa su u toku jedne večeri napunjeni rezervoari i od tada je stabilizovano snabdevanje vodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a