ŽETELAČKI DAN U MUŽLJI: Održana manifestacija kod Zrenjanina

B. Grujić

03. 07. 2021. u 22:24

NA žitnim poljima pored Sunčanog jezera u Mužljanskom ritu, na obodu prigradskog naselja Mužlja, kod Zrenjanina, održana je 38. tradicionalna manifestacija Žetelački dan, koju organizuje Udruženje porodičnih gazdinstava Klaster Fokus.

ЖЕТЕЛАЧКИ ДАН У МУЖЉИ: Одржана манифестација код Зрењанина

Foot: Grad Zrenjanin

- Manifestacija oslikava vreme i običaje naših predaka, kako su  išli na njivu, šta su nosili sa sobom i kako su tada žnjeli žito - naglasio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, koji je otvorio manifestaciju uz poseban  pozdrav gostima iz drugih sredina.

Uz okupljanje žetelaca u ranim jutarnjim časovima, na Sunčanom jezeru nadmetali su se najmlađi u pecanju, a pre početka radova u polju, po tradiciji, upriličen je žetelački doručak, takođe sastavni deo manifestacije, a onda je usledila ručna kosidba.

- Žiri ocenjuje i doručak i nošnju i alat i veštinu kosidbe, kao i brzinu. Ali, pobednika i poraženih nema, jer je ideja takmičenja da se sačuvaju i prikažu stari običaji i veštine –istakao je Jožef Greguš, član  organizacionog odbora manifestacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!