NOVI SJAJ SLOBODE POSLE VIŠE OD 60 GODINA: U Srbobranu će uz pomoć pokrajinske i republičke vlade biti obnovljen spomenik žrtvama fašizma

Z. Rajić

09. 06. 2021. u 07:40

U SRBOBRANU će biti obnovljen Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma na Trgu slobode.

НОВИ СЈАЈ СЛОБОДЕ ПОСЛЕ ВИШЕ ОД 60 ГОДИНА: У Србобрану ће уз помоћ покрајинске и републичке владе бити обновљен споменик жртвама фашизма

Foto N. B.

Podršku u tom poduhvatu pružiće pokrajinska i republička vlada. Lokalna samouprava ovim projektom nastavlja brigu o spomenicima i spomen-obeležjima, o čemu svedoči i akcija za njihovo detaljno popisivanje u sva tri naselja u opštini - Srbobranu, Nadalju i Turiji.

Spomenik na Trgu slobode jedno je od najpoznatijih simbola Srbobrana. Nastao je pod imenom Sloboda, a uradio ga je 1954. čuveni srpski i jugoslovenski vajar Stevan Bodnarov (1905-1993).

- Pokrajinski sekretarijat za kulturu odobrio je prvih pola miliona dinara za restauraciju spomenika, oko kojeg se okupljamo i čuvamo kolektivno sećanje na one koji su za nas položili živote. Figura devojke sa bakljom, simbol slobode koju je donela pobeda u Drugom svetskom ratu, biće skinuta sa stuba, sanirana i konzervirana, a postament i cela konstrukcija biće ojačani i učvršćeni - naveo je predsednik opštine Radivoj Debeljački.

Foto N. B.

Biće to, kako je istakao, prva restauracija spomenika posle više od 60 godina. U lokalnom budžetu planirano je dodatnih milion dinara za ovaj projekat, a sredstva koja im budu nedostajala obezbediće Ministarstvo za boračka pitanja.

Za vreme mandata njegovog prethodnika Radivoja Paroškog pod zaštitu su stavljena spomen-obeležja, posvećena događajima iz Drugog svetskog rata, na Zadružnom domu, Gradskoj apoteci i kući profesora Svetozara Kaćanskog, u kojoj je 1944. godine bio smešten štab maršala Tolbuhina, koji je zajedno sa generalima Pekom Dapčevićem i Kostom Nađom pripremao bitku na Batini i proboj Sremskog fronta.

O obeležjima u Srbobranu brine i Ruska Federacija, čiji predstavnici obilaze spomenik Borisu Mihajloviču Korotkovu, mladom crvenoarmejcu, poginulom 1944. tokom oslobađanja Srbobrana. Fond "Anatolij Lisicin" iz Jaroslava, rodnog grada maršala Tolbuhina, preneo je spomen-ploču sa njegovog štaba u Srbobranu u muzej u Jaroslavu. Odatle je stiglo novo obeležje, postavljeno na renoviranoj fasadi Tolbuhinove baze u Srbobranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)