KAPOROVIH "75 GODINA POSLE": U Subotici prikazan film posvećen heroju NOB-a

J.L.

03. 06. 2021. u 22:07

PROJEKCIJOM dokumentarnog filma „75 godina posle“, sa Dragoljubom Kaporom (95) u glavnoj ulozi, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici obeležena je godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

КАПОРОВИХ 75 ГОДИНА ПОСЛЕ: У Суботици приказан филм посвећен хероју НОБ-а

Foto: Arhiva

Film je snimilo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“ a  govori o velikom prijateljstvu dva slovenska naroda, a događaji iz 1944/45. su samo jedan njegov primer. Dragoljub Draško Kapor je jedan od retkih vinovnika Narodnooslobodilačke borbe u našoj zemlji, koji su još živi.

Sa svojih  95 godine još uvek se živo seća ratnog vremena, kada je, kako kaže, prošao peške zemlju, od Sombora do Blajburga. Pripado je 51. diviziji, Sedmoj vojvođanskoj udarnoj brigadi, zvanoj Sremačka, kojom je komandovao Milan Ješić – Ibro.

- Zastali smo u Baranji, ali onda smo potpomognuti ruskom 57. divizijom, koja je ratovala od Staljingrada pod komandom generala Šarokina i maršala Tolbuhina. Napred su išli prekaljeni boric sa Staljinsgradskog fronta a mi za njima. Rusi su se borili kao da poginuti nije ništa. Da nije bilo Rusa još uvek bi mi salutirali Hitleru- seća se Kapor u filmu.

Po rečima Alle Bartošić, predsednice  Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, film „75 godina posle“ govori o vekovnoj duhovnoj bliskosti Rusije i Srbije, zajedničkoj borbi protiv fašizma i osećanjima prijateljstva i ljubavi između naših naroda.

- Veoma me je zainteresovala priča Dragoljuba Kapora i drago mi je da smo uspeli da je pretočimo u film i predstavimo ljudima u Srbiji i u Rusiji. Krajem meseca biće prikazan u Beogradu, a potom i u drugim gradovima – najavljuje predsednica. - Ne smemo da zaboravimo događaje iz Drugog svetskog rata, zbog prekrajanja istorije, naši narodi su bratski I ta ljubav će trajati vekovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a