"NOVI ĐOKOVIĆ" DOLAZI IZ CRNE GORE: "Ima njegov nadahnjujući entuzijazam i energiju" (FOTO)

Novosti online

15. 04. 2021. u 16:14

IMA li među slatkovodnim puževima vrhunskih tenisera? Od danas ima! Udaranje loptice možda ne spada u svakodnevne aktivnosti novootkrivene vrste iz crnogorskih kraških rečica, ali ime je više nego zvučno u svetu tenisa - Travunijana Đoković!

НОВИ ЂОКОВИЋ ДОЛАЗИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Има његов надахњујући ентузијазам и енергију (ФОТО)

Foto: Avaz.ba

Slovački biospeleolog Jozef Grego i crnogorski zoolog sa Univerziteta Crne Gore Vladimir Pešić otkrili su novog puža u kraškom izvoru u blizini Podgorice. Njihov naučni članak objavljen je u časopisu Sabterenian Bajolodži, a dvojac naučnika kaže da su ga nazvali po Đokoviću (Travunijana Đoković -  T. đokovici) kako bi odali priznanje Noletovom nadahnjujućem entuzijazmu i energiji.

- Da biste otkrili neke od najređih životinja na svetu koje naseljavaju jedinstvena podzemna staništa dinarskog krša, da biste došli do nepristupačnih pećinskih i prolećnih staništa i za miran rad tokom obrade prikupljenog materijala, potrebna vam je Novakova energija i entuzijazam. T. djokovici je jedna od najintersantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najređih vrsta na svetskom nivou! Jedinstvena kao i Novak - objašnjavaju istraživači.

Kućica vrste T. đokovici FOTO: J. Grego

 

T. Djokovici ima mlečno-belu školjku u obliku izduženog konusa i prilagođen je za život u podzemnim staništima dinarskog krša. Deo je Hidrobiidae, vrlo raznolike porodice malih do sitnih puževa, poznatih i kao "puževi iz blata". Nastanjuju svežu ili bočastu vodu, uključujući pećine i podzemna staništa.

Ovo je prvi član roda Travunijana do sada otkriven u slivu Skadarskog jezera i jedini pronađen izvan sliva reke Trebišnjice u Hercegovini, što ukazuje na zagonetni raspon ovih puževa po dinarskim podzemnim staništima. Odakle su i kako došli, ostaje misterija. Zbog malog areala prostiranja, T. Djokovici se srstava u ranjive vrste prema crvenoj listi ugroženih vrsta.

Lokacija na kojoj je "pronađen" Đoković FOTO: J. Grego

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati