TENISKO "LUDILO" U TORINU! Đoković pobedio Hurkača, a niko ne zna ide li Novak u polufinale!

Novosti online

16. 11. 2023. u 16:46 >> 16:49

Novak Đoković je ostvario i drugu pobedu na Završnom mastersu u Tronu, ali to što je savladao "rezervistu" Huberta Hurkača koji je odmenio Stefanosa Cicipasa (rezultat je bio 7:6(1), 4:6, 6:1 za Srbina), uopšte ne garantuje da će Nole zaigrati u polufinalu. Da li će nastaviti da se bori za titulu ili ne, odlučiće ishod meča Janik Siner - Holger Rune, koji se sastaju od 21 čas.

ТЕНИСКО ЛУДИЛО У ТОРИНУ! Ђоковић победио Хуркача, а нико не зна иде ли Новак у полуфинале!

FOTO: Tanjug/AP

Naime, Novak prolazi u polufinale samo ako Siner, bilo kojim rezultatom, pobedi Runea. U suprotnom, trijumf Runea vodi Danca i Italijana dalje, usled boljeg tenis količnika koji će tada imati njih dvojica u odnosu na Srbina. 

Ali, ma koliko da se unapred znalo da je važan meč koji sledi u večernjem terminu, Nole je imao ogroman posao pred sobom i tokom popodneva. Naspram njega se našao ove sezone najubojitiji serviser po broju asova na ATP turneji, a Poljak je to i dokazivao tokom torinskog okršaja u koji je ušao sa 0:6 u međusobnim duelima.

Ništa što je Đoković pokušavao da uradi protiv "gromova" koji su sevali dodirom visoko bačene loptice i Hurkačovog reketa nije bilo dovoljno da se ti servisi "primire", bar ne dovoljan broj puta u gemu da bi se došlo do brejk šanse. Ali, nije takvu priliku ni Nole davao visokom suparniku, servirajući ne toliko snažno, koliko precizno. I, došlo se stoga do taj-brejka, a tu su dve forhend-greške skupo koštale Hurkača.

Napravio ih je u prvom i četvrtom poenu, kada je servirao. U međuvremenu je Nole osvojio poene na svoja dva servisa, a povevši sa 4:0 srpski as je potpuno poljuljao samopouzdanje rivala, koji je ušao u seriju novih kikseva i - izgubio set.

Malo ko je očekivao da će, nedugo zatim, Hurkač osvojiti 13 poena u nizu protiv najboljeg na svetu, a upravo to je uradio posle rezultata 2:2 u drugoj deonici. Tada je, uz brejk koji je napravio zahvaljujući naprasnim a brojnim Noletovim greškama, potpuno preuzeo konce igre u svoje ruke i ne samo osvojio set, već uradio i dve stvari:

"Poslao" je, matematički, Sinera u polufinale, a time otežao "čekanje" Noleta na večernji meč - jer je već tada postalo poznato da baš Italijan, kome je spao veliki teret s leđa, mora da pobedi Runea da bi i Srbin s njim bio polufinalista.

Dakle, ishod trećeg seta poljsko-srpskog okršaja postao je praktično nebitan u smislu borbe za mesto u polufinalu, ali je bilo važno za prestiž, kao i finansijski: samo učešće u meču grupne faze donosi zaradu od 162.750 dolara, a pobeda čak 227.250 "zelenih novčanica" više - odnosno 390.000 dolara.

Toliko je na kraju pripalo Noletu, jer je uz dva brejka rešio treći set ubedljivo u svoju korist, ali velikog slavlja sigurno neće biti, usled važnosti onog što je na programu u Torinu u četvrtak uveče.

KRAJ! Đoković - Hurkač 7:6(1), 4:6, 6:1

6:1, set i meč za Đokovića! Iako je napravio veliki kiks pri ziceru kod 30:15, Nole je uspeo da osvoji "svoj" gem, a time i da pobedi vrlo neugodnog Poljaka. Sada ima 7:0 protiv njega.

5:1 - Upao je u probleme Poljak i to jasno priznaje gestikulacijom. Ali, čak i kada greši u serviranju, ili u procenama zatražiti čelendž ili ne, čak i kada gubi sa 15:40 kao što se sada (opet) desilo, i dalje servira sjajno. Uspeo je da sa tri nova preokrene, povede, no... Gem se onda produžio, usled Hurkačeve neiznuđene greške. Iskoristio je to Nole da preuzme inicijativu, i minut, dva kasnije, ostvari brejk za velikih 5:1.

Hubert Hurkač tokom meča sa Novakom Đokovićem na Završnom mastersu u Torinu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:1 - Novi dobar gem Noleta. Uz interesantnu situaciju: na 15:0 linijski sudija je pogrešio, pa se odmah ispravio. Nole nije video/čuo da se desila "autokorekcija", pa je prišao glavnom arbitru, Fergusu Marfiju, pitao šta se to dešava kada je toliki kiks u pitanju, ali je odmah objašnjeno da je sve u redu i da se linijski sudija izvinio. Nole je to pozdravio podignutim palcem, dok Hurkaču nije bilo baš svejedno. A i razumljivo je, toliko puta su ga (tri, tačnije) linije sudije baš oštetile na ovom meču. Odnosno, putem čelendža je to poništio, ali mu jesu donele štetu te situacije...

Novak Đoković pozdravlja linijskog sudiju koji se izvinio za grešku / Screenshot / TennisTV

3:1 - Brejk Đokovića! Nole je uspeo da, prvi put u ovom setu, izgradi 0:30 na servise rivala, a potom je pogodio mrežu iz naizgled lakog udarca. Usledila je nedugo zatim duga razmena koju je Hurkač probao da završi istrčavanjem ka mreži i volej-udarcem, no nije to izveo dovoljno dobro da bi nadmudrio Srbina. Đoković je osvojio poen, ponovo došao do 15:40 kao u prethodnoj deonici, ali je sada samo jedan as uspeo da izvede: Novak je spremno dočekao (ispostavilo se) poslednji poen u meču, a u njemu naterao rivala na kiks, čime je ozvaničen brejk.

2:1 - Novak deluje sve sigurnije u servis-gemovima. Ali, za pobedu nad Hurkačem nephodno je nadigrati ga kad Poljak servira.

1:1 - Poljak nastavlja gde je stao. A ima sve glasniju podršku, sve jače se čuje skandiranje "Hubi, Hubi!"

1:0 - Novak je dobio svoj servis gem i poveo. Ali, ono što mu je u glavi, sigurno, to je da više uopšte ne drži konce prolaska u polufinale u svojim rukama. Bilo da pobedi Poljaka ili ne, za Noleta je neophodno da Siner savlada Runea večeras. U suprotnom, ma kako da se završi ovaj duel, Srbin može da ide kući.

4:6 - Set za Hurkača! Odservirao je novu porciju "gromova" Poljak i... ne samo da će se igrati treća deonica, već se desilo još nešto:

Novak Đoković je gubitkom seta i matematički "pomogao" Janiku Sineru da postane prvi polufinalista iz ove grupe Završnog turnira. Dakle, kako god da se završi i ovaj meč i kako god da se završi večerašnji duel Siner - Holger Rune, italijanski teniser je sigurni učesnik polufinala. Podsetimo, Novaku ni pobeda ne garantuje da će proći dalje, sve će zavisiti od tačnog ishoda italijansko-danskog duela.

4:5 - Publika je, u velikoj većini, počela da slavi svaki poen koji osvoji Poljak. No, i pored toga, Nole je ostajao miran kada je Hurkač poravnao na 30:30 - naredna dva poena osvojio je srpski as. No, sada mora da napravi brejk, inače će igrati treći set.

3:5 - Kakav gem! No, najpre... šta se dešava sa linijskim sudijama?! Već treći put na meču Hubert Hurkač traži dželendž jer su dosuđene prilično velike greške na njegovu štetu, a to ga je, umesto asa, koštalo da mora da ponovi prvi početni udarac u svom gemu. I, iako je trebalo da vodi sa 15:0, izgubio je naknadno odigrani poen, a onda se Đoković ohrabrio i krenuo po vraćanje brejka. Došao je odličnom igrom do 15:40, a potom se desilo ono što je oduševilo torinsku publiku: as, pa as, pa as. Tako je Hurkač za manje od minut od dve brejk lopte za Novaka došao do gem šanse, a nju je iskoristio uz izlazak na mrežu da volej-udarcem završi ovaj segment meča.

3:4 - Konačno je proradio Novakov servis, posle duže pauze. Štaviše, pet poena u nizu je Nole bio izgubio na svoje servise, uključujući i prvi u sedmom gemu drugog seta. Ali, potom je "vezao" tri dobra poteza, došao do 40:15 i, minut kasnije, prilično mirno priveo gem kraju u svoju korist. Poljak, koji ima brejk prednosti, će servirati.

2:4 - Neverovatni Hurkač je osvojio i 12. poen u nizu. Iznova je "na nuli" ostavio Novaka, sada na svoje servise.

15.58 - Posle izgubljenog servis-gema, Novak je, tokom kratkotrajnog predaha, nešto poručio svom stručnom štabu. Nije se najbolje razaznalo da li je pričao na italijanskom ili španskom, ali se više puta čulo "No!" (ne)

Novak Đoković u komunikaciji sa svojim timom posle doživljenog brejka protiv Hurkača u torinu / Screenshot / TennisTV

2:3 - Brejk Hurkača! Otkud sad ovo?! Novak je posle one komunikacije s publikom izgubio sledeći poen, time i gem, ali je onda krenuo da servira. I, napravio je jednu grešku. Pa potom dozvolio rivalu da ga nadigra. Potom napravio još jednu lošu procenu i - za tili čas, na semaforu je pisalo 0:40. Tri brejk šanse je tako izgradio Poljak. Dramu je pojačao i sledeći poen, odnosno dosuđeni as Đokoviću, što je Hurkača nateralo da zatraži proveru. Ispostavilo se da je u pitanju bio veliki aut, a nakon toga, iz drugog servisa, Nole je pogrešio - i ta dvostruka servis greška koštala ga je gubitka gema. Prvi brejk na meču...

2:2 - Za tili čas je poljski teniser osvojio "svoj" gem. A u njemu je bila i zanimljiva situacija - sudija je dvaput morao da moli publiku da prilikom fotografisanja mobilnim telefonom ne koristi blic, a Nole je na kraju mahao toj osobi koja je bila iza Hurkača, jer je upravo srpskom teniseru svetlost išla direktno u oči prilikom serviranja. Nasmejao se Đoković kada je dobio izvinjenje od pomenute osobe.

Novak Đoković pozdravalja navijača koji je koristio blic prilikom snimanja / Screenshot / TennisTV

2:1 - Majstorski servira Nole u ovom meču. Takva preciznost, takva kontrola igre... Hurkač uspe da vrati te udarce, ali samo toliko da loptica pređe mrežu. Novak odmah to koristi da inicijativu povede ka osvajanju poena. Izgubio je samo jedan u ovom servis-gemu.

1:1 - Sjajan gem su odigrali Srbin i Poljak na servise Hurkača. Oni nisu sve vreme bili razorni, niti precizni, pa je Đoković uspevao i da vodi (0:15) i da izjednačava (30:30), no onda je Nole propustio priliku da posle prilično slabog servira rivala poentira iz riterna (pogodio je mrežu), usled čega je Hurkač poveo. Gem je osvojio pogađanjem same linije, što je Nole probao da "anulira" traženjem video-provere, no... nažalost, nije bio u pravu.

1:0 - Fantastično odigran servis-gem od strane Novaka Đokovića. Bez izgubljenog poena, uz majstorije na mreži... Nole je osvojio 15 od poslednjih 16 poena. Serija je počela kada se srpski as susreo sa situacijom - servira da osvajanjem gema izbegne gubitak seta (Poljak je poveo sa 6:5 a onda je krenula ova nestvarna serija).

7:6(1) - Đoković je osvojio set! Naterao je rivala na forhend grešku u prvom poenu, kada je Poljak servirao, potom je Nole osvojio poene na svoja dva početna udarca, a zatim je Hurkač sam "skrivio" 4:0 i 5:0 za Srbina, jer je napravio kikseve kod mreže. Đoković je to iskoristio da dođe i do šest uzastopnih set lopti, a iako prvu nije iskoristio usled zanimljivog dvoboja kod mreže, odmah potom jeste narednu!

6:6 - Igraće se taj-brejk! Novak Đoković je nastavio i sam sa vrlo, vrlo preciznim servisima, a taktičko savršeno vođenje gema ostavilo je Poljaka na "nuli".

5:6 - Još jedan "strašan" servis gem Huberta Hurkača. Jedan poen je osvojio Nole na one "munje" koje šalje rival... Serviraće sada Srbin za izjednačenje i taj-brejk.

5:5 - Izvrsno je odigrao Nole u gemu u kome je servirao za "produžetak" prvog seta. Za tili čas je poveo sa 40:0, potom napravio jedan kiks nakon što je poljski teniser vratio njegov servis, ali za to se odmah iskupio asom.

4:5 - Ne vredi. Šta god Nole da pokuša u "Hubijevim" servis-gemovima (poljski navijači ovog časa snažno viču "Hubi! Hubi!", to nije dovoljno da se osvoji više od dva poena. Uspeo je tri da uzme Novak u prvom gemu, ali ne više od dva od tada.

4:4 - Kad "opusti" ruku Hubert Hurkač, teško je stići te loptice. Posrnuo je, pokušavajući baš to, Đoković u trenucima kada je želeo da povede sa 30:0. Međutim, sledeća duga razmena nije donela Poljaku tako dobar ishod, jer je Nole imao inicijativu i nije dozvolio suparniku da stoji u mestu i bira gde će da šalje svoje "gromove", a vođstvo od 30:15 brzo se uvećalo zahvaljujući sve boljem Srbinovom servisu, a "pretvorilo" se u gem, usled pogrešne procene devetog tenisera sveta.

Hubert Hurkač osvaja poen protiv Novaka Đokovića u Torinu / Screenshot / TennisTV

3:4 - Taman Nole priđe na 40:30 i Poljak se "raspuca". Osam servisa je dosad ostvario. Đoković se izgleda bolje oseća. Više ne briše nos onoliko, ali... videćemo kako će sve izgledati u nastavku ovog duela.

3:3 - Duže je trajao odmor posle petog gema, nego šesti: Novak je savršenim servisima očas posla došao do poravnanja rezultata.

2:3 - Šteta! Taman je opala ubojitost Hurkačovih servisa (jedan "prvi" je ubacio gde treba od prvih pet), a na 30:15 Novak je imao zicer koji je prokockao. Iako je potom Poljak napravio i dvostruku servis grešku, proradio mu je servis baš kada mu je bio i najpotrebniji, te je iznova osvojio "svoj" gem.

2:2 - Auh... napet gem. Odličnom kontrolom igre, uz jedan poen osvojen ramom reketa (volej na mreži je bio i bolji nego što je Novak očekivao, pa se izvinio rivalu) Đoković je poveo sa 40:0, a onda bio nadigran u jednoj nešto dužoj razmeni, da bi na 40:30 Poljak stigao greškom rivala iz Srbije. Potom je Hurkač iznenadio Novaka istrčavanjem ka mreži, gde je forhend volej iskoristio za 40:40. Međutim, kada je sledeći put hteo da kod mreže nadigra Srbina, Đoković je izveo fantastičnu, skraćenu bekhend dijagonalu kojom je naterao rivala da mu čestita i dizanjem palca i aplauzom. Sjajan servis koji je potom usledio - doneo je Noletu gem.

1:2 - Auh, kako brzo okončan servis gem poljskog tenisera... Već je stigao do šest asova Hurkač, a sa tri nova došao je do 2:1 u osvojenim gemovima. 

1:1 - Uzvraća Nole, i to uz dva izgubljena poena na svoje servise. Po dva su osvajali redom Srbin, a Poljak, pa opet Đoković. Kratko su trajale razmene, jer možda Novak ne može onoliko snažno da servira kao Hurkač, ali precizno - i te kako može. Ono što je, međutim, posebno zanimljivo, to je da Đoković drži maramicu u džepu i - briše nos ponekad. Izgleda da prehlađen igra...

Novak Đoković briše nos tokom meča sa Hurkačom u Torinu 2023 / Screenshot / TennisTV

0:1 - A počelo je sasvim fino. Hurkač, inače najuobitiji serviser ove godine, o čemu smo vam pisali, prvi servis je poslao u aut, a drugi dovoljno loše da Đoković osvoji poen. No, onda je usledio prvi as, pa servis-viner, pa poen osvojen iz drugog udarca i za tili čas je semafor pokazao 40:15. Probao je potom Poljak da "skrati" udarac i time matira rivala, no Đoković je stigao do loptice i uspeo da poentira iz punog trka. A kako je uspeo da vrati i sledeći servis, usledila je duža razmena u kojoj je linijski sudija pogrešno procenio da je Hurkač poslao lopticu u aut. Posle čelendža, poen je ponovljen, a Đoković je bio taj koji ga je dobio usled odličnog riterna. A na 40:40 desio se drugi pa treći as i - gem je pripao poljskom teniseru.   

14.41 - Meč je počeo! Poljak servira 

14.38 - Tri minuta zagrevanja, pa - počinje!

Novak Đoković pred meč sa Hurkačom / Screenshot / TennisTV

14.36 - Sudija Fergus Marfi je pojasnio uobičajene detalje oko korišćenja čelendža, usledilo je potom bacanje novčića (Hurkač će prvi servirati), a onda i zajedničkak fotografija pred kratko zagrevanje

Novak Đoković i Hubert Hurkač u Torinu / Screenshot / TennisTV

14.34 - I Đokovića je, poput Poljaka, publika pozdravila aplauzom...

Novak Đoković izlazi na meč sa Hurkačom / Screenshot / TennisTV

14.32 - Akteri izlaze na teren. Najpre Hurkač, a nekoliko koraka iza njega je i Nole

NovakĐoković izlazi na meč sa Hubertom Hurkačom u Torinu / Screenshot / TennisTV

14.27 - Izgleda da će početak meča malo kasniti, ali taman to vreme možete da iskoristite i pogledate najnoviju vest: NOVAKOV TRENER DIGAO BURU! Ivanišević: Najveća je glupost izjava "Važno je učestvovati!"

13.50 - Zvanični sajt ATP-a ističe jednu važnu stvar pred ovaj susret:

"Dok se Đoković susreo sa baražom snažnih Sinerovih servisa u utorak, ovoga puta će njegovo umeće 'riterna' možda biti na još većem iskušenju usled Hurkačeve siline - jer upravo on ubedljivo vodi u ovogodišnjoj ATP turneji sa čak 1.031 asom. I, poput Sinera, i Hurkač traži svoj prvi trijumf nad Srbinom" (Novak vodi sa 6:0 u dosadašnjim duelima).

AKO POBEDIM NOVAKA... Hurkač razočarao dečaka, pa u priču uvukao Đokovića (VIDEO)

Uoči (najneverovatnijeg) meča

Duel prvog i 11. tenisera na svetskoj listi posve je nesvakidašnji.

Najpre, do njega uopšte nije trebalo da dođe. Zatim, kad je već do njega došlo, Novak igra protiv takmičara kome ni trijumf ne može da donese plasman u polufinale, a spokojni Hurkač - nije nimalo naivan rival. I, konačno, čak i da pobedi, pa i sa 2:0 u setovima, Nole možda neće proći dalje.

Za sve su "krive" dve stvari. Najpre, odustajanje Stefanosa Cicipasa, koji je, naravno, ne svojom voljom, bio prinuđen da digne ruke od "ATP finala", kako se zvanično zove ovaj turnir, usled bolova u leđu na samom startu meča sa Holgerom Runeom.

A druga "krivica" leži u dosadašnjim rezultatima i mogućem "ludom raspletu".

Naime, Đoković je u prvom kolu pobedio Runea sa 2:1 od setovima, ali sa 2:1 potom izgubio od Janika Sinera.

Ako se desi da Novak danas pobedi sa 2:0, a Rune Sinera sa 2:1, onda će pomenuti trio završiti takmičenje sa istim brojem trijumfa i istim set količnikom, 5:5, pa će odlučivati gem količnik. U ovom trenutku Siner ima +6 (32:26), Đoković +1 (37:36), a Rune -3 (16:19).

Đoković, dakle, može da ispadne i ako pobedi Hurkača sa 2:0, a može i ako pobedi sa 2:1, ukoliko bi se desilo da Rune pobedi bilo kojim rezultatom Sinera. Naravno, ako Nole izgubi od Poljaka, ispašće takođe u slučaju da Siner izgubi večeras.

Dakle, "sve će se znati kada se meč završi" - ovoga puta ne važi, jer... iako Nole dosta toga drži u svojim rukama, drama 3. kola u "zelenoj grupi" će biti okončana tek nakon što od 21 čas megdan podele Janik Siner i Holger Rune.

  

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave