DA VAM ISPRIČAM KO JE NOVAK ĐOKOVIĆ... "Srbin je heroj obučen kao negativac"

Novosti online

09. 06. 2023. u 12:01

KAKVE reči, kakva kolumna australijskog tenisera Džona Milmana o Novaku Đokoviću.

ДА ВАМ ИСПРИЧАМ КО ЈЕ НОВАК ЂОКОВИЋ... Србин је херој обучен као негативац

FOTO: Tanjug/AP

On je na portalu "news.com.au" otkrio istinu o Srbinu, koju ceo svet krije i pokušava da Đokovića predstavi kao glavnog negativca.

- Kao i svaki dobar film o superherojima, sportu su potrebni heroji i negativci. Tenis nije izuzetak. Poslednjih petnaest godina Rodžer i Rafa, naši ratnici sa ogrtačima, oduševljavaju navijače - započeo je svoju kolumnu Milman:

Australijanac tvrdi da je Novak jedan od najvećih koji je ikada igrao "beli sport".

- Ali da bi ova priča uspela, bio nam je potreban antiheroj jednakog sjaja! Dolazi Novak Đoković. Verovatno najveći igrač koji je ikada igrao ovu igru, neverovatno je da se o njegovom liku često govori više nego o njegovim sposobnosti na terenu. On je neko ko redefiniše starosne barijere u našem sportu, ali se naslovi više fokusiraju na njegove stavove o vakcinaciji. Umesto da obraćamo pažnju na njegovo partije po svim terenima sveta, mi se fokusiramo na njegov sindikalni pokret igrača.

FOTO: M. Vukadinović

 

Milman nastavlja da se suprotstavlja mišljenjima Zapada...

- Tokom godina sam plesao sa đavolom, ali što sam više plesao, sve sam više shvatao da igrač našeg sporta oko koga se stvaraju najveće podele možda nije negativac, već prerušeni heroj. Privatno, Novaka sam uvek smatrao ličnim i pristupačnim. Bio je neko koga sam veoma poštovao zbog toga koliko je bio dobar igrač. To sam rekao i u finalu Japan opena na uručenju trofeja nakon poraza od Novaka, priznajući da su njegova dostignuća na momente umanjivana. Toliko je opasno biti đavo!

Novaku su obećali ulazak u Australiju, pa mu napravili pakao od života.

- Kontroverze su pratile Novaka tokom cele karijere. Izbio je na scenu kao samouveren i drzak početnik. Njegova porodica obučena u "Nole" majice bila je lako prepoznata u masi. Podižući sportsku nauku na potpuno novi nivo, često je imao protiv sebe ljude koji su nagađali šta se nalazi u tim izmišljotinama na terenu koje tajno stvara njegov tim. Loša osećanja prema njemu bila su pojačana tokom korone. Njegovo odbijanje da uzme vakcinu razbesnelo je mnoge, ali nije bilo iznenađenje kada vidite kako je njegova pedantnost u pogledu onoga što ulazi u njegovo telo bez premca. Odbijanje ulaska u Australiju na Otvoreno prvenstvo 2022. samo je dodalo ulje na vatru mržnje, ali često zaboravljamo da Novak ne bi imao nameru da uđe u zemlju da ga nisu naveli da veruje da uopšte ima valjano izuzeće. On je laka meta za usmeravanje frustracije, ali pre nego što povučemo okidač, možda bih mogao da rasvetlim priču o Novaku, jednom od mnogih slučajeva, kada je bio tu za igrače. Usred korone, profesionalni teniseri, kao i ostatak sveta, radili su teško.

Milman je otkrio koliko je u stvari Novak veliki i koliko pomaže drugim teniserima, ali i "običnim" ljudima.

- U suštini smo bili primorani da se vratimo na turneju da bismo održali naš svetski rang, u nadi da će doći bolja vremena. Igrali smo u strogim karantinskim uslovima za 80 odsto manje nagrade. Finansijski smo padali svake nedelje, dok je Novak o svom trošku finansirao čelendžer i dva ATP turnira na stopostotnom nivou nagrade kao pre pandemije. Nije bilo ništa u tome za njega, ali kao što je radio tokom svoje karijere, bio je tu kada je ljudima bilo potrebno. Bio je jedan od prvih igrača koji je donirao novac kada je Australija gorela, bio je nacionalni ambasador UNICEF-a, donirao je preko milion evra za medicinsku opremu tokom pandemije korone, ali je ponovo često primao kritike medija dok je iza kulisa pomagao onima kojima je to bilo potrebno.

Australijanac je na kraju poentirao.

- Novak će uvek biti povod za sukob mišljenja. On sigurno ima čvrsta uverenja i nepokolebljive principe koji možda nisu prihvatljivi. Za neke će on uvek biti neko za koga se nadamo da neće uspeti. Verujem da će vremenom sve više ljudi shvatiti ono što njegove kolege već znaju, Novak je heroj obučen kao negativac. A to je bilo upravo ono što je našem sportu bilo potrebno - zaključuje australijski teniser.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a