ĐOKOVIĆ POBEDIO U NAJBOLJEM "NEBITNOM" MEČU IKAD: Spektakl u Torinu o kome će se učiti na teniskim akademijama (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 11. 2022. u 12:42 >> 18:51

NESTVARNU tenisku predstavu pružili su ljubiteljima belog sporta Novak Đoković i Danil Medvedev u Pala Alpitur hali u Torinu.

ЂОКОВИЋ ПОБЕДИО У НАЈБОЉЕМ НЕБИТНОМ МЕЧУ ИКАД: Спектакл у Торину о коме ће се учити на тениским академијама (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Tri sata i 11 minuta čiste teniske rapsodije prikazali su najbolji teniseri Srbije, odnosno Rusije, a bez obzira na to šta kaže ATP lista - jasno je posle ovog meča da su Nole i Danil dva najbolja igrača na svetu!

Pogledajte u ovom videu samo deo onoga što su nam poklonili Nole i Danil:

Viđen je samo jedan brejk i to u osmom gemu prvog seta kada je Đoković uzeo servis Medvedevu i uspeo da povede sa 5:3, posle čega je na svoj servis osvojio prvi deo igre.

Drugi set je otišao u taj-brejk koji je Novak bolje otvorio, ali se na kraju ispostavilo da je Medvedev manje grešio na servisu. Na kraju, 7:5 za Rusa.

Treći deo igre doneo je nekoliko nestvarnih gemova, a najneverovatniji bio je deveti, u kome je Medvedev posle šest đusova uspeo da iskoristi loš Novakov servis na "prednost strani" i stigne do 5:4, odnosno prilike da u narednom gemu servira za meč.

Ali, Novak se nije predavao. Posle velike borbe stigao je do ribrejka a zatim na svoj servis i do 6:5. 

U tim trenucima, desilo se nešto neobično - na gem loptu srpskog asa Medvedev je imao problem sa pertlom koja je pukla. dok je menjao deo opreme, Novak se na neobičan način opuštao.

FOTO: Instagram/U_penjanju

Medvedev je posle ovoga uspeo da uvede set u taj-brejk, ali za razliku od prvog na meču, u ovom je on bio jedini igrač koji je pravio greške. Osvojio je samo dva poena i morao da pognute glave napusti meč.

Tako je Rus završio učešće na Završnom turniru iako je u sva tri meča bio blizu pobede. Protiv Cicipasa i Novaka servirao je za trijumf, a od Rubljova je izgubio na razliku u taj-brejku trećeg seta!

- Ovo je bio nadljudski napor, kako ste prošli sve ovo - bilo je pitanje za Novaka posle meča.

- Nisam se dobro osećao u trećem setu da budem iskren, ali uspeo sam da pronađem poslednji atom snage i vratim se u meč. Ne znam kako, jednostavno sam uspeo da pročitam njegove servise. Težak meč za Danila, izgubio je dva meča u kojima je servirao za pobedu, a sva tri u taj-brejku trećeg seta, ali on je sjajan igrač - poručio je Novak.

Bio je ovo 12. međusobni duel Novaka i Danila i osma pobeda našeg asa.

Đoković će u subotu u borbi za finale igrati protiv Frica, nezvanično od 14 časova, ali potvrda termina se još čeka.  U drugom polufinalu sastaće se Kasper Rud i pobednik večerašnjeg meča između Stefanosa Cicipasa i Andreja Rubljova.

Tok meča Đoković-Medvedev mogli ste da pratite uživo na portalu "Novosti.rs":

Đoković - Medvedev 6:3, 6:7(5), 7:6(2)

DIVNO!!! Novak je pobedom okončao takmičenje u Crvenoj, "pravoslavnoj" grupi - 6:3, 6:7(5), 7:6(1)

6:6 - Bio je Novak na dva meča od trijumfa, ali pobednika će ipak odlučiti novi taj-brejk.

6:5 - Novak je stigao do gem-lopte, ali morao je da sačeka da serira jer je Medvedevu - pukla pertla. Brzo je rus promenio deo opreme, ali je još brže usledio kraj gema jer je usledio servis-viner. Sada Danil servira za ostanak u meču!

5:5 RIBREJK!!! Najavio je Novak sa dva osvojena poena na startu gema da će ići na brejk i to je, doduše tek posle velike borbe, uspeo. Spektakl u Torinu se nastavlja!

4:5 - Medvedev će servirati za pobedu. Propustio je Novak prvu gem-loptu nakon što je ostao bez snage u dugom poenu. Usledio je još duži poen u kome su Nole i Medvedev objasnili teniskim neznalicama da ATP lista nije nužno pokazatelj ko su dva najbolja tenisera današnjice.

Posle petog đusa, Medvedev je stigao do brejk-lopte, ali Novak je dominanto odservirao na prednost stranu, gde je četiri prethodna puta propuštao gem-lopte. Proradio je tada forhend srpskog asa, ali onda i nešto slabiji prvi servis, za šesti đus.

Đoković je shvatio da mu na đus strani radi široki servis, ali na prednost strani je osvojio samo jedan poen u ovom gemu i to onaj kad je branio prvu brejk-loptu. Drugu nije uspeo pa će u narednom gemu Rus servirati za pobedu.

4:4 Napao je Novak servis Medvedeva u osmom gemu, a poeni kojima je stigao do brejk-lopte ne viđaju se često ni u mečevima takvih majstora kakvi su on i Medvedev. Rus je nekako uspeo da se odbrani, a zatim i asom dođe do gema. Maraton se nastavlja.

4:3 - Malo je nedostajalo da Medvedev stigne do brejk-lopte i to, paradoksalno, posle sjajnog Novakovog voleja. Ipak, bio je Rus neprecizan i poslao paralelu u aut, pa je naš teniser stigao do gem lopte. Napravio je tada Nole duplu servis-grešku, ali ju je ispravio asom, iako je ta serva išla "samo" 169 kilometara na sat. U narednom poenu, Medvedev je forsirao dboke lopte što mu se na kraju osvetilo jer je jedna otišla malo iza osnovne linije.

3:3 - Ekspresan servis-gem Medvedeva bez izgubljenog poena, mada je imao jedan ozbiljan izazov u vidu teškog smeča koji je ipak školski pogodio.

3:2 - Oba igrača su mnogo koristila drop-šotove u meču, posledično bilo je i mnogo grešaka u ovom segmentu - 4:2 u "korist" Novaka. posle najnovije, usledila je gem-lopta koju Nole i koristi iz prve, asom.

2:2 - Šta je stizao Novak u ovom gemu, a šta Danil! Na kraju, rešava Rus ovu igru sa dva brza vinera, ali tome je prethodio jedan neverovatan poen u koji su oba tenisera uložila sve svoje znanje i svu snagu, a pripao je Novaku. Šteta što to nije valorizovano brejk loptom.

2:1 - Lagan servis-gem za Novaka, ali kako je našao snagu posle džsvih problema i maratonskog drugog gema!

1:1 - Kvalitet igre je nešto opao u trećem setu, vidi se da su i Nole i Danil umorni posle atomskog tenisa u prva dva seta. Ipak, ljubitelji tenisa i dalje imaju šta da vide, poput jednog fantastičnog bekhenda kojim je Đoković stigao do 2:1 u odlučujućem setu.

1:0 - Ušao je prvi gem trećeg seta u igru na razliku, a Novak je na kraju stigao do gema posle majstorije na mreži.

Novak servisom otvara treći set. 

Drugi set: Đoković - Medvedev 6:3, 6:7(5) 

6:7 - Malo je nedostajalo da Novak dođe do meč-lopte, ali umesto toga je Rus dobio set-loptu, prvu na svoj servis. Iskoristio je i uveo meč u treći set.

Otvorio je Novak mini-brejkom 13. gem, ali je uzvratio Danil. Usledio je servis-viner, a onda divan poen koji osvaja Medvedev na svoj servis uprkos "monstruoznom" reternu našeg asa. Posle još jednog spektakularnog poena sa mnogo razmena, Danil je izjednačio. Igra Rus ovaj drugi set kao da mu od njega zavisi plasman u polufinale, a još pre dva dana se oprostio od toga i ovo mu je poslednji meč u sezoni. Na razmenu strana otišlo se sa brejkom u korist Rusa. 

6:6 - Šestim asom započeo je "odbranu seta" Novak, a usledio je servis-viner kada je Medvedev poslao loptu u mrežu iz riterna. Usledikla su dva nešto slabija servisa, koje je Medvedev iskoristio da se vrati u gem, ali genijalnim potezom Novak stiže do gem-lopte u poenu koji je doneo razmenu od 29 udaraca. odmah je koristi, igraće se taj-brejk.

5:6 - Medvedev je sigurnim servis-gemom stigao do 6:5 i sada će Novak po drugi put servirati za ostanak u setu.

5:5 - KAKAV GEM! Nije počeo dobro za Noleta, koji je poslao loptu u mrežu jednim slajsom sa osnovne linije. Usledila je prva servis-greška, ali je Medvedev na drugom servisu sebe opasno precenio jednom skraćenom loptom posle koje je sevnula forhend dijagonala, a zatim još jedan forhend-viner, 14 . na meču za našeg asa. posle neiznuđene greške na bekhendu, pa forhend u aut i došao je Medvedev do set-lopte.

Spasao se Novak servisom koji je Danil jedva vratio, ali je usledio volej na drugi kraj teren i to je bilo nedostižno za Rusa. ije se predavao Medvedev pa je stigao do druge set-lopte, ali je nju Nole spasao asom.

Došao je Rus i do treće prilike da osvoji set, ali je Novak i nju spasao, forhend dijagonalom posle neverovatne razmene od 26 udaraca. 

Novak će sada servirati za ostanak u setu, ali tek posle medicinskog tajm-auta tokom koga će pokušati da sanira probleme sa okom. Da li je u pitanju infekcija, neka mehanička povreda ili samo problem sa dislokacijom sočiva?

4:5 - Zreo je bio Medvedev za brejk u ovom gemu. Došao je Nole do brejk-lopte nakon dugog poena na 30:30. Nije je iskoristio, a Medvedev je asom uspeo da se izvuče iz nove krizne situacije. Novak će u narednom gemu servirati za ostanak u setu.

4:4 - Rutinski gem za Novaka.

3:4 - Ni posle sedam gemova u drugom setu nema brejka, ali ima prelepog tenisa, publika uživa u igri dva genijalca.

3:3 - Bez izgubljenog poena, Novak stiže do izjednačenja u drugom setu. Fantastičan poslednji poen koji je digao publiku na noge.

FOTO: AP/Tanjug

2:3 - Medvedev u drugom setu odlično servira realizovao je 17 od 20 prvih servisa. Novak jeste uspeo u petom gemu da stigne do đusa, ali do nove brejk-lopte nije.

2:2 - Novak dobrim servisima uspeva da održi korak u drugom setu.

1:2 - Propustio je Đoković brejk-loptu u najdužem poenu na meču, drop-šot završio je na mreži. 

Počeo je da pokazuje blagu nervozu Medvedev, naročito na drugom servisu koji ne predstavlja veliki problem Novaku. Ipak, Rus se ne predaje i servis-volej igrom stiže do gem-lopte. Fantastičan tenis prikazuju oba igrača do te mere da publika reaguje tokom poena. 

1:1 - Izjednačio je Novak. 

0:1 - Rus je bez problema poveo sa 1:0 u drugom delu igre. Novak ni u jednom poenu nije pripretio.

Počeo je drugi set. Medvedev prvi servira.

Prvi set: Đoković - Medvedev 6:3

6:3 - Novak potvrđuje brejk i osvaja set. Mogao je malo manje da komplikuje i da to uradi iz prve, ali mu je ipak bila potrebna druga "set-lopta".

5:3 - Pokazuje Novak da mu je stalo do pobede u ovom meču, kao da mu od nje zavisi plasman u polufinale. Opet se igralo na razliku. Nakon par Danilovih grešaka stiže Novak i do druge brejk-lopte, koju, za rayliku od prve i koristi. Medvedev forsira slajs u ovom meču, koji ga i ne služi baš najbolje.

4:3 - Prekinuta je serija od 12 uzastopnih Noletovih poena na servis. Stao je servis našeg tenisera, što je Medvedev iskoristio da stigne do svoje prve brejk-lopte u meču, ali proradio je Novakov forhend kojim je spasao brejk-loptu. Usledio je i as, pa uspešan čelendž pošto je Danil poslao loptu u milimetarski aut - dovoljno za 4:3.

Kao da nije dovoljan problem pokvarena svetleća reklama, publika u Pala Alpituru počela je da koristi bliceve tokom poena, pa je Mohamed Lajani opet morao da interveniše. 

FOTO: AP/Tanjug

3:3 - Konačno smo videli prvu brejk loptu na meču, u šestom gemu. Nije je iskoristio Novak jer je Medvedev sjajno odservirao i asom završio gem.

3:2 - Još jedan gem sa nulom za najboljeg tenisera sveta svih vremena. I dalje gledamo efektan tenis od oba rivala. Servis-voelj, smečevi, forhend paralele. Uživa publika u Torinu i gledaoci širom sveta.

2:2 - Prvi poen u četvrtom gemu pripao je Medvedevu lepim drop-šotom, ali morao je da bude ponovljen jer su svetleće reklame oko terena počele da trepere tokom razmene udaraca i dekocentrišu igrače, zbog čega je intervenisao sudija Lajani.

Meč je nastavljen iako u tom trenutku problem nije bio rešen. To je dosta uticalo na koncentraciju obaju igrača, ali se MEdvedev bolje snašao. Fantastičnu servis-volej igru prikazuje Rus.

2:1 - Prvi gem u kome nije bilo baš nimalo drame, iako ni u prethodna dva nije viđena brejk-lopta. Novak je servis-vinerom završio gem i stigao s nulom do 2:1.

1:1 - Sudeći po prikazanom u prva dva gema možemo očekivati veoma atraktivan tenis u meču, što je donekle i očekivano jer su igrači rezultatski rasterećeni. Medvedev je imao 40-0, ali stigao je to Nole. Ipak, Rus stiže do izjednačenja posle tri đusa.

1:0 - Novak je prelepim volejom izborio drugu gem-loptu, nakon što je prethodno Medvedev uspeo da stigne do đusa. Nije najbolje odservirao na njoj, ali je uspeo da iznudi Danilovu grešku i dođe do prvog gema.

FOTO: AP/Tanjug

- Počeo je meč, Novak prvi servira.

- Teniseri izlaze na teren Pala Alpitur hale u Torinu. Uskoro počinje zagrevanje.

UOČI MEČA

Đoković je već posle dva kola obezbedio prvu poziciju u crvenoj, "pravoslavnoj",  grupi Završnog ATP turnira, a Medvedev je ostao bez šansi da se nađe u polufinalu.

Zato današnji, 12. okršaj nekadašnjih brojeva jedan, nema rezultatski značaj što se tiče takmičenja u Torinu, ali će pobedniku ipak doneti 200 ATP poena. 

- Drago mi je da sam prošao. Pritisak za pobedu je uvek prisutan. Izaći ću sa nadom da mogu da pobedim Medvedeva. Biće sjajna bitka. Probaću da udaram lopticu dobro. Iako sam obezbedio polufinale, fokus je na svakom meču - zaključio je Đoković.

Ako Nole pobedi danas, a onda i polufunalu protiv Tejlora Frica koji je sinoć obezbedio duel sa našim teniserom, na kraju godine će prestići Danila, ali i Ože-Alijasima koji je već ispao. Da bi na kraju godine bio i ispred Andreja Rubljova potrebno je da u Torinu ostvari bolji rezultat od njega.

Rubljov beži Noletu samo 10 poena, a tek treba da izbori polufinale, u večerašnjem direktnom duelu protiv Cicipasa.

Tako bi Novak mogao da završi godinu na petom mestu, sa tačno 2000 bodova manje od "broja jedan" Karlosa Alkaraza. Nije potrebno biti matematički genije da bi se izračunalo - tih 2000 bodova Nole bi bez problema skupio na AO, USO i četiri severnoamerička mastersa...

Novak i Danil sastali su se 11 puta do sada, a rezultat je 7:4 u korist našeg asa. Na završnim turnirima igrali su samo jednom, bilo je to 2020. u grupi kada je Rus na putu do titule savladao Srbina sa 6:3, 6:3.

Ove godine igrali su u polufinalu Astane, a Medvedev je predao pre početka trećeg seta.

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča. 

Naručite onlajn svoj primerak knjige "Serviraj za pobedu" i krenite stopama najboljeg na svetu.

 

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče".

Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke i upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Poručite još danas vaš primerak ovog remek-dela koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest