MEDVEDEV PREDAO TITULU I KRUNU: Đoković nema šanse, ali ko će naslediti Rusa na čelu ATP liste? Dva Španca i Norvežanin u foto-finišu

Novosti online

05. 09. 2022. u 13:29 >> 13:56

TEK što je počela druga nedelja Ju-Es opena, ostali smo bez branioca titule. Nik Kirjos je ponovio uspeh iz Montreala i naneo novi poraz Danilu Medvedevu, protiv koga sada vodi sa 3:1 u međusobnim susretima, a time je Rusu ne samo uskratio mogućnost da odbrani titulu u Njujorku, nego i da sačuva prvo mesto na ATP listi.

МЕДВЕДЕВ ПРЕДАО ТИТУЛУ И КРУНУ: Ђоковић нема шансе, али ко ће наследити Руса на челу АТП листе? Два Шпанца и Норвежанин у фото-финишу

FOTO: Tanjug/AP

Još pre početka poslednjeg grend slema sezone znalo se da se Medvedevu drma tron, s tim što je jedan od pretendenata (Stefanos Cicipas) ispao još u prvom kolu.

U trci za prvo mesto ostali su Rafael Nadal, Karlos Alkaraz i Kasper Rud.

Nadal je gospodar svoje sudbine pošto će se u slučaju osvajanja turnira sigurno vratiti na čelo ATP liste, prvi put posle februara 2020. godine, a ukupno deveti put od kada je prvi put postao broj jedan, u avgustu 2008. godine!

Osim toga, Rafa će biti prvi čak i ako dođe do finala, bez obzira na to ko osvoji titulu i ako stigne do polufinala a titulu ne osvoji Alkaraz, dok bi mu u slučaju da šampion Ju-Es opena postane Kasper Rud, bilo dovoljno i četvrtfinale. Ako bilo ko od igrača koji nisu pretendenti na prvo mesto ATP liste postane šampion Ju-Es opena, Rafa se vraća na prvo mesto jer bi mu u tom slučaju bilo dovoljno da stigne do osmine finala, a tamo se već plasirao i čeka ga Frensis Tijafo u borbi za četvrtfinale.

Ispadanjem Medvedeva ni Alkaraz više ne zavisi od drugih, ako osvoji titulu popeće se, kao najmlađi teniser ikad, na čelo ATP liste. To je posledica žreba, pošto na putu do titule mora u polufinalu da eliminiše Nadala. Da je kojim slučajem upao u gornji deo žreba sa Medvedevim, morao bi da se nada i da mu protivnik u finalu ne bude slavni sunarodnik, jer mu onda ni titula ne bi donela prvo mesto.

Što se tiče Ruda, on ima gotovo iste uslove kao Alkaraz. Jedina razlika je ta što se pre finala ne može sastati sa Nadalom pa mu ni osvajanje titule ne garantuje prvo mesto. To znači da čak i ako u borbi za titulu pobedi Rafu, ostaje bez prvog mesta.

Nadal se vraća na prvo mesto:

- Ako stigne do finala.

- Ako stigne do polufinala ali ga ne pobedi Alkaraz, a Rud ne osvoji titulu.
- Ako ispadne u četvrtfinalu, a titulu ne osvoje Alkaraz ili Rud.
- Ako ispadne pre četvrtfinala, a Alkaraz i Rud ne uđu u finale. 
 

Rafael Nadal / FOTO: Tanjug/AP

Alkaraz postaje broj jedan:

- Ako osvoji titulu.

- Ako izgubi u finalu, ali ne od Ruda, a Nadal ispadne u četvrtom kolu.
 

Karlos Alkaraz / Foto: AP


Rud postaje broj jedan:
- Ako osvoji titulu, a Nadal ne uđe u finale.
- Ako izgubi u finalu, ali mu protivnik ne bude Alkaraz, a Nadal ispadne u četvrtom kolu.
 

Kasper Rud / FOTO: AP/Tanjug

Kad je reč o ATP trci za plasman na Završni turnir, tri igrača su već obezbedila učešće u Torinu. To su Nadal, Alkaraz i, zanimljivo, Cicipas. Rud bi ulaskom u finale Ju-Es opena postao četvrti siguran putnik, dok bi plasman mogao da overi i Andrej Rubljov, ukoliko osvoji titulu. Osvajanjem titule na Vimbldonu Novak Đoković je uslovno osigurao plasman, ali će morati da ga overi tako što će do kraja ATP trke ostati u prvih 20 igrača sveta.

Trenutno je 13, ali se već zna da su ga za narednu listu pretekli Beretini i Siner, a prete mu i Čilić, Kirjos, Hačanov, Tijafo pa čak i Ilja Ivaška koji sjajno igra u Njujorku.

ATP trka se završava mastersom u Parizu koji počinje poslednjeg dana u oktobru. Nole dakle ima sedam nedelja da uveća svoj bodovni saldo i nadoknadi bar deo od 5200 bodova koje mu nisu dali da brani ove godine sa tri grend slema.

FOTO: Tanjug/AP

Za sada, poznato je da će naš teniser učestvovati na turniru u Tel Avivu poslednje nedelje septembra (250), dok u oktobru osim mastersa u Parizu ima opciju da igra na još četiri turnira. Dva od četiri iz serije 500 (prve nedelje oktobra igraju se Astana i Tokio, a poslednje Bazel i Beč) i dva iz serije 250 - tu može da bira između Firence i Hihona 10. oktobra, odnosno između Antverpena, Stokholma i Napulja 17. oktobra. Ukupno, mogao bi Novak teoretski da osvoji 2500 poena do kraja godine, ali ostaje da se vidi da li će i na kojim od ovih turnira da učestvuje. U međuvremenu, otkazao je nastup u Dejvis kupu, čime je možda posredno najavio da će nastupiti na nekom od ovih turnira pre Pariza.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (2)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti