ĐOKOVIĆ, IVANIŠEVIĆ, FEDERER... Ovo je pet najvećih finala u istoriji Vimbldona, svi pamtimo 2019. godinu (VIDEO)

Novosti online

26. 06. 2022. u 16:44

NAJVEĆI i najprestižniji teniski turnir na svetu Vimbldon, koji počinje u ponedeljak, ove godine je u slavljeničkom raspoloženju, pošto Centralni teren Ol Ingland klaba proslavlja vek postojanja.

ЂОКОВИЋ, ИВАНИШЕВИЋ, ФЕДЕРЕР... Ово је пет највећих финала у историји Вимблдона, сви памтимо 2019. годину (ВИДЕО)

Foto AP

Za tih sto godina trava na Centralnom terenu videla je mnoge epske mečeve, od međusobnih duela francuskih musketara Borotre, Lakosta i Košea dvadesetih, dominacije Freda Perija tridesetih, preko "australijske ere" (Houl, Lejver, Rouzvel, Emerson, Njukomb, Borgovih okršaja sa Konorsom i Mekinroom, Bekerovih sa Edbergom i kasnije Samprasom, do ere "Velike trojke" - Federera, Nadala i Đokovića.

Ali, koje od 92 finala odigrana za ovih 100 godina (šest godina nije se igral ozbog Drugog svetskog rata, a 2020. turnir nije odigran zbog korone) je najbolje?

"Novosti" vam donose listu pet najboljih finala u istoriji, hronološkim redom:

Bjorn Borg - Džon Mekinro 1980

Prvo od četiri grend slem finala u kome su se sastali, u to vreme najveći teniski rivali, i jedino koje je pripalo Šveđaninu. Godinama je ovaj meč stajao neprikosnoveno kao najbolje finale Vimbldona svih vremena, a do danas je ostalo jedino iz prošlog veka u konekurenciji. O kakvom meču se radi, dovoljno govori podatak da je baš on centralna tema igranog filma o rivalstvu temperamentnog Amerikanca irskog porekla i hladnokrvnog Šveđanina.

- Sve do 2008. godine i finala u kome je Nadal protiv Federera osvojio svoj prvi Vimbldon, meč Borg - Mekinro iz 1980. je za mene bio najbolji u sitoriji tenisa. Nedavno sam na kablovskoj odgledao četiri minuta ovog duela i sada sam u iskušenju da ga vratim na prvo mesto svoje liste - pisao je pre nekoliko godina o ovom meču legendarni teniski novinar Nil Amdur.

Borg je igrao peto uzastopno finale posle četiri osvojene titule, a Mekinro je jurio svoju prvu. I dobro je počeo, furiozno je osvojio prvi set sa više nego ubedljivih 6:1. Borg je uspeo da se vrati i u naredna dva seta preokrene rezultat. Usledio je četvrti set i taj-brejk u njemu zbog koga je ovaj meč i stekao kultni status.

Taj-brejk je trajao 20 minuta, što je u tadašnjim uslovima bilo nezamislivo - trava na Centralnom terenu je zbog načina košenja bila mnogo brža nego danas. Mekinro je spasao pet meč lopti i na kraju osvojio set sa 18:16. Kasnije u petom setu, odbranio je još dve meč lopte, ali je na kraju Borg dobio set sa 8:6 i postao prvi čovek koji je pet puta uzastopno osvajao Vimbldon u open eri. Prgavi Irac dobio je i iskoristio priliku za osvetu već sledeće godine...

Treba reći da je Mekinro dočekan zvižducima na Centralnom terenu zbog svađanja sa sudijom u polufinalnoj pobedi nad zemljakom Konorsom. To je bio tek početak njegove večite borbe sa sudijama, publikom i samim sobom, više nego sa protivnikom s druge strane mreže, što ga je verovatno koštalo osvajanja još nekog preko sedam gren slem trofeja koje je sakupio u singlu.

Goran Ivanišević - Patrik Rafter (2001)

Trener Novaka Đokovića 2001. godine postao je prvi teniser koji je sa specijalnom pozivnicom osvojio grend slem turnir i prvi nenosilac posle Borisa Bekera 1985. kome je to uspelo na Vimbldonu. A 2001. je došao u Ol Ingland klab posle teške povrede ramena i duge rehabilitacije, tzob čega je pao na 125. mest na ATP listi.

Skoro puna decenija prošla je od prvog Goranovog pojavljivanja u finalu 1992. protiv Agasija, do dugo željene titule i na kraju je stigla kada su i visoki Splićanin i njegovi navijači već prestali da se nadaju.

Mnogi su zapravo prestali da se nadaju još 1996. kada nije iskoristio rano ispadanje Pita Samprasa jer je i njega u četvrtfinalu zaustavio Džejson Stoltenberg. Te 2001. godine Samprasa mu je a puta do titule uklonio budući vladar teniskog sveta Rodžer Federer, a njega već u narednoj rundi Tim Henman, koga je Goran savladao u neverovatnom trodnevnom polufinalu.

Kiša je obeležila ceo turnir te 2001. devet godina pre postavljanja krova na Centralnom terenu, pa je i finale moralo da bude odloženo za ponedeljak. Zbog toga je i publika na Centralnom terenu bila neubočajena za prilike Vimbldona. Nisu važile ulaznice za nedeljno finale nego je u slobodnu prodaju pušteno 10.000 novih.

A do njih su, preko ko zna kojih kanala, došli većinom hrvatski i australijski navijači koji su ceo meč navijali za svoje ljubimce kao da je reč o fudbalskoj utakmici. Reporter Bi-Bi-Sija rekao je u izvštaju da je to bila najbučnija publika koju je Vimbldon ikad video.

Ali, u tenisu koji su pokazali Ivanišević i Rafter, koji je izgubio i finale prethodne godine, mogli su da uživaju i neutralni ljubitelji tenisa. 

U prvom setu, Goran je na samom početku došao do brejka za 2:0 i bez većih problema je zadržao svoj servis do kraja prvog seta, za konačnih 6:3 u početnom setu. Drugi set je bio kopija prvog, s tim što je ovaj put Rafter oduzeo servis protivniku za 2:0 i na kraju osvojio taj deo igre sa 6:3. 

U trećem setu je opet bio dovoljan jedan brejk za set a njega je Ivaniševiću doneo bekhend viner u šestom gemu, završilo je opet 6:3. Rafter uzvraća u četvrtom setu u kome je Hrvatu prepustio dva gema. 

Usledila je drama u petom setu, dugo je bilo bez brejka, da bi Rafter popustio na 7:7 dovolivši Ivaniševiću da napravi brejk i servira za titulu. Drama se nastavila pošto je Hrvat propustio tri meč-lopte i to prve dve dvostrukim servis greškama. Ipak, usledila su dva odlična servisa, posle drugog Rafter je pogodio mrežu i to je bio kraj ovog meča.

Rodžer Federer - Rafael Nadal (2008)

Većina teniskih stručnjaka smatra ovo finale najboljim teniskim mečom u istoriji. Bilo je to treće uzastopno vimbldonsko finale u kome su se sastali Rodžer i Rafa i prvo koje je pripalo El matadoru. Ujedno, bila je to njegova prva grend slem titula van Rolan Garosa.

Švajcarac je ušao u meč kao veliki favorit. Bio je broj jedan na ATP listi i imao je iza sebe već pet uzastopnih pobeda u finalima, od čega dve poslednje nad Špancem.

Ipak, Nadal je imao čemu da se nada. Prethodne godine namučio je Fedeksa u finalu i uveo u meč u peti set. Osim toga, tri nedelje pre Vimbldona "rzbio" je Federera u finalu Frenč opena, prepustivši mu samo četiri gema (6:1, 6:3, 6:0).

Od starta finala, koje je kasnilo više od pola sata zbog kiše (ovo je bilo poslednje finale bez krova na Centralnom terenu), bilo je jasno da je Španac rešen da prekine dominaciju Švajcarca na travi. Hrabrom igrom stigao je do vođstva od 2:0 u setovima, osvojivši oba sa 6:4. Federer se nije predavao, ali je do izjednačenja u setovima stigao kroz taj-brejkove, u četvrtom setu morao je da spašava i meč-loptu.

Pošto u petom setu nije bilo taj-brejka igralo se na razliku. Rafa je do brejka stigao pri rezultatu 8:7, a pošto ga je u narednom gemu potvrdio pao je na travu u neverici dok je publika, inače uvek naklonjena Federeru, slavila stvaranje nove legende. Rafa je kompletirao takozvani "kanalski slem" objedinivši titule na Rolan Garosdu i Vombldonu, kao prvi kome je to uspelo još od Borga 1980. godine.

Kiša je, inače, nastavila da pada i tokom finala i dva puta ga je prekidala čime je samo povećavala dramu. Zbog svih tih silnih kašnjenja ali i velike borbe na terenu, meč je završen u 21 čas i 16 minuta po londonskom vremenu. 

Efektivno se igralo 4 časa i 48 minuta što je u to vreme bilo najduže finale i vremenski, kao i po broju odigranih gemova kojih je bilo 62. Kasnije je izgubilo obe te titule, 2009. finale između Federera i Rodika imalo je čak 77 gemova, a 2019. Rodžer i Nole igrali su četiri sata i 57 minuta.

Rodžer Federer - Endi Rodik (2009)

Godinu dana nakon jednog od najtežih poraza u karijeri, Federer se vratio u finale Vimbldona, nameran da vrati i krunu koju mu je prethodnog jula skinuo "kralj šljake". posoa mu je olakšao sam Nadal jer se nije pojavio u Ol Ingland klabu zbog povrede ligamenata kolena.

Posle četiri godine pauze u finale Vimbldona plasirao se i Endi Rodik. Nije uspeo ni ovog puta da se domogne šampionskog pehara, ali je pružio najveći otpor Švajcarcu. 

Ovo finale do danas drži, a tako će, zbog promene pravila, zauvek i ostati, rekord po broju odigranih gemova sa 77 (5:7, 7:6(6), 7:6(5), 3:6, 16:14), ako i najduži peti set u finalima velikih turnira.

Federer je do finala izgubio samo jedan set i to u trećem kolu protiv Filipa Kolšrajbera, ali je Rodik bolje otvorio meč za titulu, osvojivši prvi set za šta mu je bio dovoljan jedan brejk. Federer je uzvratio sa dva seta koja je dobio u taj-brejku, iako je u prvom od njih Rodik imao četiri set lopte za vođstvo od 2:0. 

Rodžer je međutim osvojio šest uzastopnih poena i stigao do seta, a u narednom nije bilo nikakve dileme. Činilo se tada da će Rodik pasti, ali Amerikanac nije tako mislio. U šestom gemu četvrtog seta uzeo je brejk i sačuvao ga do kraja za 2:2 u setovima.

A onda je usledila rovovska borba. Teniseri su tako sigurno servirali da je prva brejk lopta viđena u 17. gemu kada je Federer servirao na 15:40. Uspeo je da se izvuče i spreči Rodika da u narednom gemu servira za titulu. Sledeća brejk-lopta nije viđena do 30. gema kada je Federer prvi i jedini put u meču uspeo da oduzme servis Rodiku i tako stigne do tada rekordnog 15. gren slema u karijeri.

Novak Đoković - Rodžer Federer (2019)

Tri minuta je nedostajalo finalu Vimbldona iz 2019. godine da uđe u šesti sat. U tih četiri sata i 57 minuta Švajcarac Rodžer Federer, iako je izgubio, odigrao je svoj verovatno najbolji meč na vimbldonskoj travi. Podsetićemo vas da je reč o osmostrukom šampionu Otvorenog prvensta Velike Britanije. Ali, s druge strane mreže bio je najbolji ikad, Novak Đoković. 

Imao je švajcarski velemajstor 15 aseva i 40 vinera, sedam puta oduzimao Noletu servis naspram dva brejka koja je pretrpeo. Na kraju je morao da prizna poraz - 7:6(5), 1:6, 7:6(4) 4:6, 13:12(3). Za nevericu je podatak da Novak u tri taj-brejka nije napravio nijednu neiznuženu grešku!

Federer je posle meča bio u potpunoj neverici.

– Osećam da sam propustio neverovatnu priliku, ne mogu da verujem šta se dogodilo - procedio je kroz zube Švajcarac kome je ovo za sada ostal oposlednje grend slem finale, a kako stvari stoje, teško da će se ponovo naći u jednom.

Ništa neobično za Vimbldon, ceo Centralni teren navijao je za Švajcarca, bučno pozdravljajući svaki njegov poen i ometajući Noleta na sve prihvatljive, a češće neprihvatljive načine. Ali sve to nije bilo dovoljno da se zaustavi Novak. Spasao je dve meč lopte u petom setu i postao prvi teniser nakon 70 godina koji je osvojio Vimbldon na taj način.

– Kada je publika tokom celog meča vikala "Rodžer" ja sam čuo "Novak". Zvuči smešno, ali zaista ja sam sebe ubedio da je tako. Obećao sam sebi kada sam kročio na teren danas da moram da ostanem smiren i koncentrisan šta god se dešavalo, jer znao sam da će atmsofera biti takva kakva je bila  – govorio je Nole posle meča.

Na kraju se osvrnuo i na neverovatnu igru svog protivnika toga dana:

– Nažalost u ovakvim mečevima šteta je što neko mora da izgubi. Mislim da je ovo bilo jedno od najuzbudljivijih i najboljih finala koje sam ikada igrao, a sigurno je u najbolja tri meča u mojoj karijeri, uz to je protiv jednog od najvećih igrača svih vremena – Rodžera, koga izuzetno poštujem, on me neverovatno inspiriše - zaključio je Novak.

Englezi nisu dočekali da njihov ljubimac osvoji devetu titulu na Vimbldonu čime bi se izjednačio sa legendarnom Martinom Navratilovom. Za utehu ostalo im je da je na dan finala njihova reprezentacija prvi put u istoriji osvojila Svetski kup u kriketu, a Luis Hamilton je na putu do šesnjte titule šampiona u Formuli jedan trijumfovao na stazi u Silverstonu. 

Ovogodišnji Vimbldon počinje u ponedeljak, a finale je zakazano za 10. jul. Novak kao branilac titule otvara Turnir, a meč protiv Sun-vu Kvona iz Koreje počinje u 14.30.

 

BONUS VIDEO - Veličanstveni Novak

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024