PREDRAG DANILOVIĆ: Novak Đoković je gigant u odnosu na nas, Ju-Es open mu neće pokvariti imidž!

Novosti online

14. 09. 2021. u 22:03

PREDSEDNIK KSS Predrag Danilović ostavio je dubok trag na Apeninima.

ПРЕДРАГ ДАНИЛОВИЋ: Новак Ђоковић је гигант у односу на нас, Ју-Ес опен му неће покварити имиџ!

FOTO: Nebojša Paraušić

Sa Virtusom je osvojio četiri Palakanestra i jednu titulu Evrolige.

Zato ne čudi što su ga iz "Gazeta delo Sporta" izabrali za sagovornika na temu Novaka Đokovića.

Priču su počeli odnosom dva srpska asa.

- Poznajemo se već neko vreme. Pre svega poznajem njegovu porodicu. To su ozbiljni ljudi, koji su mnogo toga žrtvovali da bi ispratili snove i ambicije najstarijeg sina. Tada su im retki pomagali finansijski. Nole im je vratio sa ogromnim osećajem zahvalnosti i odgovornosti. Nije zaboravio ko je i odakle je. Kada god mu obaveze dozvoljavaju, vraća se u Beograd da provede vreme sa porodicom i prijateljima. Novak je, pre svega, vrhunska osoba, pa tek onda apsolutni šampion.

Najsvežija tema, poraz u finalu US opena. 

Da li će mu to pokvariti imidž?

- Apsolutno ne! Njemu ovaj trofej na US openu i nije bio potreban da bi se potvrdio kao najveći srpski sportista svih vremena. On je nedodirljiv. U prošlosti je bilo raznih srpskih sportista na visokom nivou. Tu mislim i na moju generaciju u košarci, koja je godinama osvajala mnogo toga na parketima širom sveta. Ali, u poređenju sa Novakom, mi smo mala deca. On je gigant. Toliko je veliki da nemam najbolje reči da se izrazim i opišem ga. Morao bi u rečnik da se uvede neki novi termin samo zbog njega. Opisivati ga kao jakog, nepobedivog ili neverovatnog je previše banalno i jednostavno. Njegova veličina prevazilazi granice našeg razmišljanja i komuniciranja. On je iznad svih.

Glad, talenat i ponos su kvaliteti koji najbolje opisuju uspeh srpskih sportista. Ima li Novak ima nešto više od toga?

- Ima to sve i još mnogo, mnogo više. Nisam neki teniski stručnjak, ali kao bivši sportista prepoznajem neke znake koji su slični u svim sportovima. Njegova najveća tajna je njegova glava. Način na koji mentalno i emotivno kontroliše situacije na terenu.

Kada Novak pobedi uvek na kraju pokazuje tri prsta. Da li je previše nacionalističkog u njegovim slavljima?

- Kada sportista iz bilo koje druge zemlje napravi neki podvig i proslavi ga u skladu sa običajima svoje zemlje, vama je to sve prirodno. Kada to uradi Srbin, odmah se postavljaju pitanja o nacionalizmu. Često se daju zbunjujući, čak i maliciozni komentari, jer vam je zgodno da u to ubacite politički i etnički fanatizam. Nole je neko ko je ponosan na Srbiju i srpsko poreklo. A, mi smo svi ponosni na njega. Zna da je ambasador naše zemlje i taj aspekt ga dodatno motiviše. Između njega, Srbije i navijača postoji jaka veza, mislim da ga srpski navijači guraju da uvek igra na maksimumu.

Novak jedinstven i neponovljiv

​Postoji li nešto što povezuje Novaka Đokovića i Sašu Danilovića kao sportiste?

- Mislim da ne. Vremena su drugačija, sportovi takođe. On je u tenisu sam na terenu i mora prvo da pobedi sebe, a onda i protivnika. Sve prepreke mora da savlada sopstvenom snagom. Ja sam u košarci uvek na terenu imao četvoricu saigrača koji su mi pomagali kada sam u teškoj situaciji. Zato mislim da je Novak jedinstven i neponovljiv.

Da li vas je je bilo strah da će ga Beretini pobediti u Njujorku nakon što vas je Italija pobedila u muškoj košarci i ženskoj odbojci?

- Moje misli ne idu toliko duboko, niti sam sujeveran čovek. Kada god Novak igra, verujem da će pobediti. Bez obzira ko mu je protivnik. Znam Beretinija, dobar je igrač ali Novak je Novak.

Vi ste završili karijeru sa 30, a Novak dominira sa 34 godine. Da li mu zaviditie na tome?

- Ne. Svako ima svoj put. Odajem mu priznanje na sportskoj dugovečnosti i nadam se da će igrati još deset godina.

Rekli ste da je Đoković najveći srpski sportista svih vremena. Verujete li da će i u nekoj drugoj sferi van tenisa biti tako uspešan?

- Između šampiona i ličnosti, Novak preferira prvu dimenziju. Ovu trenutnu koja ga je proslavila širom planete. Sigurno da njegove pobede i slava na određeni način mogu da utiču na socijalnu i političku situaciju u zemlji, ali čini mi se da njega ne zanima da se pomera sa terena na kojem je apsolutni vladar. Ako bih mogao da mu dam neki savet, to bi bilo da se mane politike. Ali, siguran sam da to on sigurno i sam zna.

(Alo.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Žestok ruski napad, pogođen aerodrom - Krstareće rakete padale po vazduhoplovnoj bazi (FOTO/VIDEO)