DEO AJFELOVE KULE U MEDALJAMA: Detalji oko originalne ideje organizatora Olimpijskih igara u Parizu

Svaka medalja koja ovog leta bude dodeljena na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu sadržaće deo Ajfelove kule. Po 18 grama "Čelične dame" ugrađeno je u svih 5.084 znamenja namenjenih najuspešnijim atletama iz celog sveta.

ДЕО АЈФЕЛОВЕ КУЛЕ У МЕДАЉАМА: Детаљи око оригиналне идеје организатора Олимпијских игара у Паризу

Foto: Goran Čvorović

Organizatori su došli na originalnu ideju da najbolji takimčari ne odu kućama "samo" sa običnom medaljom, posle OI koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta, odnosno nakon Paraolimpijskih igara koje su na programu od 28. avgusta do 8. septembra.

- Želeli smo da se simbol medalje susretne sa drugim simbolom, cele Francuske, a to je Ajfelova kula – objasnio je izvršni direktor pariske Olimpijade Tjeri Rebul.

Delovi koji su ugrađeni u medalje potiču od komada Ajfelove konstrukcije preostale posle renoviranja čuvene građevine kontruisane 1889. godine za Veliku svetsku izložbu. Najviše materijala je preostalo posle renoviranja 1986. godine kada je ugrađen lift.

Ovakvi delovi kule se čuvaju u posebnim hangarima na tajnom mestu i nije moguća njihova komercijalizacija, pa je preduzeće koje se bavi restauracijom građevine Gistava Ajfela sklopilo poseban ugovor s Francuskim olimpijskom komitetom.

Pariska kovnica novca je u medalje unela originalni metal korišćen za izgradnju kule iz livnice "Ful Dipon" iz okoline Nansija na istoku Francuske koja je izlila svih 18.038 delova ugrađenih u kulu.

Metal je obrađen, lakiran i isečen u obliku šestougla koji stilizuje francuske granice, i postavljen u sedište svake medalje, 2.618 za Olimpijske igre i 2.466 za Paraolimpijske, bez obzira da li su zlatne, srebrne ili bronzane. U tom metalu izgravirani su plamen, olimpijski znak, naziv grada i godina. Uz medalje, svaki takmičar će dobiti i sertifikat autentičnosti da oko vrata nosi i deo Ajfelove kule.

Istovremeno, čuveni toranj će biti izgraviran na drugoj strani medalje kao omaž osnivaču modernih Igara Francuzu Pjeru de Kubertenu, uz obavezni Akrpolj i grčku boginju pobede Niku.

Medalje za Paraolimpijske igre sadrže stilizovani pogled odozdo na vrh Ajfelove kule, a ime grada domaćina i godina izgravirani su na Brajevom pismu za slabovide, čime se odaje omaž još jednom Francuzu, Luju Braju.

MEDALjA OD POLA KILOGRAMA

Obim medalja je 8,5 centimetara, a debljina 9,2 milimetra. Zlatna je teška 529 grama, srebrna 525, a bronzana 455.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!