SRPKINJE NE DAJU KRUNU! Odbojkašice spremne za današnje finale SP

S. K. - S. R.

15. 10. 2022. u 15:15

POSLEDNjI korak je najteži, ali i - najlakši.

СРПКИЊЕ НЕ ДАЈУ КРУНУ! Одбојкашице спремне за данашње финале СП

foto: FIVB

Odbojkašice nemaju nameru da u večerašnjem (20.00) finalu Svetskog prvenstva u holandskom Apeldornu prepuste krunu Brazilkama.

Srpkinje su odlučne da obrane zlato iz Japana 2018. i tako se pridruže reprezentacijama Japana, Kine, Kube i Rusije koje su dva puta zaredom bile šampionke planete. Jedino je Sovjetskom Savezu to pošlo za rukom tri puta.

Tijana Bošković i drugarice bile su impresivne na šampionatu. Jedine su ostvarile svih 11 pobeda, uz izvanredan set-količnik 33:5. Samo su ih namučile Bugarke u prvoj fazi (3:2) i naročito Poljakinje u četvrtfinalu - 3:2. Brazilke su jednom poklekle, protiv Japanki (1:3), koje su u četvrtfinalu prokockale vođstvo od 2:0. Zato su bile odlične protiv Italije (3:1) u polufinalu. Taj duel su naše devojke gledale i mogle su da se uvere u snagu selekcije koju sa klupe predvodi Ze Roberto.

- Svaki minut nam je važan u pripremi utakmice i zato nismo gubili vreme u Apeldornu. Jer, i najmanja sitnica je bitna u borbi za pehar. Brazilke su u polufinalu odigrale neverovatnu utakmicu. Nažalost, moja Italija je ispala... Oduvek sam znao da je Brazil jedan od najboljih timova na svetu. Meč sa Italijom je pokazao da igraju na vrhunskom nivou i da je svaka igračica pružila svoj maksimum - naglašava za sajt OSS selektor Danijele Santareli.

Ono što krasi Brazil je dugačka klupa, što omogućava selektoru Ze Robertu da može da kombinuje tokom meča.

- Ze Roberto je napravio nekoliko promena u sastavu, tako da sada imaju jako dugu klupu. Zato mislim da će i finale biti jako dugo i naporno. Najvažnije je da igramo na našem najvišem nivou. Iz nekog čudnog razloga dva tima su jako slična, ali u isto vreme i drugačija na neki svoj način. Za nas je najvažnije da igramo najbolje, baš onako kako smo radili do sada na šampionatu - ističe Santareli.

Tradicija je i te kako na strani Brazilki. Dosad su dve selekcije odmerile snage 21 put i naše su bile bolje samo u tri meča. Svetske prvakinje su se poslednji put radovale pre četiri godine na šampionatu u Japanu 2018, kada su u grupi pobedile sa 3:0 (25:21, 25:18, 25:19).

Na svetskim prvenstvima Brazilke su bile bolje 2006. i 2010. u Japanu i oba puta su slavile sa 3:1.

- Na veliko iznenađenje svih nas koji smo gledali utakmicu, Brazil je uspeo da pobedi Italiju sa 3:1 i spreči reprizu finala iz 2018. Odmah smo počeli da analiziramo njihovu igru. Mislim da Brazilke imaju veoma dobru energiju, da nije uključeno samo prvih šest igračica, jer trener ih često menja i verujemo svim odbojkašicama. Morale smo dobro da ih proučimo, da vidimo svaki njihov napad. Stvarno očekujem veliku borbu - kaže Katarina Lazović.

Ove godine, dve selekcije su se sastale u Ligi nacija. Brazilke su slavile dva puta - 3:0 i 3:1. Ali, tada Srbiju nije predvodila Tijana Bošković.

- Prvi duel sa njima na njihovom terenu nije odslikavao realan odnos snaga. Već u polufinalu na F8 u Ankari smo pokazale da možemo da igramo dobro protiv njih. Mislim da je sada drugačija situacija, jer igramo sa mnogo više samopouzdanja i sigurna sam da možemo da odigramo baš dobru utakmicu - optimista je Lazovićeva.

Kladionice daju blagu prednost Srbiji, ali pogled na individualne liste kaže da su možda Brazilke u prednosti. Jer, u top 10 od naših su Tijana Bošković (četvrta na listi poentera i napadača) i Jovana Stevanović, osma među blokerkama. Kod Brazilki dominira blokerka Ana Karolina (čak 57), koja je prva na listi, ali je prva zvezda Gabrijela Gimaraeš koja je prvi primač, drugi igrač u polju, peti poenter i napadač. Prisila Zalenska je peti primač, a tehničar Silva Karneiro Markas šesta. Zato i FIVB očekuje spektakulrno finale, u kojem će jedna lopta da odluči. Tim pre što je uoči bitke za zlato na rang-listi FIVB Brazil prvi sa 393, a Srbija treća sa 382 boda, koliko ima i druga Italija.

- Zasluženo su izborile finale SP. Protiv Italije su odigrale sjajno. Pre svega u odbrani i na bloku, a prijem servisa i brz napad čine Brazil to što jeste. Ali, sa druge strane mreže stajaćemo mi. Veoma se radujem finalu, biće sigurno odlična utakmica i želim da ponovimo uspeh iz 2018. godine - nada se libero Teodora Pušić. 

BRAZILKE sva tri puta padale pred ciljem

BRAZILKE su dva puta osvajale olimpijsko zlato, 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, ali svetsku krunu nikad. Dosada su igrale tri finala na svetskim prvenstvima i sva su napustila pognute glave, 1994. bile su slabije od Kube, a 2006. i 2010. od Rusije. Imaju i bronzu na SP 2014. u Italiji. Srbiju su osim u Ligi nacija, pobedile lane na Olimpijskim igrama u Tokiju, jer su u grupi slavile sa 3:1. Na kraju su se zadovoljile srebrom, pošto su izgubile od SAD.

- Toliko sam ponosna na moj tim, one su najbolje - rekla je blokerka Ana Karolina Kerol da Silva posle pobede nad Italijom.

- Došlo smo na SP sa ciljem da igramo finale i išle smo korak po korak. Protiv Srbije igraćemo srcem i glavom. Toliko želimo da pobedimo i to bi bilo nešto posebno. Kapiten i najbolja odbojkašica Brazila Gabrijela Gabi Gimaraeš priznala je da su plasmanom u finale ostvarile san:

- Protiv Italije je funkcionisao naš blok i odbrana. To je jedan od naših aduta i mislim da možemo još bolje. Srbija će biti veoma težak protivnik, ali borićemo se do kraja. Brazilke su, inače, na šampionatu ostvarile 10 pobeda i jedan poraz.

Bonus video: KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja