KO JE ADRIANA VILAGOŠ? Mađari hteli da ukradu srpsko atletsko čudo, a onda se pojavio on

Novosti online

21. 08. 2022. u 08:44

ŠTA dete zna šta je pritisak? Rečenica komentatora RTS-a Radoslava Raleta Simića najbolje govori o rezultatu Adriane Vilagoš.

КО ЈЕ АДРИАНА ВИЛАГОШ? Мађари хтели да украду српско атлетско чудо, а онда се појавио он

FOTO: SAS

Ne samo da je osvojila srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu, nego je u poslednjoj seriji kada je posle nastupa legendarne Barbare Spotakove ispala sa pobedničkog postolja, izašla i uradila nešto neverovatno. Vilagoš je tako bacila koplje (62.01), kao da ima iza sebe nekoliko Olimpijskih igara Svetskih i Evropskih prvenstava, prebacila legendarnu Čehinju i uzela još sjajnije odličje.

Atletsko čudo iz Malog Iđoša već godinama dominira svim starosnim kategorijama u kojima se takmiči, a već sada je najbolja na svetu i kada su joj protivnice dve godine starije takmičarke. Možda je baš to iskustvo pripremilo Adrianu da se u Minhenu nadmeće protiv takmičarki koje su više od dve decenije starije od nje.

- Nisam ni očekivala medalju uopšte, kako je počelo takmičenje... Bacila sam 57, bila sam previše nervozna. Jako sam loše bacila, mislila sam da ću ispasti posle tri serije. Onda sam pričala sa mamom, trenerom i selektorom i oni su me malo podigli i ušla sam među osam. Onda mi je bilo malo lakše i osetila sam da mogu, ako dodam snagu, da ću uspeti. Posle dve serije sam opet bacila onako... - rekla je Adrijana i otkrila kako se osećala pred poslednju seriju.

- Mislila sam da će me Špotakova prebaciti u zadnjoj seriji, pošto je jako iskusnija. Nisam mislila da ću da psihički izdržim i baš u zadnjoj seriji bacim dobro. Jako sam srećna, još ne mogu da shvatim - rekla je Adriana.

Vilagoš je jedna od najtalentovanijih atletičarki na svetu, rođena je u Malom Iđošu 2004. godine. Tek početkom januara ove godine postala je punoletna, a bacačkim disciplinama u atletici bavi se od sedmog razreda osnovne škole. Do tada je njen omiljeni sport bio rukomet, koji je delimično trenirala i zbog svoje majke Đerđe, koja se svojevremeno bavila rukometom.

FOTO: EPA

 

Bila je Adriana talentovana i za timski sport, pa su Mađari planirali da je "ukradu", odnosno da joj ponude bolje uslove kako bi se preselila nešto severnije i počela da nastupa za rukometnu reprezentaciju Mađarske. na našu sreću, to se nije desilo...

Dogodilo se da je Adriana Vilagoš počela da baca vorteks, pa koplje, a da se na pravom mestu u pravom trenutku pojavi Dragiša Đorđić. Čovek koji je u karijeri radio sa Tatjanom Jelačom, Marijom Vučenović i Vedranom Samcem video je u Adriani talenat koji se rađa jednom u 100 godina. Nije ni čudo što su rezultati stigli brzo, a na rukomet se potpuno zaboravilo.

Adriana je svetska rekorderka u nekoliko različitih kategorija po godinama, a naredni izazov će joj biti da obori svetski rekord za takmičarke do 20 godina. Do tada ima više od godinu dana, a pitanje je koliko je daleko granica koju može da prebaci.

Trenutni lični rekord Adriane Vilagoš iznosi 63,52 metra i doneo joj je Svetsku titulu za takmičarke do 20 godina.

Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spektakl kakav fudbal ne pamti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade