"AMERIKA NAM JE NAJVEĆI RIVAL": Srpske "delfine" želi da stigne "ceo svet", ali zna se ko je favorit u bazenu (FOTO)

Novosti online

18. 06. 2022. u 13:31

VATERPOLISTE Srbije od utorka, 21. juna očekuju izazovi na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj, a prvi rival srpskih vaterpolista biće tog dana u 19.30 časova selekcija SAD, koju predvodi bivši selektor Srbije Dejan Udovičić.

АМЕРИКА НАМ ЈЕ НАЈВЕЋИ РИВАЛ: Српске делфине жели да стигне цео свет, али зна се ко је фаворит у базену (ФОТО)

Novosti

Izabranici selektora Dejana Savića takmičiće se u D grupi sa Australijom, SAD i Kazahstanom.


Vaterpolista Novog Beograda Dušan Mandić izjavio je danas u Sportskom centru "Milan Gale Muškatirović" da su SAD najozbiljniji rival u prvoj fazi takmičenja.

- Videćemo u kakvom će sastavu doći Australija, video sam da je kod njih bilo nekih promena u ekipi. Sa Amerikancima smo odradili nekoliko sparing-treninga. Videli smo da su kvalitetna ekipa i da će sigurno biti neugodan protivnik. To je prva utakmica, sa njima, na šampionatu i nosiće svoju težinu jer su nam najjači protivnik u grupi - izjavio je Mandić.

 



Podmlađeni tim Srbije samo na oko deluje neuigrano, ali većina momaka dobro se poznaje što iz klubova, što sa prethodnih reprezentativnih obaveza poput SP u korejskom Gvangžuu 2019, kada je Srbija zauzela peto mesto.

- Olakšava nam posao jer je većina igrača osetila težinu igranja Svetskog prvenstva u Gvangžuu i težinu igranja te najteže utakmice, odnosno četvrtfinala. Siguran sam da ćemo iz utakmice u utakmicu podizati naš nivo igre i da ćemo biti pravi kad je najpotrebnije, u četvrtfinalu - istakao je proslavljeni vaterpolista.

Novosti

 
 

Kao favorite za titulu član viceprvaka Evrope Novog Beograda vidi Srbiju, Španiju i domaćina Mađarsku.


- Biće velika konkurencija. Domaćin Mađarska je jedan od favorita, uz Španiju i nas. To su tri najozbiljnije ekipe, ali naravno i Amerika, Grčka, Crna Gora, svaka od tih ekipa može da pretenduje na medalju.

Mandić je podvukao da teška sezona ne može biti izgovor kada se igra za nacionalni tim.


- Izuzetno je teško i mogu da kažem da ne pamtim da sam došao ovako umoran i težak na pripreme reprezentacije. Ogroman broj utakmica, nema pauza, dešavaju se tu i povrede. Kako nama, tako i drugima. Moramo se prilagoditi jer igramo za reprezentaciju. Kad igramo za reprezentaciju sve to stavljamo po strani i umor i sve ostalo i želimo da ostvarimo najbolji mogući cilj - zaključio je Mandić.

Mandićev saigrač iz Novog Beograda Strahinja Rašović smatra da će prvi duel na SP protiv Amerikanaca umnogome odrediti sliku D grupe.

- Amerikanci su nam najveći rival. Australija je malo izmenila sastav, ali te dve ekipe važe za dve izrazito plivačke ekipe. Sigurno da ćemo sa njima voditi bitke za prvo mesto u grupi. Amerika je jači protivnik od Australije, ali da vidimo tamo kad dođemo. Ima tu i Kazahstan, koji mislim da ćemo pobediti - izjavio je Rašović i dodao da je cilj prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale.

- Ako ste prvi u grupi, imate četiri dana odmora, ali gubite takmičarski ritam možda. Ako ste drugi ili treći, igrate osminu finala, gde ste i dalje u ritmu i ne stajete. Sve ima prednosti i mane, ali idemo da budemo prvi, nema nikakvih kalkulacija.
 



Rašović je istakao da će Srbija jurišati na svetski tron i da motiva ekipi ne nedostaje.

- Napasti tron svetskog šampiona je ogromna stvar. Posle Olimpijskih igara, to je drugo najveće takmičenje koje postoji. Ogroman izazov, ogroman motiv. Igrali smo u sličnom sastavu u Gvangžuu, godinama smo na okupu i odlično se poznajemo i kroz klubove i kroz reprezentaciju. Ovo je trenutno najbolji sastav. Znamo koga predstavljamo i tako ćemo se ophoditi - rekao je Rašović.

Beograđanin smatra da se kvalitet između najvećih vaterpolo sila ujednačio.

- Možda se proširila konkurencija, dobili smo Grke kao novu, vrhunsku ekipu. Dosta se izjednačio kvalitet. Španci, Mađari, Italijani, Hrvati, Grci i mi pretendujemo na osvajanje trofeja - istakao je Rašović.
Poslednju titulu prvaka sveta Srbija je osvojila 2015. u Kazanju, dok je poslednja medalja na SP, bronzana, osvojena baš u Mađarskoj 2017. godine.

SPORTISTA 2021. GODINE: Filip Filipović je jedan od najtrofejnijih srpskih olimpijaca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere