KAKO JE ALKOHOLIČAR POSTAO ALKOHOLIČAR: Emotivna ispovest legendarnog Janea Ahonena

Novosti online

25. 01. 2022. u 09:29

KO je bar jednom gledao skijaške skokove, čuo je za Janea Ahonena, legendu ovog sporta.

КАКО ЈЕ АЛКОХОЛИЧАР ПОСТАО АЛКОХОЛИЧАР: Емотивна исповест легендарног Јанеа Ахонена

Foto: EPA

Bilo je boljih, možda i većih takmičara od ledenog Finca, ali niko nije imao kontinuitet i trajanje kao ledeni Finac (svaka čast Norijakiju Kasajiu).

Jane je Finskoj doneo dva olimpijska srebra, pet titula šampiona sveta, pet puta je trijumfovao na turneji "Četiri skakaonice" i dva puta osvajao "Kristalni globus". Čak dva puta se vraćao iz penzije.

A da sve voli dva puta, kao što je nekada i skakako serije, pokazuje njegova priča finskim medijima, gde je priznao da se drugi put leči od alkohola.

- Prestao sam da pijem 2013. godine. I to sam, svojom voljom. Osetio sam da me više ništa ne vuče ka alkoholu - počinje priču Jane Ahonen, legitimni naslednik Matea Nikenena u svakoj oblasti života.

Odlaskom Ahonena, skijaško skokovi kao da su prestali da postoje u Finskoj, koja je kolevka ovog sporta, nešto poput SAD za košarku ili recimo Brazila i Argentine za fudbal. Ipak, Jane sada ima drugih problema, a kako je "alkoholičar opet postao "alkoholičar", otkrio je u sledećim rečima.

Foto: EPA

 

- Prošlog proleća sam izašao sa društvom, popili smo nekoliko piva. Mislio sam da sam zreliji nego ranije, da to sad ne može da mi napravi problem. Ali, odjednom sam se našao ponovo tamo gde sam bio 2013. Ništa nije bilo drugačije. Iako osam godina nisam pio, pokazalo se da moja bolest nije zalečena, niti je nestala.

I tada je legendarni ski skakač zatražio profesionalnu pomoć, kao što je bilo i jednom 2011. još dok je bio na vrhuncu slave. Nije mogao bez čašice ni kada je leteo na skakaonicama širom sveta.

- Sada sam alkoholičar na putu ka izlečenju. Gledam da budem trezan dan za danom - priznaje Ahonen, koji će se nadamo se izlečiti, ali ne i finski skijaški skokovi kojih nigde nema.

Mati Nikeken, Ari-Peka Nikola, Jani Soininen, Mika Laitinen, Toni Nieminen i veliki Jane Ahonen nemaju naslednika ni na vidiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest