"ORLOVI" NA SREBRNIM KRILIMA IZ 1978. GODINE: U Beogradu startuje Svetsko prvenstvo u boksu

Srećko Obradović

21. 10. 2021. u 12:00

MADA su prošle 43 godine, sećanja na drugo boksersko Svetsko prvenstvo 1978. se osvežavaju kako se bliži 21. planetarna smotra u Beogradu, koja će od 24. oktobra do 6. novembra biti epicentar "plemenite veštine".

ОРЛОВИ НА СРЕБРНИМ КРИЛИМА ИЗ 1978. ГОДИНЕ: У Београду стартује Светско првенство у боксу

Foto: BSS

U magičnom četvorouglu "Štark arene", za medalje i bogate nagrade koje je obezbedila AIBA, nadmetaće se čak 650 boraca, iz 105 zemalja sa svih kontinenata.

Sadašnji srpski matadori će na srebrnim krilima tih sedam medalja (bronza i šest srebra) iz "Pionira" 1978. pokušati da dosanjaju snove i prigrabe bar delić te slave. Selektor Milan Piperski je, sa svojim stručnim štabom, izabrao najbolje, a predsednik BSS Nenad Borovčanin se, uz ogromnu podršku države i predsednika Aleksandra Vučića, pobrinuo da ovaj šampionat dočekaju spremniji nego ikad.

Svi veruju da će se bar neko popeti na pobedničko postolje. Pesnice su napunjene dinamitom, srce je poraslo kao Avala, pa svi jedva čekaju prvi gong i juriš u boj. Ali, nikome neće biti lako, ni našim borcima, ali ni njihovim rivalima, među kojima su mnogobrojni osvajači svih mogućih evropskih i svetskih odličja.

- Napravićemo spektakl kao što smo obećali. Srbija će biti ponosna, svaki građanin koji bude gledao šampionat će se osetiti ponosnim. I zbog naših momaka koji će pokazati kako se bori za Srbiju i zbog toga kakvu ćemo sliku u svet poslati, a da pritom to naše građane neće mnogo koštati zahvaljujući angažovanju predsednika Vučića, koji nam je pomogao u komunikaciji sa međunarodnim sponzorima Svetskog prvenstva - ističe predsednik BSS Nenad Borovčani. - Svi naši bokseri su se vrhunski pripremali, svi mogu da iznenade. Ozbiljno su shvatili šansu života, jer pored nagrada koje Vlada Republike Srbije daje našim sportistima za osvajanje medalja, AIBA je prvi put u istoriji olimpijskog boksa odredila nagrade. Tako sada, pored patriotskih pobuda da boksuju za Srbiju, imaju i veliki finansijski motiv.

ZA MEDALjE OD 25.000 DO 100.000 $

PRVAKU sveta u Beogradu sledi pravo bogatstvo. AIBA je obezbedila nagradni fond od 2,6 miliona dolara, posle čega je usledila lavina prijava boksera iz celog sveta, što garantuje izuzetno kvalitetne borbe i paklenu konkurenciju.

Tako nagrada za prvo mesto vredi 100.000 dolara, srebrna medalja donosi 50.000, a obe bronze u svakoj težinskoj kategoriji po 25.000 dolara.

Selektor Milan Piperski veruje da će naših 12 momaka smelo da se upusti ukoštac sa svetskim bokserskim "alama" i na najdostojanstveniji način predstave sebe i Srbiju.

- Spremni smo, a kako se bliži početak, euforija je sve veća. Momci su dugo trenirali za ovaj šampionat, pa su volja i želja da se postigne što bolji rezultat ogromni - poručuje Piperski.

Konkurencija je paklena, za medalju će biti neophodne tri-četiri pobede, a za onu najsjajniju čak pet-šest...

- Srbija skoro 20 godina nema medalju sa najvećih svetskih takmičenja, a svi bismo voleli da se neko sada okiti odličjem. Šanse uvek postoje, a koliko ćemo da uradimo - videćemo. Ne bih da favorizujem nijednog boksera, realan sam, samo verujem da će svi dati maksimum, jer su ambicije najviše - zaključuje Piperski.

Foto: BSS

 

I kapiten Vladan Babić, prekaljeni borac, veruje u sebe i svoje saborce.

- Spremni smo da napadnemo dobar rezultat i medalju u "Štark areni". U poslednjih desetak godina odličje na SP nam izmiče, bukvalno, za jednu pobedu. Mislim da je došlo vreme da se sve to naplati i da osvojimo ne jednu, nego tri medalje - veliki je optimista Babić. - U mojoj, superteškoj, kategoriji biće paklena konkurencija, učestvovaće oko 50 boksera. Ali, spremamo se, kako ja, tako i moje kolege da zablistamo punim sjajem.

AIBA je spremila bogate nagrade za osvajače medalja na SP, ali to, kako kaže kapiten "orlova", nije primarni motiv našim reprezentativcima.

- Finansijske nagrade za osvajače medalja su lepa stvar, ali to nije razlog zašto se bavimo boksom. Za nas u reprezentaciji je čast da se borimo za grb i zemlju. Ja sam odboksovao više od 100 mečeva za Srbiju, bez ikakve naknade - ističe Babić. - Ovo Prvenstvo biće poseban događaj, sa ovolikim zalaganjem države i Bokserskog saveza, možda i jedan od najbolje organizovanih sportskih događaja u poslednjih 15 godina. Zato pozivam publiku da dođe u što većem broju i da nas podrži na putu ka pobedničkom postolju - poručio je srpski superteškaš.

ROJ DžONS: ZGRABITE PRILIKU

JEDAN od promotera SP legendarni Roj Džons Junior, osvajač srebra na OI 1988. u Seulu i profesionalnih titula u četiri težinske kategorije, srednjoj, super srednjoj, poluteškoj i teškoj kategoriji, ne krije ushićenje.

- Svetsko prvenstvo u Beogradu je prilika da neki novi momci, budući šampioni dožive isto što sam i ja u svojoj karijeri i da ih utisak iz "Arene" vodi kroz život u kome će biti hrabri, iskreni, istrajni i dostojni sebe. Iskoristite ovu priliku koja vam se ukazala, zgrabite taj trenutak koji će vam zauvek biti poput zvezde vodilje, osetite sve čari koje sa sobom nosi SP - poručio je Roj Džons Junior. - Do zlatnih profesionanih staza gazi se prvo stazama olimpijskog boksa. Zato je Svetsko amatersko prvenstvo ključ za velika dela i san svakog boksera na svetu.

Takođe, najavljen je dolazak slavnog boksera Majka Tajsona, novog svetskog šampiona Aleksandra Usika, pominje se i čuveni "Roki" - Silvester Stalone, kao i mnoge druge svetske zvezde iz sporta, estrade, filma...

Foto: BSS

 

UMAR KREMLEV, PREDSEDNIK SVETSKE AMATERSKE BOKSERSKE ASOCIJACIJE

UMAR Kremlev, predsednik Svetske amaterske bokserske asocijacije (AIBA), je veliki poštovalac srpskog naroda i naše zemlje i mnogo je učinio da naš glavni grad bude domaćin ovog šampionata.

- SP u Beogradu je fokusna tačka nove istorije sporta. Grandioznom scenskom mašinerijom na svečanom otvaranju 24. oktobra (19.00) srpska prestonica će udariti nove temlje u svetu sporta, zadati novi zadatak planeti kada su u pitanju najveće sportske smotre, Beograd će biti prestonica svetskog sporta. Drago mi je što se ponovo nalazim u Srbiji i želim da pozdravim srpski narod. Čitav svet očekuje ovaj praznik plemenite veštine i svi se aktivno pripremamo za to - istakao je Kremlev, koji je najavio da će se početkom decembra u Istanbulu održati SP za bokserke.

LEGENDARNI OSVAJAČI MEDALjA NA SP 1978. PRUŽILI PODRŠKU SRPSKIM ASOVIMA

PODRŠKU, hrabro srce i gvozdene pesnice poželeli su svojim naslednicima legendarni osvajači medalja na SP 1978. u Beogradu. Na jedan od treninga "orlova" došli su Mirko Puzović, Dragomir Vujković i Tadija Kačar, i preneli svoja iskustva momcima na čijim plećima stoji isti zadatak kao i njima pre 43 godine, kada su čast naše zemlje branili na skupu najboljih boksera planete.

- Poruka je jasna, šampionat boksa je u našoj zemlji, imaćete podršku domaće publike, svi smo uz vas i očekujemo da postignete zavidne rezultate. Od nas ćete imati svu podršku, na vama je da pokažete šta ste do sada radili. Nadamo se da će biti veselja za nas, bar da se osvoji jedna do dve medalje. Boksujete pred svojom publikom, za svoju zemlju i srce bi trebalo da vam je puno, jer to je jedan dodatan motiv. Hvala Bogu da je AIBA dala još dodatni impuls, bogate nagrade, a biće nagrada i od našeg Saveza - rekao je majstor ringa Miodrag Puzović.

I dan danas, posle 43 godine, još se prepričava finalni dvoboj Dragomira Vujkovića i legendarnog Kubanca, trostrukog olimpijskog šampiona Teofila Stivensona. Naš as nije mogao da se odupre čudesnom bokseru, koga su poredili sa legendarnim Mohamedom Alijem, pa je borba vrlo brzo bila završena.

Foto: BSS

 

- Voleo bih da srpski boks postigne zapažene rezultate, svako od nas bi to želeo, jer naš boks bi posle SP tek trebalo da počne da živi i diše punim plućima. Da hale i sale u Prokuplju, Subotici, Kragujevcu, Pančevu, Zrenjaninu i ostalim gradovima naše zemlje ponovo budu ispunjene do poslednjeg mesta, gde je nekada na jednom takmičenju bilo i po 5.000 ljudi. Mi smo ponosan i hrabar narod, koji je navikao na najviše domete naših sportista širom sveta. Sada je pred našim momcima Svetski šampionat i domaći teren, ali taj domaći ring nekome znači, nekome ne, meni nije značio. Pobeđivao sam Rusa u Ukrajini, Amerikanca u sred Amerike, ali i izgubio od Rusa u srcu Beograda. Boks je plemenit, boks je ljubav i viteška veština. Zato, samo hrabro - poručio je bokserski maestro Vujković.

Od Tadije Kačara, jednog od najuspešnijih jugoslovenskih boksera i srpskih sportista uopšte, mnogo toga može da se nauči. Tako je bilo i na druženju sa "orlovima", koji su upijali svaki savet legendarnog šampiona.

- Poruka našim bokserima je da se bore, da koriste sav svoj kapacitet i mentalni i fizički, kako bi uspeli da pobede na takmičenju. Trijumf na SP znači mnogo, a osvajanje medalja znači još više i za boksera i za našu zemlju. Ja sam na svakom takmičenju, bez obzira na to da li sam bio u domaćem ringu ili u gostima, uvek pružao maksimum, odnosno punim kapacitetom počinjao i završavao takmičenje, najčešće uspešno. Imamo iskusnog kapitena i teškaša Babića, možda uz dobar žreb može da osvoji medalju, kao i svaki drugi bokser koji je spreman da pruži svoj maksimum - jasan je stariji od braće Kačar.

Foto: BSS

 

PUZOVIĆ

MIRKO Puzović je trostruki prvak Jugoslavije i Balkana, bronzani na Mediteranskim igrama, dva puta je srebrni na EP, dva puta bronzani na SP, a najveći uspeh u karijeri mu je osvajanje bronzane medalje na Olimpijskim igrama 1984. u Los Anđelesu.

VUJKOVIĆ

DRAGOMIR Vujković je bio juniorski i šest puta seniorski prvak Jugoslavije, petostruki šampion Balkana, dvaput zlatan na Mediteranskim igrama, kao i vlasnik dva srebra sa svetskih prvenstava.

T. KAČAR

TADIJA Kačar je višestruki šampion Jugoslavije, a između ostalih, osvojio je srebro na SP, srebro na OI, sa EP ima dva srebrna odličja, zlato sa Mediteranskih igara, kao i dva zlata sa balkanskih šampionata.

BEOGRAD 1978.

o Fazlija ŠAĆIROVIĆ (bantam kategorija) - srebrna medalja

o Bratislav RISTIĆ (perolaka) osvajač srebrne medalje

o Memet BOGUJEVCI (poluvelter) - srebrna medalja

o Miodrag PERUNOVIĆ (velter) - srebrna medalja

o Slobodan KAČAR (srednja) - bronzana medalja

o Tadija KAČAR (poluteška) - srebrna medalja

o Dragomir VUJKOVIĆ (teška) - srebrna medalja

"ORLOVI 2021"

48 kg: Omer Ametović

54 kg: Tamir Galanov

57 kg: Veljko Gligorić

60 kg: Semiz Aličić

63,5 kg: Fedorov Pavel

67 kg: Vahid Abasov

71 kg: Džejlan Toskić

75 kg: Almir Memić

80 kg: Vladimir Mirončikov

86 kg: Slobodan Jovanović

92 kg: Sadam Magomedov

92+: Vladan Babić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!