PREMINUO POZNATI KOŠARKAŠ! Igrao za Zvezdu i Partizan, uzeo dve uzastopne titule šampiona države

Novosti online

27. 02. 2024. u 09:10

U Beogradu je posle duže i teške bolesti preminuo Milorad Ivačković Ivačko, član šampionske generacije OKK Beograda.

ПРЕМИНУО ПОЗНАТИ КОШАРКАШ! Играо за Звезду и Партизан, узео две узастопне титуле шампиона државе

FOTO: FIBA.Basketball

Ivačković je rođen je u Vršcu 2. juna 1944. Sa 14 godina se doselio u Beograd i pohađao Petu beogradsku gimnaziju. Pored obrazovanja, morao je da završi fakultet jer su roditelji to očekivali od njega, sport mu je bio ogromna ljubav. Igrao je tenis u Crvenoj zvezdi i odbojku u Partizanu.

Prvu loptu otac mu je doneo iz Italije i nije se odvajao od nje. Kako je živeo odmah pored terena OKK Beograda, išao je na sve utakmice i obožavao romantičare. Umeo je da sedi na odžaku sa trubom i navija na utakmicama. Sam je mnogo puta rekao da je u njemu plava krv.

Fasciniran Borom Stankovićem počeo je da trenira u OKK Beogradu, prve patike dobio je od svog idola Slobodana Gordića. Igrao je beka šutera, bio neviđeno brz i fantastičan u kontranapadu, spretan, igrao je odlično i u odbrani i u napadu. Voleo je gostovanja na vrućim terenima u Zadru, Karlovcu, Čačku, Skoplju. Od 1962. do 1973. odigrao je za OKK Beograd 195 prvoligaških utakmica i postigao 996 koševa. Bio je prvak Jugoslavije sa OKK Beogradom 1963. i 1964. godine.

Studirao je Tehnološki fakultet, odsek organska hemija, a diplomski rad branio je kod legende jugoslovenskog vaterpola profesora Milana Galeta Muškatirovića.

Prestao je da igra posle vojske 1. aprila 1973, kad se oženio i dobio prinovu. Našao je posao i javio Miloradu Erkiću da neće ići na pripreme. Posvetio se profesiji i ceo radni vek proveo u fabrici boja i lakova Duga. Kao rekreativac nastavio je da se bavi tenisom i osvojio gotovo 30 turnira među veteranima.

Najveću vrednost bavljenja sportom video je u tome što se u njemu nauči da se gubi, da je poraz deo života i da nije sramota izgubiti. Decu je usmerio na sport da bi naučili životne vrednosti. Jednom "plavi", uvek "plavi", bio je Ivačkov moto.

Datum i mesto sahrane Milorada Ivačkovića biće naknadno objavljeni.

(Sportski žurnal)

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!