UTAKMICA UZ SUZE: Partizan pobedio Megu u meču koji niko ko je bio u Areni neće nikad zaboraviti

Novosti online

22. 01. 2024. u 21:04 >> 20:43

Partizan i Mega odigrali su vrlo emotivan meč 17. kola ABA lige, a epilog utakmice u kojoj su se oba kluba oprostila od svog Dejana Milojevića, prerano preminule legende srpske košarke, bio je, što se rezultata tiče, 112:80 u korist crno-belih. Ipak, ono što će svi akteri, na terenu i tribinama Arene, poneti sa ovog susreta, biće upravo momenti koji su čuvenom i omiljenom "Dekiju" bili posvećeni.

УТАКМИЦА УЗ СУЗЕ: Партизан победио Мегу у мечу који нико ко је био у Арени неће никад заборавити

FOTO: M. Vukadinović

Pre nego što je iko od navijača ušao, na stolici uz parket bio je postavljen Milojevićev dres iz vremena kada je igrao za Partizan, a na sedištu - bela ruža.


Kako je ko u najveću srpsku dvoranu ulazio, bilo je jasno da je urodio plodom apel organizatora da se dođe u crnim majicama ili duksevima, a to su učinili svi odreda, i ljubitelji košarke, i članovi Dekijeve porodice, i njegovi bivši saigrači, treneri, prijatelji... (i, svi oni - učestvovali su u obaranju rekorda ABA lige po broju gledalaca na jednom meču regionalnog prvenstva u košarci).

Dva minuta je trajao aplauz upućen Milojeviću nakon što je emitovan kratki dokumentarac o njemu. Skoro pet minuta skandiranje. A onda i "stroboskop" baklje, uz veliki barjak na dve motke sa likom jednog od najvoljenijih ljudi iz naše košarke, koji je u 46. godini preminuo iznenada, od srčanog udara tokom večere sa ostalim članovima Golden Stejt voriorsa, kluba u kome je bio pomoćni trener i s kojim je postao NBA šampion pre nego što je titulu uzeo njegov najpoznatiji đak, Nikola Jokić.

Sa zakašnjenjem od skoro deset minuta utakmica je počela, i to obostrano dobrim naletima. Ali, sva nadanja gostiju da bi mogli do novog podviga protiv Partizana (Mega je u uvodnom delu sezone u Hali sportova pobedila sa 88:86), srušena su početkom druge deonice.

U nju su gosti ušli sa +2, a Partizan ju je otvorio serijom od 10:1 za dva i po minuta, predvođen Džejmsom Nanelijem koji je čak pet trojki u nizu dao na ovoj utakmnici i to bez promašaja. Čak i kada bi rivali dočekali njegov kiks sa distance, nastavljali bi da pogađaju drugi (Ponitka, pa Doužer, doneli su 46:33), pa je počelo vrlo jasno da se nazire kome će pripasti ceo plen sa ovog meča. A svaka dilema otklonjena je kada je Naneli, za samo 14 minuta na parketu, i pre kraja poluvremena ubacio svoju sedmu trojku (iz devetog pokušaja), da bi se na veliki predah otišlo uz ogromnih 59:39 za ekipu Željka Obradovića koja je drugu četvrtinu dobila sa čak 34:13.


Megin pokušaj da nešto bržom igrom, a i maksimalnim korišćenjem svog najraspoloženijeg za igru člana, Uroša Plavšića, uzdrma favorita - bio je samo privremeno uspešan, jer su ulazak u igru Frenka Kaminskog, ali i iz minuta u minut bolje izdanje oporavljenog Alekse Avramovića, uneli stabilnost u igru Partizana, koji je mirno došao do trijumfa.


ABA liga - tabela

Posle ovog meča, na tabeli ABA lige Crvena zvezda i dalje vodi sa učinkom 15-2, a prvi pratioci su joj Partizan sa 13-4, te za njim Budućnost i Cedevita Olimpija sa po 12-5. Mega je na deobi šestog mesta sa Zadrom, koji takođe ima 9-8.

A sada - večiti derbi!

Sledećeg vikenda, u nedelju, na programu je večiti derbi, a domaćin će, u terminu od 19 časova, biti Crvena zvezda. U prvom ovosezonskom ABA meču, Partizan je pobedio crveno-bele sa 98:87.

Pre toga, Partizan će u petak od 20.30 u Evroligi ugostiti ekipu Žalgirisa, a dan više za pripremu za derbi će imati Zvezda, ali će ona svoj evroliaški meč, u četvrtak od 20 protiv Albe, igrati u inostranstvu, u Berlinu.

ABA liga, 17. kolo - statistika

Partizan - Mega 112:80 (25:26, 34:13, 26:23, 27:18)

Partizan: Ledej 9p, 2sk, 2as, 1uk, Avramović 9p, 5as, 2sk, Koprivica 8p, 2bl, Panter 2p, 3as, 2sk, Smailagić 9p, 3uk, 2as, 2sk, Jaramaz 3, Naneli 24p (trojke 8/15), 5sk, 2as, Trifunović 10p, 5sk, 4as, 1uk, Doužer 9p, 3sk, Ponitka 0p, 4sk, 3as, 3uk, Kaminski 14p, 2sk, 2as, 2uk, Kaboklo 6
Mega: Paunović, Miljenović 6p, 4as, 3sk, Jelavić 16p, 6uk, 4sk, 1as, Marković, Popović 1, Milutinović, Iljasoglu 16p, 5as, 4sk, Đurišić 13p, 8as, 3sk, Kovačević, Gnjidić 2, Plavšić 26p (šut za dva 9/13, za tri 1/1), 4sk, Malovec

Kraj! Partizan - Mega 112:80

40' - "Grobari" skandiraju "Ovo je pobeda, pobeda za Miloja!"

39' - Avramović lepim prodorom i pogotkom stiže do devet poena (uz tri asistencije) na povratku posle povrede. Sada već i četvrta asistencija, za alej-up zakucavanje Koprivice u kontri - 109:76.

38' - Nikola Đurišić u kontri, posle oduzimanja lopte Jaramazu, daje koš, a Jarmaz ga faulira - 101:73. "Grobari", dok se čeka slobodno bacanje, ponovo skandiraju "Milojević Dejan!" kao i pred početak utakmice.

Foto: Printskrin/Arena sport

37' - Ponitka krade loptu rivalima, Ledej u kontri "diže" loptu za Balšu Koprivicu koji zakucava hvatajući je u letu. Umalo da nezgodno doskoči, ali, srećom po njega i crno-bele, nije bilo povrede. Gosti traže tajmaut, sada gube sa 29 razlike...

36' - Uz povike navijača "Naneli, Naneli!" Amerikanac izlazi iz igre. Postigao je 24 poena, trojke šutirao 8/15, a za dva 0/2. Imao je i šest skokova, te dve asistencije. 

35' - Kaminski uživa na parketu. Već je dao 14 poena, a ubacio je i drugu trojku (iz drugog pokušaja) - 93:69  je za crno-bele.

33' - Pogađa Pi-Džej Doužer trojku, Partizan vodi sa 90:69, trener Mege, Marko Barać, traži tajmaut. Njegovi igrači su postigli prvih sedam poena u 4. četvrtini, a onda primili pet u nizu.

30' - Kraj treće deonice. Uz čak osmu trojku Džejmsa Nanelija, Partizan se vratio do ogromne prednosti, sa 85:62 odlazi na veliki predah posle serije od 15:9 u poslednja tri minuta (šest poena je dao Kaminski, a po trojku pomenuti Naneli i, na oduševljenje "grobara", oporavljeni Avramović).

26' - Na oduševljenje "grobara", koji su pre minut pozdravili ulazak u igru Frenka  Kaminskog, upravo on pogađa trojku za 70:53.

25' - Mega je opet u naletu. Smanjuje iz akcije u akciju zaostatak, a sada on iznosi 65:51 nakon što je njen najraspoloženiji igrač na ovom meču, Uroš Plavšić ubacio trojku (i stigao do 20 poena). Željko Obradović vraća u igru strelca sedam dalekometnih pogodaka, Džejmsa Nanelija.

Džejms Naneli na ABA utakmici Partizan - Mega / FOTO: M. Vukadinović

23' - Malo je sporiji ritam, bar što se dobrih ofanzivnih poteza tiče, na startu drugog poluvremena, rezultat je 63:44 posle pogotka Jelavića, pa promašene trojke Ledeja.

22' - Greše još jednom domaćini, Trifunović ne pogađa sa poludistance, iz teške pozicije, a Đurišić promašuje iz prodora i pored lepog dodavanja Plavšića. Potom - pogodak, i to Trifunovićevog sa distance, sa desne strane, za 62:42.

21' - Posle samo 39 sekundi, a tri primljena poena, od čega jedan sa linije penala, a preostala dva zakucavanjem Plavšića u kontri za mini seriju Mege od 3:0, trener Partizana Željko Obradović traži tajmaut. Na semaforu je 59:42.

Željko Obradović, trener Partizana, tokom meča sa Megom u ABA ligi / FOTO: M. Vukadinović

21' - Druga polovina ovog meča je upravo počela. 

UTAKMICA ZA ISTORIJU! Partizan i Mega - meč na kome je oboren rekord ABA lige po broju gledalaca!

Kraj poluvremena! Kakva deonica Partizana - 34:13 ju je dobio domaćin, koji na velikom predahu vodi sa 59:39. Partizan je za dva poena šutirao sa nestvarnih 70,6% uspešnosti, a maltene isto tako i a tri - 9/13, odnosno 69,2%. Apsolutni junak utakmice je Džejms Naneli sa sedam trojki iz devet pokušaja (21 poen za 14 minuta igre), dok su Kaboklo i Doužer (imao sjajnu asistenciju iz odbrane, uz piruetu) postigli po šest. Kod Mege se istakao Uroš Plavišić sa 15 poena, dok je Iljasoglu posle ranih trojki zastao na osam poena, a Jelavić dogurao do sedam.

19' - Naneli ne samo da pogađa koš, već i pronalazi saigrače odlično, Smailagić hvata loptu u letu i poentira, 54:37 za Partizan. Kakva četvrtina crno-belih...

17' - Neverovatni Naneli... 50:36 donosi svojom šestom trojkom (iz sedam šuteva)

16' - Posle pet trojki u nizu, Naneli promašuje prvi put. ali, njegov tim, Partizan, vodi sa velikih, velikih 46:33, jer je u međuvremenu Ponitka pogodio s distance, a Doužer za dva poena.

14' - Šou Džejmsa Nanelija! Četvrta trojka iz četvrtog pokušaja, pa peta iz petog! Rezultat je 41:31 i jedino što kvari ugođaj crno-belim navijačima je nezgodno "proklizavanje" Zeka Ledeja. Ostao je jedno vreme na parketu, a onda se pridigao i napustio igru.

Foto: Printskrin/Arena sport

13' - Najveća prednost Partizana, Trifunović asistira Kaboklu za zakucavanje, semafor pokazuje 35:27. To je serija 10:1 kojom su izabranici Željka Obradovića otvorili drugu četvrtinu, za malo više od dva i po minuta.

12' - Daleko bolji početak Partizana u drugoj, nego u prvoj četvrtini. Nova trojka Nanelija donosi 33:27 domaćinu, posle čega nova izuzetno dobra odbrana crno-belih kvari planove suparnika i domaćin osvaja loptu.

11' - Dobra odbrana crno-belih donosi im i oduzetu loptu i trojjku Nanelija - 28:26.

Kraj prve četvrtine. Posle izuzetno emotivnih scena, a onda i zanimljivih deset minuta košarke, Mega vodi sa 25:26.

10' - Ne da se Mega. Vraća prednost na početku poslednjeg minuta uvodne deonice, 24:26 je rezultat posle koša i dodatnog bacanja Plavšića.

9' - Ledej pogotkom za dva, a onda Avramović slobodnim bacanjima, donose Partizanu preokret, 24:23. Serija 4:0 posle Obradovićevog tajmauta.

8' - Dve trojke su dali igrači Partizana, a sad drugu daju i igrači Mege, Jelavec za 20:20. Tačnije, gosti dolaze i do treće - svoju drugu je upravo ubacio Iljasoglu, pa Željko Obradović, trener crno-belih, traži tajmaut, jer je rival napravio seriju od 6:0 i vodi 20:23.

7' - Iljasoglu nastavlja odličnu igru Mege, trojkom donosi +2 gostima posle pogotka Ledeja, ali em Kevin Panter na drugoj strani terena daje oba slobodna bacanja, em gosti prave prekršaj u napadu, em Naneli pogađa trojku - 20:17

Najnovije fotografije "Novosti" iz Arene, sa meča Partizana i Mege, pogledajte u novoj foto-galeriji:

6' - Panter, Kaboklo, Ledej i Avramović su se pridružili Trifunoviću, jedinom preostalom članu startne petorke Partizana, a crno-beli baš preko njega dolaze do 13:11. Prethodno je Miljenović probio obe linije odbrane domaćih i poentirao.

5' - Prvi put posle teške povrede u ekipi Partizana je na parketu i Aleksa Avramović. A dok se meč ne zahukta posle onih emotivnih scena, evo i prvih fotografija "Novosti" sa lica mesta:

4'- Raspucali su se odjednom i domaćini i gosti, semafor pokazuje 9:6 za Partizan (posle trojke Jaramaza, pa pogodaka Plavšića, a onda Koprivice na drugoj strani).

3' - Tek na isteku trećeg minuta Partizan drugi put poentira  (Koprivica), ali su u međuvremenu domaćini podigli nivo igre u odbrani i zaustavili tri naleta suparnika - 4:4 je rezultat.

2' - Gosti su iskoristili uvodna dva napada, crno-beli preko Doužera samo prvi od svoja dva, pa je na semaforu 2:4 pre nego što je Andrija Jelavić u napadu faulirao Smailagića.

19.08 - Utakmica je počela! U sastavu Partizana je i oporavljeni Aleksa Avramović.

Foto: Printskrin/Arena sport

19.07 - Sudije su pozvale aktere da pristupe utakmici, i to najpre stajanjem oko centra igrališta, kako bi se odala počast Dejanu Milojeviću. Svi u Areni su ustali...

19.06 - "Otiš'o si Miloje, ostala je tuga, uvek će te voleti grobari sa Juga", skandiraju svi u dvorani.

Foto: Printskrin/Arena sport

19.05 - Pet minuta traje ovaj aplauz, pa skandiranje. Meč još ne može da počne... Izuzetno emotivno je u Areni.

Foto: Printskrin/Arena sport

19.00 - Posle dvominutnog aplauza, "grobari" su upalili bele "stroboskop" baklje i počeli da skandiraju "Milojević Dejan", što je prihvatila cela Arena. I to traje već više od dva, tri minuta. Potresno... Suze su mnogima u oku...

Foto: Printskrin/Arena sport

18.55 - Nema uobičajene muzike pred početak Partizanovog meča. Tajac je u hali. Počinje kraći dokumentarni video prikaz Dejana Milojevića tokom njegovih dana u crno-belom taboru.

Bivši treneri i igrači Partizana u majicama posvećenim Dejanu Milojeviću / Foto: Printskrin/Arena sport

Ne propustite: NAJPOTRESNIJA SCENA U ARENI: Na utakmici Partizan - Mega ovako izgleda "mesto za Dejana Milojevića" (FOTO)

Važnost utakmice (jer sledi - derbi)

Na tabeli ABA lige Crvena zvezda  vodi sa učinkom 15-2, prvi pratioci su joj Budućnost i Cedevita Olimpija sa po 12-5, dok Partizan, koji je odigrao meč manje, ima 12-4. Mega je sedma sa 9-7.

Sledećeg vikenda, u nedelju, na programu je večiti derbi, a domaćin će, u terminu od 19 časova, biti Crvena zvezda. U prvom ovosezonskom ABA meču, Partizan je pobedio crveno-bele sa 98:87.

Uoči meča Partizana i Mege

Dejanu Milojeviću, bivšem centru FMP-a, Budućnosti i Partizana između ostalih, a potom treneru Mege, Budućnosti i u trenutku smrti članu stručnog štaba Golden Stejta, pozlilo je u jednom restoranu u Solt Lejk Sitiju.

Tamo su Voriorsi u predstojećoj noći, između srede i četvrtka trebalo da igraju sa Jutom. Međutim, taj i naredni meč "ratnika"  (protiv Dalasa) su odloženi jer je Dejan Milojević preminuo. Njegova smrt je potresla mnoge, a KK Partizan je odmah potom odlučio da sa meč sa Megom bude besplatan ulaz. Tome je, u kratkom saopštnju dodao i sledeće: 

"Miloju u čast!

Pozivamo sve navijače da dođu u crnim majicama ili duksericama", apelovali su crno-beli pred meč regionalnog prvenstva.

"I najveći borci nekada odlaze...


Nakon što je KK Partizan primio vest da je nekadašnji igrač i kapiten crno-belih, legendarni Dejan Milojević imao težak srčani udar tokom večere u Solt Lejk Sitiju, gde se nalazio sa svojim NBA klubom, a kasnije tokom dana da je jedan od najvećih boraca kog su košarkaški tereni u Srbiji i regionu ikada videli - preminuo, oglasio se na ovaj način:

"Rođen u Beogradu, 15. aprila 1977. godine, Dejan Milojević je košarkom počeo da se bavi u KK Beovuk. Potom, Milojević je igrao za FMP i podgoričku Budućnost, odakle prelazi u KK Partizan, sa kojim osvaja dve titule nacionalnog prvaka. U dresu Partizana, Milojević je na utakmici Evrolige, 2. decembra 2004. godine imao rekordni indeks korisnosti 55 protiv Olimpijakosa (35 poena, 14skokova). Uz brojna individualna priznanja i kapitensku traku, Milojević je srca navijača Partizana osvojio kao beskompromisni borac i čovek koji je bio spreman da na terenu ostavi i poslednji atom snage.

Nakon Partizana, Milojević je još igrao za Valensiju i Galatasaraj odakle je u leto 2009. ponovo stigao u redove crno-belih. Ipak, zbog povrede kolena, Dejan je 1. septembra 2009. godine objavio kraj igračke karijere.

Osim na klupskom planu, Dejan Milojević je bio uspešan i u dresu reprezentacije SR Jugoslavije sa kojom je 2001. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Takođe, sa U22 selekcijom, Milojević je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Italiji. 

Svoju trenersku karijeru, Milojević je započeo u KK Mega gde je radio od 2012. do 2020. godine. Potom je radio i u Budućnosti, da bi od 2021. godine do danas bio asistent Stivu Keru u ekipi Golden Stejt voriorsa.

Od 2019. do 2021. godine, Dejan Milojević je bio asistent selektora Igora Kokoškova u košarkaškoj reprezentaciji Srbije. 

U ime KK Partizan, reči saučešća porodici Milojević je uputio predsednik crno-belih, Ostoja Mijailović:

„Veoma me je potresla vest koju sam primio o preranom odlasku velikog Dejana Milojevića. Bio je istinski borac i čovek za primer. Neko na čiji su se karakter ugledali mnogi klinci koji su kasnije postali novi košarkaški idoli. Porodici Milojević i svim ljudima kojima je Dejan prirastao srcu upućujem reči saučešća“, izjavio je Mijailović.

Vreme i mesto sahrane Dejana Milojevića, biće saopšteni naknadno", navodi se u saopštenju crno-belih.

BONUS VIDEO: Oni su naš ponos! Posle Đokovića, Jokiću uručeno značajno priznanje

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!