ZVEZDA PALA U PIREJU: Olimpijakos pobedio u crveno-belom okršaju

Novosti online

16. 11. 2023. u 22:17 >> 20:05

KOŠARKAŠI Crvene zvezde poraženi su od Olimpijakosa u Pireju sa 88:83 (20:23, 25:21, 19:9, 24:30) u 9. kolu Evrolige, pa su iz dve utakmice u duploj nedelji ostvarili polovičan učinak 1-1.

ЗВЕЗДА ПАЛА У ПИРЕЈУ: Олимпијакос победио у црвено-белом окршају

Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Beogradski crveno-beli odlično šuterski otvorili meč. U tome je prednjačio Nemanja Nedović sa dva pogođena dalekometna hica. Ipak, domaćin je imao odgovor u vidu raspoloženih Mustafe Fala i Aleka Pitersa.

Meč je u prvom poluvremenu uglavnom bio izjednačen, a najveću razliku koja je iznosila osam poena imali su gosti - 31:39. No, od tog momenta Olimpijakos je podigao agresivnost u odbrani i uspeo je brzo da istopi to vođstvo.

Utisak posle prve dve četvrtine je da je Zvezda mogla da vodi, jer je igrala dobro tokom većeg dela u prvih 20 minuta. Na odmor je sa minimalnom prednošću otišao domaćin - 45:44.

Treća četvrtina bila je presudna za ishod ovog susreta. Olimpijakos je odigrao neverovatnu odbranu u tom kvartalu, rivala je sveo na devet poena, a postigao je 19, te je razlika na startu poslednjeg kvartala bila dvocifrena - 64:53.

U četvrtom periodu su izabranici Janisa Sferopulosa uspeli da postignu 30 poena. U jednom momentu su čak došli u situaciju da u potpunosi uvedu utakmicu u neizvesnu zaršnicu. Pri rezultatu 80:75 Rokas Gedraitis je promašio otvorenu trojku za minus dva. Litvanac je imao veoma loše šutersko veče van linije 6,75 - 0/5.

Probala je Zvezda u penal završnici da dođe do velikog preokreta, ali igrači Olimpijakosa su bili sigurni sa linije penala i upisali su novi trijumf u elitnom takmičenju.

Najefikasniji kod pobednika bio je Alek Piters sa 28 poena, pratio ga je Ajzea Kenan sa 15. Na drugoj strani Nemanja Nedović je postigao 26 poena, dok je Miloš Teodosić dodao 15.

Zvezda trenutno ima učinak 3-6, a grčki klub 5-4. Crveno-beli u narednom kolu dočekuju Armani, ekipa iz Pireja dočekuje Žalgiris.

Olimpijakos - C. zvezda 88:83 (20:23, 25:21, 19:9, 24:30)

Dvorana: "Mira i prijateljstva". Gledalaca: oko 7.000. Sudije: Olefs Latiševs, Tomaš Traviski, Josip Radojković.

Olimpijakos: Vokap 6, Kenan 15, Luncis 3, Larencakis 7, Rozakeas, Papas, Fal 14, Papanikolau 11, Brazdeikis 2, Piters 28, Sikma 2, Tanulis.

C. zvezda: Lazarević, Teodosić 15, Davidovac 5, Mitrović 8, Tobi 7, Bolomboj 7, Ilić, Nedović 26, Gedraitis 6, Kuzmić, Jago 9.

 

Četvrta četvrtina: Olimpijakos - Zvezda 88:83

40' - Završena je utakmica u Pireju i Olimpijakos je ostvario trijumf.

40' - Brz koš Zvezde za 85:80. Ipak, gosti su pred porazom. Trojku je pogodio Nedović, ali na liniju penela će Papanikolau na 11,4 sekunde do kraja. Oba je pogodio.

40' - Propustili su gosti veliku šansu da uvedu meč u potpunu neizvesnost. Piters je nastavio da zatrapava koš rivala. Pogodio je trojku Teodosić, a tehničku je dobio Nedović zbog gaženja linije isto kao što je u Barseloni svirano Mitroviću. Tajm-aut je zatražio Barcokas na 41,7 sekundi do kraja. Vokap je bio polovičan sa linije penala.

39' - Otvorenu trojku je imao Gedraitis i nije bio precizan. Ne koristi Zvezda poklone rivala da se u potpunosti vrati u meč.

38' - Trojku sa preko osam metara je pogodio Nedovića, a da stvar po goste bude još bolja je to da je Fal napravio faul. Bek Zvezde je pogodio i dodatno bacanje - 80:72. Novi šut van linije 6,75 pogađa Jago i pravi seriju 9:0. Opet je prinuđen da tajm-aut zatraži Barcokas.

37' - Kapitenski je krenuo da igra Papanikolau i osim dobre odbrane igra veoma dobro i u napadu. Nije napad crveno-belih izledao idealno, ali Gedraitis je uspeo da poentira.

36' - Trojka za Zvezdu. Jago je šutirao sa visokim lukom preko Fala. Odmah je Barcokas pozvao minut odmora. Ne želi ništa da prepusti slučaju.

35' - I kad poentira Zvezda ne može da odbrani na drugoj strani u ovim trenucima ništa. Piters je nastavio da pogađa. Posle nove trojke došao je do 25 poena i tajm-autom je morao da reaguje Sferopulos.

34' - Uspeo je Bolomboj da se snađe i pogodi pod košem rivala. Drugu trojku je pogodio Papanikolau.

33' - Trojku je vratio Luncis koji je šutira trojke 1/9. Konačno da i Fal nešto ne uradi u napadu. Napravio je faul u napadu nad Bolombojem.

32' - Kenan je iskoristio lošu komunikaciju Nedovića i Gedraitisa u odbrani i došao do lakih poena. Sada iz drugog kornera trojku pogađa za goste Tobi.

31' - Teodosić je promašio trojku na startu poslednjeg kvartala. Istom merom je uzvratio Papanikolau. Ostao je sam u desnom korneru Davidovac i pogodio je trojku.

Treća četvrtina: Olimpijakos - Zvezda 64:53

30' - Krenuo je Nedović na prodor i uspeo je poentira pod faulom Sikme. Bek gostiju je pogodio i dodatno bacanje. Završena je treća četvrtina koju je Olimpijakos dobio 19:9. Odlična odbrana domaćeg tima omogućila mu je da ima dvocifrenu prednost pred poslednji kvartal.

Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

29' - Sve teža situacija za crveno-bele. Kenan je opet bio precizan van linije 6,75. Morao je tajm-aut da zatraži Janis Sferopulos. Dobar napad Zvezde, ali Nedović je promašio otvorenu trojku. Ali, na drugoj strani pogađa Papanikolau.

28' - Prvi put je dvocifrena prednost na meču nakon što je Piters pogodio oba slobodna bacanja. Konačno poeni za goste, Teodosić je pogodio trojku.

27' - Beogradski crveno-beli su postili samo tri poena u ovom kvartalu. To koristi Olimpijakos i posle trojke Kenana ide na +8 - 55:47.

26' - Veoma kvalitetnu odbranu igra Olimpijakos i Zvezda veoma teško dolazi do poena. Možda se nešto promeni posle televizijskog tajm-auta. Dva puta je Fal zaustavljen, ali treći put je to urađeno uz faul. Centar domaćeg tima je promašio oba bacanja.

25' - Inteligentan potez Teodosića. Napad je isticao, ali je iskusni plejmejker uspeo da natera Vokapa da ga faulira pri šutu. Bivši kapiten reprezentacije Srbije je bio polovičan sa linije penala. Lepu fintu šuta je napravio Piters i pogodio je šut sa poludistance.

24' - Ukrao je Mitrović loptu i poentirao u kontri. Ipak, gosti igraju dobro u odbrani i ne dozvoljvaju protivniku da se odlepi.

23' - Muči se Zvezda u napadu u drugom delu susreta. Nisu uspeli za tri minuta da postignu nijedan koš.

22' - Nastavlja Fal tamo gde je stao u prvom poluvremenu. Opet je iskoristio visinsku prednost i došao je do lakih poena. Posle trojke Pitersa domaćin je došao na +6 - 50:44.

21' - Prve napade u trećem periodu ekipe nisu realizovale. Na jednoj strani trojku je promašio Kenan, a na drugoj Nedović.

Druga četvrtina: Olimpijakos - Zvezda 45:44

Što se tiče statistike prvog poluvremena Olimpijakos za dva šutira 12/19 (63,2%), dok su za tri na 6/13 (46,2%), sa linije penala je grčki tim šutirao 3/5 (60%). Zvezda sa druge strane za dva šutira 9/18 (50%), za tri 7/16 (43,8%), a slobodna bacanja 5/7 (71,4%). Domaćin je bio bolji u skokovima 18:15, ali i u asistencijama 14:6.

20' - Težak šut sa poludistance je pogodio Brazedikis. Odmah je minut odmora pozvao Sferopulos. Ni Zvezda ni Olimpijakos nisu iskoristili poslednje napade u prvom poluvremenu.

19' - Još jedan dobar napad grčkih crveno-belih koji je poenima okončao Fal. Teodosić je na drugoj strani na iskustvo izvukao dva bacanja, oba je pogodio i prekinuo period bez poena svoje ekipe. Nastavlja Fal da pogađa, ali nastavlja i Nedović. Uspeo je da poentira iz prodora i to pod faulom. Pogodio je i dodatni penal.

18' - Upala je Zvezda u prazan hod i muči se da dođe do poena. To rival koristi i dolazi do izjednačenja - 39:39.

17' - Larencakis je bio polovičan sa linije penala. Zanimljivo to je bio njegov prvi promašen penal u Evroligi. Do ova dva pokušaja je imao 15/15. Mitrović je promašio oba bacanja. Dobro igra i Larencakis. Probio je lako Nedovića i poentirao pod faulom. Slobodno bacanje će izvesti posle tajm-auta Janis Sferopulosa. Bio je krilni igrač domaćeg tima precizan sa crte.

16' - Promašio je Jago flouter, ali Tobi je pokupio promašaj i poentirao. Na drugoj strani se Sikma upisao u strelce. Nije ga dobro pratio Tobi i to je bivši igrač Albe iskoristio za lake poene.

15' - Neverovatno igra Piters tokom dosadanjeg dela sezone. Opet je pogodio trojku i pokazao u kakvoj je formi. Uspela je i Zvezda da poentira preko Gedraitisa koji se snašao u gužvi i došao do prvih poena.

14' - Sjajno igra Zvezda. Jago je probio uposlio Mitrovića koji je poentirao na drugi obruč.

13' - Trojka Larencakis, pa trojka Teodosić. Odmah tajm-aut traži Jorgos Barcokas. Odlično crveno-bele služi šut za sada - 28:33.

12' - Nije Vokap neki šuter za tri poena, ali sada je pogodio. Na drugoj strani je Tobi ostvario dobru poziciju pod košem i uspeo je to da iskoristi i upiše se u strelce. Jago je pogodio prvu trojku. Ostavio mu je rival malo prostora i Brazilac je to kaznio i pogodio.

11' - Opet Fal. Vrlo lako poentirao visoki Francuz. Opet je popravio promašaj saigrača. Tobi je promašio otvorenu trojku, Mitrović je uhvatio loptu i izborio se za dva bacanja. Centar gostiju je oba puta bio precizan.

Prva četvrtina: Olimpijakos - Zvezda 20:23

10' - Promašio je trojku Teodosić, no Mitrović je bio tu i poentirao iz ofanzivnog skoka, te je omogućio gostima da sa tri poena prednosti odu na pauzu posle prve četvrtine - 20:23.

9' - Promašio je Papanikolau, ali Fal je uvek tu i vratio je loptu u koš. Potom je Kenan postigao drugu trojku i vratio vođstvo Olimpijakosu, ali vratio je istom merom Teodosić.

8' - Prvi šut van linije 6,75 je uzeo Kenan i pogodio. To je omalenom Amerikancu najjače oružje u igri. Koristi Olimpijakos visinu Fala koji opet poentirao. A trojku iz desnog kornera je pogodio i Bolomboj.

7' - Piters je uspeo da poentira pod košem. Nedović nastavlja da rešeta. Jago je potom probio odbranu rivala i uposlio Bolomboja za snažno zakucavanje.

5' - Posle dva promašaja Nedović je postigao drugu trojku na utakmici i već je na osam poena. Veoma dobro je bek crveno-belih otvorio utakmicu.

4' - Dobar napad Olimpijakosa koji je posle poena Pitersa povećao seriju na 6:0. Zvezda nije realizovala nekoliko dobrih napada.

3' - Ostao je Piters sam u levom korneru to je iskoristio i postigao prvu trojku za domaćina na utakmici. Na drugoj strani Jago nije uspeo da uzvrati istom merom. Kenan se sa linije penala upisao u strelce, ali bio je polovičan.

2' - Podigao se Nedović u ranoj fazi napada na šut i pogodio je daleku trojku. Potom je ukrao loptu i poentirao u kontri.

1' - Prve poene na utakmici postigao je Davidovac posle asistencije Jaga. Na drugoj strani je Fal iskoristio visinsku prednost i došao je do lakih poena.

Olimpijakos meč počinje u petorci: Tomas Vokap, Ajzea Kenan, Kostas Papanikolau, Alek Piters i Mustafa Fal. Crveno-beli duel počinju u sastavu: Jago dos Santos, Nemanja Nedović, Stefan Lazarević, Dejan Davidovac i Džoel Bolomboj.

Uoči meča:

Beogradski crveno-beli žele da nastave niz trijumfa protiv crveno-belih iz Pireja. Trenutno on iznosi četiri pobede, po dve su ostvarene kod kuće i u gostima.

Sa druge strane Olimpijakos to želi da prekine i nema sumnje da na parketu tokom 40 minuta ovo neće biti "bratski derbi". No, na tribinama se može očekivati bratsko navijanje od strena pristalica oba kluba.

Ipak, oba trenera pred ovaj meč imaju dosta problema sa povredama. Jorgos Barcokas neće moći da računa na Šekila Mekisika, Nikolu Milutinova i Najdžela Vilijamsa-Gosa. Na drugoj strani Janis Sferopulos će biti lišen pomoći Adama Hange, Branka Lazića, Šabaza Nejpira i Marka Simonovića.

Za Zvezdu je važno videti koliko će moći da pruži Jago dos Santos koji se povredio na utakmici sa Fenerbahčeom. On je otputovao za Grčku, ali ostaje da se vidi koliko će dobiti minuta na ovom susretu.

Baš kao i tim sa Malog Kalemegdana i Olimpijakos je u utorak trijumfovao u Beogradu. Ekipa iz Pireja je bila bolja od Makabija (74:79) i tako je prekinula seriju od dva poraza u Evroligi.

Zvezda u ovaj meč ulazi sa učinkom 3-5, a grčki velikan 4-4.

BONUS VIDEO: Srbi teško prihvataju da neko nešto bolje radi od njih, zbog ovoga su momci šampioni

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)