GEN MAMBE I SNAJPERSKA PRECIZNOST: DŽejson Tejtum, američki adut za MVP nagradu u trci sa strancima

Grujica KELIĆ

02. 02. 2023. u 14:57

KADA je učiteljica u prvom razredu osnovne škole pitala Džejsona Tejtuma šta hoće da bude kad poraste, kao iz topa je odgovorio: "NBA košarkaš, naravno". Na to mu je ona uzvratila da bude realniji i promeni svoje snove. Danas je 24-godišnji momak iz Sent Luisa prva zvezda Boston Seltiksa, najuspešnije franšize u najkvalitetnijoj ligi sveta i jedan od glavnih kandidata da posle dve godine Nikolu Jokića svrgne sa MVP trona.

ГЕН МАМБЕ И СНАЈПЕРСКА ПРЕЦИЗНОСТ: Џејсон Тејтум, амерички адут за МВП награду у трци са странцима

FOTO: Profimedia

I glavni američki adut za prestižno priznanje u borbi sa Evropljanima - našim Džokerom, Slovencem Lukom Dončićem, Grkom Janisom Adetokumbom i Kameruncem Džoelom Embidom.

Tejtum u svojoj šestoj sezoni beleži najbolje brojke u karijeri (prosek od 31,1 poen, 8,7 skokova i 4,4 asistencije po meču) i najzaslužniji je što su Kelti trenutno lideri Istočne konferencije, a ujedno i cele lige. Lična statistika nekadašnjeg studenta Djuka iz godine u godinu raste, kao i timski rezultati. Lani je Boston upravo najviše uz pomoć Tejtuma i Džejlena Brauna prvi put od 2010. godine stigao do velikog finala, gde je izgubio od Golden stejta (4:2). Još kada su ga na draftu 2017. izabrali sa treće pozicije, Seltiksi su u Tejtumu videli igrača koji nakon 2008. godine može da ih dovede do toliko željenog 18. šampionskog naslova.

Da je za sve to bio predodređen i da mu košarka teče u venama pokazuje i njegovo porodično stablo. Njegov otac, Džastin Tejtum, igrao je košarku na Univerzitetu Sent Luis, dok mu je majka Brendi pohađala isti koledž i tamo diplomirala pravo. Par je dobio Džejsona dok su još bili studenti. Džejsonov kum je Lari Hjuz, bivši NBA igrač, a rođak je bivšeg igrača, sada trenera LA Klipersa Tajrona Lua.

U godinama odrastanja uzor mu je bio Kobi Brajant, od koga je imao priliku da uči u svojoj ruki sezoni, pošto mu je legendarni as bio mentor po penzionisanju.

- Želim da budem Kobi - Džejson navodi Brajanta kao razlog zašto je počeo da igra košarku.

Imao je oko deset godina kada je počeo da proučava njegove poteze i dodaje ih u svoju igru. Međutim, nije samo to što je nosio njegove patike, već su i njegovi treneri rekli da u sebi poseduje takozvani mamba mentalitet. Taj neutaženi poriv da bude najbolji.

Priznao je i da je briznuo u plač kada je Brajant 2020. nesrećno izgubio život, dok je prošle sezone tokom plej-ofa konstantno na laktu nosio traku sa brojem 24 u njegovu čast. Lani je, takođe, postao najmlađi igrač u istoriji NBA koji je postigao 900 trojki, čime je to učinio sa 24 godine i tako nadmašio prethodni rekord, koji je postavio Bredli Bil sa godinu dana više.

Tejtum je postao prvi igrač u istoriji lige koji je zabeležio više utakmica od najmanje 45 poena, deset skokova i osam postignutih trojki. Uz to je postao šesti igrač koji je imao više utakmica sa 45+ poena i deset ili više skokova, dok je napravio samo jednu izgubljenu loptu. Pridružio se tako Entoniju Dejvisu (šest takvih utakmica), Majklu Džordanu (tri), Janisu Adetokumbu (tri), Kobiju Brajantu i Karmelu Entoniju (po dve).

Do sada je Tejtum upisao tri Ol-star nastupa, dok je prošle takmičarske godine prvi put uvršten u idealnu petorku, i pride je proglašen za MVP finala Istočne konferencije.

Sa seniorskom reprezentacijom SAD je 2021. uzeo zlato na OI u Tokiju, prosečno beleživši 15,2 poena na šest odigranih utakmica. I to je sve tek predgovor u biografiji momka koji udara samo visoko. I sanja da preotme MVP nagradu Jokiću.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona