SPUŠTENA ZAVESA NA PRVI DEO ABA LIGE: Zvezda dominirala, Partizan se "probudio", Borac izvukao najdeblji kraj

Č. V.

23. 04. 2022. u 22:32

UTAKMICAMA Crvena zvezda - Igokea (85:66), Borac - Mornar (91:78) i Split - Budućnost (61:72) spuštena je zavesa na ligaški deo regionalnog košarkaškog prvenstva.

СПУШТЕНА ЗАВЕСА НА ПРВИ ДЕО АБА ЛИГЕ: Звезда доминирала, Партизан се пробудио, Борац извукао најдебљи крај

FOTO: M. Vukadinović

Kada se sve sumira bilo je dosta interesantno, a favoriti su uglavnom ispunili očekivanja. Za mnoge je takmičenje u ABA ligi gotovo, ali ima i timova koje tek očekuju odlučujuće borbe.

Šta je to obeležilo ligaški deo takmičenja?

Dominacija Crvene zvezde i 20 pobeda Partizana posle 12 godina

Izabranici Dejana Radonjića su ovaj deo sezone okončali na prvom mestu sa svega dva poraza. Crveno-beli su parket pognute glave napustili jedino na gostovanju Igokei i večitom rivalu, što znači da su ostvarili učinak 24-2.

Nejt Volters i Aleksa Avramović/Partizan NIS / Dragana Stjepanović

I crno-beli su imali čime da se podiče. Naime, igrači koje trenira Željko Obradović su Partizanu doneli, prvi put posle 12 godina, tačnije od sezone 2009/2010, 20 i više pobeda (22-4). Ovaj učinak bio je dovoljan za poziciju dva.

Noviteti za plej-of

Od ove sezone u plej-ofu će igrati šest prvoplasiranih ekipa, s tim da će dve najbolje direktno u polufinale, a preostale četiri u doigravanje. To znači da će Zvezda čekati boljeg iz duela Cedevita Olimpija - Igokea, dok će Partizan odmeriti snage sa pobednikom susreta Budućnost - FMP.

Borac strepi za opstanak

Čačani su na terenu izborili opstanak, ali pravila im ne idu na ruku. Naime, izabranici Marka Marinovića će morati da igraju baraž protiv Zlatibora koji iako je osvojio ABA 2 ligu ne može direktno u viši rang. Razlog? Više od pet klubova iz jedne zemlje ne može da igra u ABA ligi, pa će zbog toga Borac kao najslabije plasiran srpski klub morati u duelu sa šampionom druge lige da se izbori da najbolji klubovi regiona i naredne sezone dolaze u Čačak.

Košarkaši Borca/FOTO: KK Borac/Duško Radišić/ABA liga

Split profitirao, Krka razočarala

Hrvatski klub je najbolje prošao, a na tome može da zahvali Zlatiboru. Zbog toga što su igrači Strajina Nedovića osvojili trofej, ekipa Srđana Subotića je sa učinkom 6-20 ostala u elitnom društvu, iako je trebalo da igra u baražu.

Darko Bajo/Foto: ABA liga

Sa druge strane Krka je totalno podbacila. Ekipa iz Novog Mesta je upisala samo četiri pobeda i čak 22 poraza, pa će zbog toga od naredne sezone igrati u ABA 2 ligi.

Mornar najneprijatnije iznenađenje

Barani su ranijih sezona bili rival za izbegavanje i redovan stankovnik gornjeg doma. Tim koji svoje mečeve igra u dvorani "Topolica" igrao je jako slabo. Mornar je jedva došao do dvocifrenog broja trijumfa (10-16) i to je bilo dovoljno samo za deveto mesto.

Vladimir Mihailović na meču protiv Mege/FOTO: ABA liga/Ivica Veselinov

Ono najvažnije - utakmice premiliminarne runde plej-ofa počinju 30. aprila, a prednost domaćeg terena imaće Cedevita Olimpija i Budućnost. "Večiti" će se prilično načekati na svoje polufinalne mečeve, pa koliko je to dobro, zbog odmora ekipa koje su igrale i ABA ligu i na evro-sceni (Zvezda u Evroligi, Partizan u Evrokupu), toliko je to i mač sa dve oštrice, jer će dosta proći od poslednjeg do prvog narednog takmičarskog nastupa.

 

BONUS VIDEO: Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna