EVROLIGA NIJE REGULARNA: Šakota nije mogao da ćuti - "Košarka gubi draž"

Novosti online

09. 03. 2022. u 17:23

ISKUSNI košarkaški trener i nekadašnji strateg Crvene zvezde Dragan Šakota govorio je o situaciji u Evroligi.

ЕВРОЛИГА НИЈЕ РЕГУЛАРНА: Шакота није могао да ћути - Кошарка губи драж

FOTO: M. Vukadinović

Šakota je, u razgovoru za "Mondo", naglasio jednu stvar - Evroliga sa ovakvim promenama je neregularna.

- Skoro 50 godina sam u ovom poslu, ne mogu da se setim nijedne godine da su se više sile umešale u sport, to je bila ova pandemija i objektivno rečeno jedan rat. Jesmo mi bili i meta devedesetih i plaćali smo cenu i bili smo pod embargom kao sportisti, nismo igrali na najvećima događajima, ali tada sport nije stao. Partizan je igrao na neutralnom terenu. Sada su prekinuli sezonu sa tri ruske ekipe koje su bile visoko plasirane. Ne možemo da pričamo o regularnosti, bilo da su to ekipe koje su ih pobedile ili izgubile od njih", počeo je Šakota i dodao:

- Ne znam koje bi bilo pravo rešenje. U pandemiji je bilo prekinuto. Ovde niko nije za tu varijantu. Nastaviće se. Izgubilo je onu draž koju očekujemo od Evrolige. Izgubila je takmičarski deo. Vidim to i po publici. Panatinaikos i Olimpijakos su nedavno pustili nekoliko igrača u reprezentaciju, po cenu rezultata u Evroligi, što je samo još jedan primer.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Dotakao se i sudbine trenera tri ruska tima Dimitris Itudis (CSKA), Velimir Perasović (Uniks) i Ćavi Paskval (Zenit) u ovom momentu.

- Kao da su dobili otkaze. Neko ti je dao otkaz, kako drugačije da se protumači. Neki igrači će se snaći, neki neće. Ovi što ostaju u Rusiji igraće nacionalno prvenstvo koje nema značaj zbog CSKA koji je u Evroligi svejedno. Treneri kao da su dobili otkaze, mislim na strance. Ne znam kakav je dogovor tamo, nisam se čuo sa Itudisom pa ne znam. Strašno je da za tri godine dva puta dobiju stop. Nikad se nastavilo nije, titulu tada niko nije uzeo niko kad je bio prekid zbog pandemije, kao da nije postojala ta godina, gledajući iz takmičarskog ugla. Sada se opet nešto dogodilo sa tri tima.

FOTO: EPA

Ukoliko situacija ostane ovakva kakva jeste, to bi značilo da će o prolasku u top 8 Evrolige odlučivati procenat pobeda, a ne ukupan skor.

- Procenat pobeda me podseća na NBA ligu, kod nas se zna, gleda se tabela. Da je do mene, verovatno bih se odlučio da se svi koji u budućnosti treba da igraju sa ruskim ekipama dobiju te mečeve službenim rezultatom 20:0. Ni jedan model nije idealan. Ako je uteha, Zvezda će imati šansu za četvrtfinale. Na kraju krajeva, istorija će na kraju pisati ko se plasirao među osam, a ne kako je do toga došlo, iskren je Šakota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna